XC: Tulee vai ei tule, ketä kohta kii...

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: AmigaOS 4 » Yleinen keskustelu » Viestit 2005 » Viestit 03/2005 asti » XC: Tulee vai ei tule, ketä kohta kiinnostaa. « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Amiga For Ev... hmm...
Tiistaina, 15. helmikuuta, 2005 - klo 21.49:   
Niinpä niin, kauan on tuota A1:n mallia XC tullut ventattua kuin kuuta nousevaa, mutta pikkuhiljaa alkaa väkisinkin tulla mitta täyteen kun mitään konkreettista ei vain näy. Onhan noita muitakin A1-malleja, mutta VOI ELÄMÄN KEVÄT mikä sekava sotku: kaikennäköisiä malli-sitä ja malli-tätä rautoja (Piru, että tulee vanhat Commodoren aikaiset hölmöilyt mieleen). On virallista A1:stä ja vähemmän A1:stä, puhumattakaan niistä malleista, joita vannoutuneimmat amigistit eivät edes Amigoina pidä (Pegasokset, vai mitä sitten lienevätkään). Ja sitten nimenomaan nämä jatkuvat kädenväännöt ja riitelyt Amigakäyttäjien keskuudessa (Kyllä MUN Amiga on se virallinen Amiga, EI sun. jne). Jos muutenkin kelataan niitä jo saatavilla olevia malleja, niin kyllä riittää aimo liuta bugeja/kummallisuuksia/muita outouksia. Itse olen ehkä vain perus amigatavis, jota kiinnostaa vain se että on toimiva ja riittävän tehokas rauta hoitamaan hommansa, jota ei tarvitse olla jatkuvalla syötöllä apdeittailemssa, kaikki muu on toisarvoista, MUTTA sietorajansa kaikella. Asiaa ei yhtään selkeytä ne jatkuvat ruikutukset ja synkistelyt uuden sukupolven Amiga-mallien tekniikan perässä laahamisista ja vanhoillisista ratkaisuista (niin, että on siinä sitten mulla kans' uskollisia Amiga-käyttäjiä ;( !).
(OK, nyt alkaa angstit ja yleinen v*...tus saamaan sellaisia mitta suhteita, että on parempi yrittää hieman rauhoittua.)

Tosi asia on kuitenkin se, että pian ei meikäläinen enää vain jaksa välittää (ehkä se vain sitten on niin, että Amiga-ajat on taakse jäänyttä elämää, ja genre itse itsensä hukuttaa syvään vetiseen kaivoon sekoiluillaan). Kaippa sitä sitten on marssittava PC(WC) storeen ostamaan se pirun puusee ja kirottava sitten itsensä hamaan hautaan niiden jatkuvien rautapäivitysten ja sen *keleen raivostuttavan WinXP:n takia.

 

ajk
Tiistaina, 15. helmikuuta, 2005 - klo 22.29:   
Ei tilanne nyt ainakaan minusta niin kovin epäselvä ole. Nyt saa tasan yhtä A1-mallia, microa, jossa ei ole tiettävästi mitään vikoja ainakaan OS4-käyttöä silmälläpitäen.

XE-malleissa ongelmana on ethernetin ja IDE-DMA:n yhtaikainen käyttö, mutta tämä on korjattavissa tai kierrettävissä ja koskee vain jo laudan omistavia henkilöitä. Jos näitä tulee vielä lisää markkinoille ne ovat sitten valmiiksi toimivia.

Sitten on vielä kourallinen niitä ensimmäisiä SE-malleja, mutta niitäkään ei ole enää aikoihin uusia saanut.

XC:n suhteen ei minun käsittääkseni ole mitään konkreettisia suunnitelmia tai muuta että sitä ei kannata "aktiivisesti" odottaa, tulee sitten kun tulee, jos tulee.

Vanhoilla koneilla OS4:n makuun pääsee Phase5:n PPC-turboilla tai sitten mahdollisesti vielä tulossa olevilla kiihdyttimillä.

OS4 toimii tällä hetkellä oikein mainiosti ja tulee varmasti paranemaan vielä lisää, ainakaan juuri nyt ei näy mitään syytä miksi Hyperion ei sen kehittämistä jatkaisi. Kohta puolisentoista vuotta tullut tätä XE:tä käytettyä ainoana tietokoneena (linux toki toisella kovalevyllä). Tässä vähän infoa omasta kokoonpanostani.

Pegasoksien ja MorphOS:in viime aikojen kuulumisista osaa varmasti joku asiaa paremmin tunteva kertoa.

 

Joanna
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 0.41:   
Onneksi Linuxin tai MacOs.n käyttö sitä seuraavaa Amigaa odotellessa on sallittua ettei ole ihan pakko käytää XP:tä vain sen vuoksi ettei vaihtoehtoja ole.

Jos ei nykyisellään voi/halua käyttää Linuxia tai MacOSX:aa sen vuoksi ettei niille saa riittävästi ohjelmia, niin kannattaa unohtaa AmigaOS:n (mukaanlukien MorphOS) käyttö ainakin muutamaksi tulevaksi vuodeksi ihan suosiolla. AmigaOS ohjelmatarjonta on hyvin minumaalista ja vallankaan minkään kaupallisen ohjelmiston saaminen (tai samantasoisen Opensourcen) on erittäin epätodennäköistä.

---

XC:n osalle en laittaisi liikaa painoarvoa nykyisyydessä tahi tulevaisuudessa.. Laitteet ovat mitä tällä hetkellä ovat, tulevien mallien valmistumiseen/saamiseen/toimimiseen ei kannata liikaa luottaa koska mukana olevat firmat ovat harvimaisen rahattomia hoitamaan tuotekehitystä ja markkinointia..

Puhumattakaan ilmeiseksi käyneestä osaamattomuudesta raudan kehittämisessä/testaamisessa. Oletan että tilanne paranee ja että vuosien aikana tehdyistä virheistä opttaan ajan kanssa, mutta en menisi laittamaan rahoja sen puolesta etteikö nykyisissä ja tulevissakin laitteissa olisi ongelmia.

....

OS4:n ja MorphOS:n tilanteeseen ja tarkkaan valmiusasteeseen (tai niiden vertailuun pala palalta) menemättä ... voin sanoa muita laitteita välillä vuosikymmenen käyttäneenä että nähdäkseni AmigaOS on nyt lähestymässä sitä tasoa jossa se olisi ollut Commodoren kuolematta noin vuonna 97-99 (eli 5-7 vuotta sitten), eli PPC portti vanhasta OS:ta. (vertailukohtana MacOs)

Valitettavasti muiden käyttisten tasolle pääsemiseen käyttöjärjestelmän yleisessä kehityksessä tulee viemään aika kauan aikaa. Tiedän että jotkut Kertovat innokkaina kuinka AmigaOS on edelleen kymmenen vuotta muita edelle, mutta sellaisessa kommentoinnissa paistaa näkemyksen puute ja sokea usko eikä tietämys/osaaminen.

...

Ja jos *JOTAIN* mitä Amiga (miten laajasti sitä halutaankaan määritellä) tarvitsee on Teknisesti Osaavia Ihmisiä, eli ihmisiä jotka saavat aikaan muutakin kuin vain palopuheita ja palvontamenoja.

 

Joanna
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 2.55:   
Hmm.. Huomaan itsekkin, että näemmä pitäisi oikolukea oma tekstinsä vielä ueammin ja tarkemmin ennen postittamista. No, toivottavasti siitä saa selvän kuitenkin.

 

Miikka
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 5.27:   
Amigafor:

Jaah ... uA1:ä saa kaupasta :)

Sitten tulee myöhemmin prossapäivityksiä.

Luulen että kun nuo "investoinnit" on kuoletettu, niin XC näkee päivänvalon. Eli ei nyt ihan heti. Niin varmasti, kuin amiga maailmassa asiat tapahtuu.

 

Janne
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 7.28:   
Amigafor:

>Asiaa ei yhtään selkeytä ne jatkuvat
>ruikutukset ja synkistelyt uuden sukupolven
>Amiga-mallien tekniikan perässä laahamisista ja
>vanhoillisista ratkaisuista (niin, että on
>siinä sitten mulla kans' uskollisia Amiga-
>käyttäjiä ;( !).

Minun mielestäni XC:n mahdollisuuksia ei niinkään aseta Amiga-yhteisön nykytila, vaan laitteen tekninen/sisällöllinen kyvykkyys verrattuna kilpailuun. Jos XC tuo pöytään sellaisen kombinaation hardista ja softaa, että siinä on jotain houkuttelevaa, ihmiset ostavat. Eikä sen esim. välttämättä tarvitse olla maailman parasta hardista jos softassa tai kokonaispaketissa on jotain mikä houkuttaa.

Nykyisellään on vaikea kuvitella mitä se "jokin" olisi.

Amiga-yhteisön nykytila voi korkeintaan vaikuttaa siihen kuinka paljon uskollista tai fanaattista ostajakuntaa löytyy, mutta tämä pieni ryhmä ei kuitenkaan missään tapauksessa ratkaise menestystä laajassa mittakaavassa.

Mitä uskollisuuteen tulee - mielestäni Amigalla menee huonosti jos ainoa syy ostaa on uskollisuus. Amiga oli aikoinaan oikeasti hyvä ja siksi porukka halusi sellaisen.

 

Fabio
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 8.07:   
Todellista ruikutusta ja mistään mitään tietämättömyyttä on väittää että windows olisi muka kauhean paljon amigaa edellä. Se olisi totta vain jos windows nykyisillä ominaisuuksilla pyörisi yhtä sulavasti kuin AOS4 saman tasoisella raudalla kuin amigaone. Se ei ole edistystä että kauheasti on ominaisuuksia mutta niin on myös kokoakin ja tehon kulutus on tähtitieteellinen, siis hyötysuhde on jotain 10% luokkaa, se on tosi edistyksellisyyttä. Kuten olen jo aikaisemmin sanonut niin paljon on windowssissa ominaisuuksia joita kaikki ei tarvitse mutta joita kaikille myydään. Parempi olisi jos ei tarvitsisi maksaa ominaisuuksista joita ei koskaan tarvitse vaan maksaisi vain niistä joita tarvitsee. Moniominaisuus on sellainen joita käytetään koska voidaan ei siksi, että niitä tarvitsisi ja toisaalta jotkut tarpeet ovat tulleet muiden sanelemina eli mainos henkilöt ovat saaneet meidät luulemaan että emme tule ilman kyseistä ominaisuutta toimeen, vain jotta saisivat myytyä yhä uusia versioita windowsista koska vain se tuo heille rahaa. Käyttömaksu vois tosiaan olla hyvä asia, microsoft voisi keskittyä kunnolliseen testaamiseen eikä tarvitsisi myydä puolivalmiita tuotteita koska rahaa tulisi joka tapauksessa. Koskee myös AmigaOne:nia

 

Matti Kuuva
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 9.29:   
Windows on tosiaan Amigan käyttöjärjestelmiä edellä. Ainakin joissakin suhteissa. Sen tunnustaminen vain joskus vaatii..

Ehkä kannattais ottaa oppia, siis tehdä samat jutut Amigalle. Pieniä juurta jaksaen käyttäjää opastavia toimintoja kun kumminkin erilaisia skriptejä on helppo tehdä. Useimmiten ne on lisäosia, jotka pitää hakee ite netistä ja asentaa - siinä menee noviisilta sormi suuhun.

 

Fabio
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 10.03:   
Niin ottaa oppia virheistä, se on tärkeintä.

 

Jupp3
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.27:   
Jotenkin tuntuu, että moni tarkoittaa "windowsin edelläololla" lähinnä sitä, että sille saa enemmän softaa & pelejä.

Toki itse käyttöjärjestelmäkin on joissain asioissa edellä...

 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.33:   
IMHO "joissain" on aika lievästi sanottu. Windows käyttiksenä on noin 99% asioissa AmigaOS:a edellä. Se on täysin ymmärrettävää, onhan kyseessä täysin kaksi päinvastaista käyttistä joiden käyttäjämäärät ja kehittämisresurssit ovat aivan eri luokkaa.

Windowsissa on paljon pahaa, mutta on siinä helvetin paljon hyvääkin mikä helpottaa arjen askareita. Amigassa on paljon hyvää mutta helvetin paljon pahaa mikä tekee yksinkertaisistakin asioista täyttä helvettiä ;-)

 

Fabio
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.36:   
Tuntuu paremminkin päinvastaiselta eli windowsin käyttö on yhtä helvettiä.

 

Seppo
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.39:   
Matti Kuuva: "Windows on tosiaan Amigan käyttöjärjestelmiä edellä. Ainakin joissakin suhteissa. Sen tunnustaminen vain joskus vaatii.. "

Ja höpöhöpö :)

Windows paljaana käyttiksenä (ilman mediaplayereitä, office-paketteja, web browsereita ja muita työkaluja) on edelleen aika karu rakkine. Microsoft vain onnistuu peittelemään tätä pulttaamalla näitä sovelluksia kiinni käyttikseensä niin tiiviisti, että kuva siitä 'mihin OS loppuu ja mistä erillinen sovellus alkaa' hämärtyy.

Windowsin eri versioita on monien vuosien aikana tullut (yleensä pakon edessä) käytettyä, ja sinä aikana on oppinut huomaamaan että käyttöjärjestelmien kehitys on Microsoftin myötä lähestulkoon pysähtynyt.

Luonnollisesti tämä on allekirjoittaneen henk. koht. mielipide, saatte ihan vapaasti olla eri mieltä... :)

 

Fabio
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.47:   
Jep windows mediaplayer esim ei kuuluu käyttöjärjestelmään. yksinkertaisimmillaan os vain kernel ja kaikki muu pitäisi olla käyttäjän valittavissa.

 

JPQ
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.49:   
Seppo: todellakin missä se on edellä paitsi laitteisto vaatimuksissa ?
:)

 

Joanna
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.52:   
fabio: Tuo sinun näkemyksesi vain nostaa aiemmin mainitsemaani sovellusten arvoa ostopäätösekssä ja laskee käyttiksen merkitystä, koska onnistuit määrittelemään systeemin jolla ei sellaisenaan tee yhtään mitään.

Mutta jos se onkin syvällinen tarkoitus, olla paras kykenemättä tekemään mitään, niin silloin täytyy tunnustaa että muutamakin myöhempi Amiga-nimen omistajataho ovat olleet hemmetin hyviä.

 

Seppo
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.55:   
Amiga For..: Kuten muutkin ihmiset on tässä ketjussa esittäneet, niin microA1 on tällä hetkellä ainoa AmigaOne myynnissä.

En tiedä miksi odottelet XC:tä (parempi laajennettavuus?) mutta ehkä paras tapa varmistaa että se XC joskus tulee on ostaa nykyisiä A1-lautoja (eli tuota microa). Sillä pääsee liikkeelle, tehot riittää OS4:selle enemmän kuin hyvin ja jälleenmyyntiarvo Amiga-maailmassa lienee sangen kohtuullinen, jos haluaa myöhemmin vaihtaa uudempaan rautaan.

Itse ostin aikanaan XE:n kun OS4 oli vielä mytologinen peto, ja kituutin Linuxilla melkein vuoden. Mutta kun OS4 (Pre-Update) buuttasi viime kesänä eka kerran omassa koneessa ja tutunnäköinen työpöytä lävähti ruutuun, tuli tunne että uhkapeli kannatti :)

Tämän tekstin tarkoitus ei ole pakottaa ostamaan microA1:stä, mutta ainakin omalla kohdalla ahdistus hellitti kun iski rahat tiskiin ja tuki sillä tavalla Amigan tulevaisuutta :)

 

Seppo
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.57:   
JPQ: Jep, ja virusten määrässä :)

 

ajk
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 11.57:   
Ei tavallinen tallaaja erottele käyttöjärjestelmää täysin erilleen kaikesta muusta, eihän siinä ole mitään mieltä minkään systeemin kanssa. Fakta vaan on että Windowsin kanssa toimii melko vaivatta mikä hyvänsä tulostin, skanneri, videokamera tms., ja ajuritkin ovat ilmaisia tai tulevat jopa suoraan Windowsin mukana. Kyse on tietysti markkinointi- eikä teknisestä kysymyksestä, mutta käyttäjän suuntaan tämä näkyy suoraan "paremmuutena".

Sitten kun Amigalla on edes kohtuullisesti tukea kaikenlaisille nykylaitteille ja ohjelmistoille, sekä lisäksi AOS:n perinteiset edut, se voi näyttää kiinnostavammalta muillekin kuin meille. Mutta ei se ainakaan minua estä sillä välinkin käyttämästä Amigaa, niin klassisia kuin uusiakin :)

 

Matti Kuuva
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 12.16:   
ajk: Juuri ajurit on yksi tärkeimmistä toimivuuden suhteen tuossa käyttiksessä. Amigalla ajureiden toimitus ei yleensä pääasiassa ole kuulunut käyttöjärjestelmään.

 

JPQ
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 12.36:   
Seppo: ja on eräitä muitakin erikois sovelluksia joita sentään on
toisin kuin amigalle. Siis näitä tarkoittamiani softia toki
amigallekkin löytyy/löytyi erikois käyttöä.:) ja ainakin vielä myynti
luvuissa edellä että kohtahan kasassa jo viisi etua.:)

 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 13.11:   
@Fabio

>Tuntuu paremminkin päinvastaiselta eli windowsin käyttö on yhtä helvettiä

Itseasiassa olemme täysin samaa mieltä. Eikä puhuta edes päinvastaisesta. Windowsin huonoihin puoliin tosiaan kuuluu että se on järkyttävän hidas ja kömpelö käyttää. Siksi esim. meikäläinen hommasi aikanaan vaihtoehtokoneen enkä Windowsia käytä kuin pakon edessä, vaikka onkin niin että häviän aika pirun paljon esim. ajuri-tuessa, helppokäyttöisyydessä ja muutamissa muissa asioissa.

 

Boogie/GE
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 13.19:   
Pieni ero asioissa on. Tuottavuudella on myös. Toinen on kuin naapurin Helena ja toinen on Claudia. Claudia tuntee näitä viihdemaailman petoja, mutta naapurin Helenan kanssa voi ihan oikeasti mennä perunapellolle, eikä hän saa skitsofrenia-kohtauksia, tai tarvitse piikkiä ja psyykkausta ;)
Saman asian suorittaminen onnistuu Amigalla ihmeen paljon helpommin ja nopeammin kuin winukalla, edellyttäen tietenkin, että Amigalla suorittamisen kalut löytyy. Samoin jonkun enviromentin muuttaminen onnistuu Amigassa helpommin, johtuen varmaan vähemmän järjettömästä logiikasta (ja tätä eroa ei moni koneiden kanssa vuosia puljannut huomaa, syndrooma vastaa vauhtisokeutta).
Mutta ymmärrän hyvin sen, että moni diggailee Claudiaa enemmän kuin naapurin tyttöä - Niin se media ja sosiaalis-poliitinen paine pikku-jammua kuljettaa ;-)

 

Fabio
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 14.23:   
Juu ilmaista hyvinkin kuten ilmainen ateria. Mutta mitä minä teen ajureilla laitteille joita en koskaan hanki ? kyllähän ajurit olis järkevämpää toimittaa laitteen mukana eikä maksaa sellaisista ajureista joita ei koskaan tule käyttäämään.

Toiseksi emmeköme elä vapaan kilpailun markkinataloudessa, eli sen sijaan, että kaikki tulee windowsin mukana jokainen saa itse päättää mitä käyttää ja mitä ostaa. Siis ms toimittaa vain kernelin ja ikkunointi järjestelmän ja jokainen saa itse päättää mitä ostaa sen lisäksi. Ei tarvitse maksaa sellaisesta mitä ei halua. Windows:han toimii toisella periaatteella eli ms päättää mitä ihmiset tarvitsevat ja sen lisäksi laskuttavat sellaisestakin mitä ei tarvita (siis ajurit joita ei ostaja koskaan tarvitse koska ei hanki sellaista rautaa joka niitä tarvitsisi).

 

Janne
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 15.25:   
Fabio: Tosiaalta tehokkaamman Windows-masiinan saa silti halvemmalla kuin AmigaOnen... MS:ssä on omat huonot puolensa kuten vaikka Applessakin, mutta sekä Windows XP:ssä että MacOS X:ssä on mielestäni paljon oikeasti hyvää, sellaista jossa AmigaOS vain on jäljessä.

Toivotaan että kehittyy sieltä. Kauan niillä muilla kestikin mennä ohitse!

 

Fabio
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 16.07:   
Katsotaan kuinka käy

 

JPQ
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 21.48:   
Janne: sano mitä sellaista on? että voisi aloittaa porttauksen...

 

sloxa
Keskiviikkona, 16. helmikuuta, 2005 - klo 22.35:   
no.. ainakin vanhana amiga ossin käyttäjänä
ja Tosi paljon noilla wintoosilla leikkineenä
olen huomannut molempien käyttiksien edut/haitat...
Amiga os etu että se on TODELLA nopea!!! ja se
on sitä aina!!! (ei joka toisella käynnistys kerralla)
kuten tossa wintoossa tuntuu olevan?!
Mutta kuten joku sanoi että Win käyttiksessä on rahaa
takana ja PALJON!! mutta silti se on hidas, resursseja PALJON vaativa..
kaatuileva, jossa parhaat puolet on sen ulkoisissa
ohjelmissa.. kuten Mediaplayer/nettiselaimet+office paketti!
Joku voi sanoa että XP on nopea!! mutta millä hinnalla/raudalla??
xp:kun haukkaa pelkkää muistia noin:270mb vain käynnistyäseen,
niin onhan se kiva ostaa joka vuosi uusi tietokone
jotta saa käyttiksen toimimaan edes suht nopeasti!

 

Joanna
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 0.40:   
Jos ei itsetunnonkohotukseen ja rahankäytön perusteluksi esiinkaivettuja nostalgialämmittelyjä lasketa (Joita tuntuu tulevan tietyiltä ihmisiltä ilmestyvän joka ainoaan ketjuun) niin on hyvin vaikea keksiä mitään koneenkäytön osa-aluetta jossa AmigaOS /variantit objektiivisesti mitaten pärjäisivät tämän päivän systeemeille.

Puhutaan paljon kuinka mopea AmigaOS/MorphOS on, mutta sitten kun pitäsi tehdä jotain selviää ettei oikeasti homma voida suorittaa kun ei olekkaan kelvollisia ohjelmia/ajureita/rautatukea tms..

Sloxa: XP:n (jota en itse suosittelisi kenellekkään, ellei joku *ohjelma* vaadi wintoosaa alleen, ja silloinkin mielummin win2k) käytänön minimi muistinmäärä on 512MB .. Se ei ole mikään salaisuus, ja jos joku tyhmyyksissään yrittää vähemmällä niin se on omaa osaamattomuutta. Sama määrä on käytännön rajana mm OSX:lla, vaikkakaan se ei Ihan niin pahasti tuki itseään 256M koneessa.

Jos muistin käytön vähyys todella on se merkittävä paremmuus AmigaOS:ssa niin suosittelen siirtymistä vaikkapa Kuuslankun tai muiden 8-bittisten käyttöön. Niissä riittä 64 Kilotavua (tai alle) kaikkeen, joten niiden täytyy olla todella erinomaisia laitteita tälle vuosituhannelle.

 

itix
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 0.56:   
Joopa. Käyttis ei saa olla bloatti mutta sen pitäisi kuitenkin osata keittää kahvia ja siinä pitää olla keittiön tiskipöytä. MorphOS-postituslistalta saa lukea aina välillä vaikka mitä toiveita "kun se on niin iki-ihana ja löytyy linuxista/osx:stä/windowsista".

 

Joanna
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 1.47:   
Ongelmaksi OS/sovelluskehityksessä tulee se että jos joitain viimeisen vuosikymmenen aikana yleisesti käytettyjä ja hyödylliseksi havaittuja ominaisuuksia jää pois, niin sille pitää olla todella *hyvä* perustelu. (*)

Jokainen kohta jossa käyttiksen (ja ohjelmistojen) toiminnallisuudessa jäädään kilpailijoiden alle, on hyvin todennäköisesti jollekkin kiinnostuneelle käyttäjälle perustelu olla Ostamatta laitetta (ja käyttistä ja sovellusohjelmia jne...). (**)

Ja kun niitä puutteita on tarpeeksi, ei jää juuri ketään jäljelle joka haluaisi hankkia mainitun laitteen/käyttiksen vaikka se jäljeltäolevilta osiltaan olisi kuinka hyvä (tai vaikka edellä aikaansa) ja hintakilpailukykyinen.

Eli.. tässä ollaan kokoajan siinä että se mikä sopii yhdelle ei sovi toisille.. Ne joilla on keskeytymättömästi ollut tähän saakka Amiga pääkoneenaan ja ovat sen kanssa toimeen tulleet, luultavasti tulevat toimeen näiden laitteiden kanssa tästä eteenkinpäin. He ovat jo tottuneet siihen että muu maailma menee omia menojaan ja he ovat jossain ihan muualla.

Mutta; mitä minä ainakin yritän ajaa takaa on että laitteen tulevaisuuden takia niistä pitäisi saada soveliaita ja houkuttelevia myös muillekkin, koska jopa jääräpäisimpienkin Amigistien pitäisi tässä vaiheessa jo tajuta että nykyisellä (ja aina suppenevalla) asiakaskunnalla ei rahoiteta sen enempää käyttöjärjestelmän kuin sovellusohjelmistojen tekoa tai edelleenkehitystä.


(*)
Tietenkin, tuossa tullaan sekä koneen sisäisiin että ohjelmison tuotekehityksen resursseihin, tai pikemminkin siihen ettei resursseja ole. Kaikkien mahdollisten ja mahdottomien ominaisuuksien lisääminen aiheuttaa Bloattia, sen lisäksi että sellaisen tekeminen on täysin mahdotonta nykyisentyylisillä nollabudjetti-käyttisprojekteilla. Mutta, silloinkin valinnassa pitää olla todella tarkkana ja kuunnella asiakaskuntaa huolella.


(**)
Esimerkiksi minulle itselleni ei ollut ongelma se ettei MorphOS.ssa ollut PC-floppyajureita, koska en niitä itse muutenkään ole vuosiin käyttänyt. Mutta vuorostaan tulostuksen toimimattomuus (kai nykyään kokolailla ok) oli merkittävä haitta. Samaten mahdottomuus käsitellä sujuvasti yleisimpiä nykyisiä tiedostoformaatteja (mukaanlukien mutta ei rajoittuen .doc .ppt), tai laitteiden avuttomuus esim Firewiren tai useiden Usb.laitteiden edessä ei ole ongelma kaikille.

 

TSK
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 2.06:   
Luetelkaa joitain niistä ominaisuuksista muissa käyttöjärjestelmissä joita Amigassa ei ole ja jotka ovat niin merkittäviä. Arexx-portit yksinään merkitsevät paljon.

 

TSK
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 2.16:   
Pari Amigan etua muihin nähden on se että sen käyttö on hermolepoa muihin nähden ja että sitä voi helposti itse virittää mimmoseksi ikinä haluaa. Eli harrastajan kone eikä mikään toimistonikkarin kone ! Ja osta tie: Joanna miksi suosittelet mieluummin 2k:ta kuin xp:tä ?

 

sloxa
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 2.20:   
nii.. mutta kun wintoosalla ei
käytiksnä tee yhtään mitään!!!!
siellä on 500+MB pelkkiä DLL filejä.. miksi???
no pakko olla portteja etta pääsee tutkimaan
toisten koneita ja viruksia!!!
se on huono käyttis!!
moni "minun" tuttu joutunut maksamaan satoja "euroja"
jotta saa koneen taas langalle virusten takia!
mikään muu ei pidä ikkunaa ylhäällä kuin
käyttäjä määrä!!!!

 

sloxa
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 2.27:   
minua ottaa "päähän" edes avata ikkunaa
vintoosassa kun siihen menee noin:10 sek....
ei pitäisi mennä jos koneena 450 amd..!!
eli on turha tulla mulle sanomaan että
joku wintoosa on "edellä" jotain käyttistä!!!
kun itse haluan että kun painan hiiren nappia
niin jotain tapahtuu.. ei tule mitään V.,.. tun
tiimalasia pyörimää... (sori, olen vähän kännissä)
mutta asia on näin!!!!
"kun kaikki tahmaa"

 

hooligan/dcs
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 6.38:   
@TSK
>Luetelkaa joitain niistä ominaisuuksista muissa käyttöjärjestelmissä joita Amigassa ei ole ja jotka ovat niin merkittäviä. Arexx-portit yksinään merkitsevät paljon.

Yksi minkä olen tässä vuosien varrella huomannut on esimerkiksi kotiverkon muodostus ja verkkoasemat. XP:ssä käytännössä automaattinen, mutta Amiga/MorphOS-ympäristössä saat kuluttaa sen puoli tuntia että samba/smbfs on pydessä.
USB-laitteiden tunnistus on yksi merkittävä, oli se sitten kamera, usb-muisti tai ilotikku niin kyllä se toimii hemmetin isolla todennäköisyydellä XP:llä mutta jälleen saattaa ilmetä ongelmia Amigalla/MorphOS:lla.
Sitten jos lähdetään puhumaan näytönohjaimista ja directx:stä.. parempi kun ollaan hiljaa ettei naurismaan aidatkin naura päin naamaa.

Onhan noita vaikka kuinka ja paljon kun vaan ottaa ne punavalkoiset lasit pois silmiltä.

 

Palle
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 7.49:   
Puhumattakaan itse käyttiksen kernelin ominaisuuksista. Muistinsuojaukset, virtuaalimuisti, jne. jne. jne.

 

Fabio
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 8.10:   
Se, että yrittää pyörittää xp:tä 256mb on paremminkin säästäväisyyttä kuin osaamattomuutta, samoin nuriseminen jatkuvat päivitttämisestä jotta viimeisin 3d räiskintä toimii. Directx ja uusimmat näytönohjaimet on lähinnä tarkoitettu himopelaajille jotka urittävät lähestyä valokuvarealismia peleissä, vähemmän toimisto koneita koskettava ongelma.

Mulla kotiverkko ei ollut kuvon suuri ongelma ja toisen koneen kovalevyn käyttö on helppoa ftp:llä ei ole pakko käyttää sambaa. Ei ehkä yhtä hienostunut kuin windows:n levyjako mutta toimii. Printterin jako on ainoa ongelma, mutta sille ei ole mulla käyttöä. Tähän asti kameran käyttö usb:llä ei ole ollut ongelma.

Hyödyllisiä mutta ei välttämättä pakollisia käytön kannalta eli ilmankin pärjää.

 

hooligan/dcs
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 8.25:   
No jos tuolle linjalle lähdetään niin eihän se äänikortti, tuki kolmelle hiirennapille/rullalle, cd-rom, usb-tuki, >8bitin näyttötilat etc. PAKOLLISIA tai VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ ole, mutta eikö ole ihan kiva että ne on käytössä? ;-)

 

Neoex
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 9.55:   
Heitän lusikkani soppaan: mikäli vanhat merkit pitävät paikkaansa, kaikista muista poiketen Amiga on/oli pitkäikäinen laite. Samalla koneella pärjäsi vuosia, ei kuukausia ja pienehköillä laajennuksilla käyttöikä nousi jälleen. Mikäli hommaa voidaan jatkaa samaan malliin (softaa raudan ehdoilla, ei rautaa softan ehdoilla) niin kaikkine puutteineenkin Amiga voi olla varteenotettava vaihtoehto. Voi olla että Amigasta ei enään koskaan tule sellaista massojen konetta kuin se aikanaan oli, mutta voi hyvin olla että A1 saa tarpeeksi jalansijaa tietokonemaailmassa jatkaakseen olemassaoloaan. Kyllä minun linuxin käytöllekkin naurettiin tuolloin 90-luvun puolen välin tienoolla ja katsokaa tilannetta nyt.

Ja vielä eräs asia joka tekee koneen minulle henk. koht. kiinnostavaksi on PPC Linux. Ja Amiga OS samassa koneessa on sen 300+ euron arvoinen plussa.

 

Jupp3
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 10.51:   
Muistui mieleen muutaman vuoden sisällä Mikrobitissä ollut testi.

Monellahan on sellainen harhakäsitys, että WindowsXP olisi muka hitaampi kuin vanhemmat windowsit.

Joten Mikrobitissä päätettiin testata asia käytännön testillä. Eli otettiin uusi kone, ja asennettiin siihen vuorotellen Win98 ja WinXP. Sitten todettiin, ettei WinXP ollut missään asiassa hitaampi kuin Win98, mutta monissa asioissa nopeampi.

Vieläkin on vähän hämärän peitossa, että mikä järki tuolla testillä oli? Jos käyttöjärjestelmän nopeuksia verrataan, olisi mielestäni ollut parempi valita testikoneeksi vanhahko kone pienemmällä muistimäärällä, jolloin (mahdolliset) erot korostuvat, ja Win98 (joka tarpeeksi pienellä muistimäärällä on selvästi Win95:ttä hitaampi) olisi varmaankin ollut monta kertaa XP:tä nopeampi...

Tai ehkäpä testissä vain oletettiin, että "kaikilla on kuitenkin vähintään näin uusi kone"

 

rrebel
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 11.34:   
Tähän "Amiga on/oli pitkäikäinen laite"-kohtaan joka tasaisesti pomppii ylös keskusteluissa..

Onko ollut vaihtoehtoja? Entäpä jos olisi tullut uusia malleja? Uusia turboja? Paljonko pitkäikäisyydetä on käytännön pakkoa kun ei uusia malleja tullut? Ei 300MHz turboa.. 400MHz.. tuplaprosessori turboa.. G3-turbo.. G4-turbo..

Jos uusia malleja/turboja olisi tullut niin eiköhän niitä koneita olisi päivitellyt aika moni uuteen versioon ihan samalla tavalla kuin x86-puolellakin. Vai kuinka moni väittää ettei olisi ostanut uutta Amiga 5000/6000/7000-konetta jos se olisi ollut mahdollista?

Ja sitten hiukan ohitse alkuosasta..
Ja kuukausien vaihtoväli koneissa lienee vain hc-pelaajilla ja ihmisillä jotka koko ajan tahtovat (kokeilla?) uusinta uutta. Esimerkkinä olen tietty itse huono kun en sellainen ole, mutta oma x86 taitaa olla 2002 vuoden kesäkuulta. Pakko ostos, entisen emolevy/prosessori hajosivat lennosta. Noh, se olikin kerran ilmeisesti salamavahinkoa ottanut emolevy. Näytönohjaimen vaihdoin tästä sentäs 30eurolla muutama viikkoa sitten jotta sain uuden 3D-herkkupelin toimimaan nykimättä..

 

Matti Kuuva
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 12.32:   
Niinkuin aiemmin totesin, tämä paremmuus on jossain määrin makuasia. Totuus in general on että Win on edellä monissa asioissa. Toiset vain on tottuneet odottamaan erilaisia asioita koneelta. Tätä asiaa ei voi sanoa toisen puolesta.

 

joanna
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 13.43:   
Matti Kuuva: Koetinkin etsiä mahdollisuuksia laajenta

Tsk: Asiaa pitäisi pohtia laajemmin että siihen saataisiin joku kohtuulisne laajalti hyväksyttävä näkemus, mutta ainakaan minä en aio alkaa siihen täällä/nyt. Olen aiemmin koettanut kirjoittaa kohtuullisen laajoja analyysejä ja pohdintoja mutta olen todennut että niiden julkaisu esim Saku.fooruymilla on täysin turhaa koska ihmiset eivät vaivaudu lukemaan ja ajattelemaan.

Pari esimerkkiä asian karkailusta.

Fabio: Kannattaisi kommentoidessa pohtia onko järkevää säästäväisyyttä se että SLoxa jättää ostamatta noin 30 euron muistikamman jokaipäiväisesti PC:seensä ja sensijaan ruikuttaa päivästä päivään sitä että kone on hidas kun muisti ei kertakaikkiaan riitä kyseisen ohjelmiston ajamiseen..

Toisaalla taas samaan osa ihmisistä käyttää tuhat euroa retroilukoneeseen jossa on (teknisesti) viisi vuotta vanha hardis ajamassa vähintään samanverran kehityksestä jäljessä olevaa käyttistä ja jolle saa vain warettamalla kymmenen vuotta vanhoja sovellusohjelmia

 

sloxa
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 14.08:   
pakko jossain säästää että saa amigaan
varaosia!! :)
vaikka "30e"

 

Matti Kuuva
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 14.27:   
joanna: Hyvin tajusit, kirjoitin juuri sinun kommentista vastineeni.

 

TSK
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 16.09:   
>kun vaan ottaa ne punavalkoiset lasit pois silmiltä

Joo mä unohdin että mulla on ne punavalkoiset lasit silmillä AW.netin avatarissakin ! Siksi mä teiltä muilta kysyinkin jos olette kerran ottaneet ne lasit omilta silmiltä pois. ;-) ;-)

 

hooligan/dcs
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 16.51:   
@TSK

viimeinen lause ei ollut tarkoitettu sinulle, vaan ihan yleisesti. My bad =)

 

Joanna
Torstaina, 17. helmikuuta, 2005 - klo 18.01:   
Matti: anteeksi.. se vastaukseni jäi kesken kun tuli kiire hoitamaan muita asioita.. Epähuomiossa siitä oli leikkaantunut osa pois, mutta olin sanomassa että olen samoilla linjoilla.

Yleisesti lisään vielä:

En pidä wintoosaa minään täydellisyytenä enkä väitä että läheskään kaikki laitteiston/käyttiksien ja sovellusohjelmistojen kehitys viimeisen 10-15 vuoden aikana olisi ollut hyvään suuntaan koska näin ei ainakaan minusta ole ollut. Paljon hyvää on kuitenkin tapahtunut, eikä sitä voi sivuuttaa vain vetoamalla 10-vuotta vanhan teknologian 'nopeuteen'.

Jos windows olisi mielestäni hyvä ja mieleinen, niin en minä todellakaan vaivaisi itseäni jollain Amigan palstoilla tai käyttäisi aikaa/rahaa erilaisten vaihtoehtoisten systeemien kokeilemiseen. (ja niitä on vuosien varrella tullut kahlattua useampi läpi)

Tällähetkellä käytän vintoosaa, koska se on siedettävä ratkaisu tarvitsemieni/omistamieni ohjelmien ajoon, työtilanteen muutoksen vuoksi voisin varmaan nykyisellään käyttää myös Linuxia, mutta en ole vielä jaksanut siirtyä siihen koska se (tai yleensä Unix) ei kuitenkaan mielestäni ole 'oikea' ratkaisu henkilökohtaiseen tietokoneeseen.


Tsk: Kysymykseen win2k.vs.Xp .. Pidän Win2k:ta parempana yksinkertaisesti siksi ettei XP:ssä ole tietooni tullut yhtään toiminnallista parannusta joka perustelisi sen päivityksestä tulevat harmit (rekisteröinnit, epävakaudet, uudet turvareijät yms) ja lisäkulut. Kerneli (joka on oikeasti NT5 nimestään huolimatta) on niissä käytännössä sama, XP ei lisää esim systeemin vakautta tai tehokkuutta.. Lähinnä heikentää sitä niiden tarpeettomien 'karkkiominaisuuksien' vuoksi joita siihen on lisätty miellyttämään 98/Me käyttäjiä.

 

Seppo
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 1.13:   
Joanna: "Toisaalla taas samaan osa ihmisistä käyttää tuhat euroa retroilukoneeseen jossa on (teknisesti) viisi vuotta vanha hardis ajamassa vähintään samanverran kehityksestä jäljessä olevaa käyttistä ja jolle saa vain warettamalla kymmenen vuotta vanhoja sovellusohjelmia"

Jaa vai warettamalla...kai olis parempi ostaa Boogielta?

Mitä tulee viimeiseen kymmeneen vuoteen tietokonemaailmassa, niin ainakin minun on hankala nähdä mitä hyvää Windows on sinä aikana saanut aikaiseksi. Ihmiset on aivopesty käyttämään keskinkertaista käyttöjärjestelmää joka on varustettu keskinkertaisella käyttöliittymällä ja joka tuntuu olevan täynnä jos jonkinlaisia tietoturvareikiä (bugeista puhumattakaan). Sen rinnalla tämä viisi vuotta jäljessä oleva käyttis tuntuu edelleen kumman tuoreelta. :)

 

Joanna
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 1.56:   
Ok.. Sen 10 hyöty-ohjelmaa (ja uusissa koneissa toimivia pelejä) joita on Amigalle enää saatavilla, voi ja pitääkin ostaa. Mutta ei noilla (esim Boogielta) ostettavissa olevila ohjelmilla konetta käytä kaikkeen tarpeelliseen turvautumatta kirpputori-löytöihin tai vanhoihin varaastoihin. (tai siihen waretukseen)

Mutta kommentin loppu ... *huoh*

Tässä tullaan taas näkemysten suppeuteen ja ympäröivän maailman muutoksen ymmärtämättömyyteen...

Vaikka sitä kuinka haluaisi kehua niin AMigaOS ei ole sen kummemmin tietoturvallinen eikä suojassa viruksilta kuin mikä tahansa Wintoosa-versio. AmigaOS:ssa on itseasiassa ennätyksellisen vähän tietoturvaa (on osa sitä kuuluisaa nopeutta), ja jos se olisi yleisempi kone, sen julkiseen verkkoon liittäminen nykykuntoisena luultavasti kiellettäisiin verkon turvallisuuden vaarantajana.

Amigan ohjelmat on suunniteltu aikaan jolloin nettiä ei yleisesti tunnettu ja sitä pidettiin turvallisena paikkana eikä ohjelmissa kiinnitetty himppuakaan huomiota mahdolisiin väärinkäytöksiin tai tahalliseen ulkopuolelta tulevaan häirintään. *Ainoa* seikka joka estää laajemmat netti-Amigoiden muurrot ja verkko-leviävien virusten esiintymisen on käyttäjien (ja Amigaa osaavien koodaajien) mitätön määrä.

JOS nykyisen kuntoisia (ja tietoturvattomia) Amigoita olisi vaikkapa miljoona netissä niin niiden kimppuun aktiivinen käyminen ja koneiden kaappaaminen vaikkapa Spammi-levitykseen tai Waren säilytykseen olisi taloudellisesti kannattavaa ja silloin Amigoille tulisi nippukaupalla viruksia/backdooreja. Mutta nykyisellään noissa ei ole mitään minkä takia nähdä vaivaa.

Se asia jossa objektiivisesti voidaan sanoa AmigaOS:lle olevan etua M$ tekeleisiin nähden on se että Amigassa on oletusasennuksina niin paljon vähemmän turhia ohjelmia käynnissä että oletuksena levällään oleviea reikiä on arvattavastikkin pienempi. Mutta meneppä Amigassa ajamaan esim Miamia, Sambaa, Envoyta tai vaikka NetFS:ää niin johan tilaisuuksia tulee tarjolle.

Tämän saman sanoin aiemmin mm. BBRV:lle heidän kehuessaan MorphOS:aa virusvapaana vaihtoehtona. En tiedä tajusivatko he koskaan mitä tarkoitin, mutta näissä koneissa käytetty Security-by-obscurity *ei* ole toimiva tapa ratkaista tietoturvaongelmia (tai estää niiden tuloa).

 

Fabio
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 7.56:   
No siinä tapauksessa kyllä pitäisi myös windows:in verkkoon liittäminen kieltää, nykyisellään se vaarantaa yhtä paljon verkon käyttöä kuin amigakin, ainakin siltä tuntuu kokoajan vaikka kuinka väitetään että sillä on parempi tietoturva kuin amigalla, ehkä vain sen yleisyyden takia mutta kuitenkin.

 

Joanna
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 10.38:   
Fabio: Jos laitat kyseisen ehdotuksen liikkeelle (vaikkapa vain koskien koneitten eteen tulevaa pakollista rautapalomuuria+nat:ia), voin sen allekijoittaa vaikkakaan asia ei ole niin yksinkertainen. (*)

Yksi asia jota en edellisessä postituksessasi painottanut tarpeeksi on että vaikka ilmeisiä reikiä on (kuten M$ outlook on osoittanut) paljon niin todellisuudessa yllättävän moni tietokoneiden kanssa ilmenevä turvaongelma tulee loppupelissä keskimääräisten käyttäjien tyhmyydestä. Ms-wintows (tai varsinkaan AmigaOS) ei yksinkertaisesti kykene estämään tavalliseltä käyttäjältä tyhmien päätösten tekoa ... eikä estämään niden seurauksien leviämistä muiden riesaksi.

Valitettavan usein PC:n adware (bai backdoori tms) tulee koneelle sen takia että näppäoimistön takana oleva olento kaipaa esim. lisää pornoa. Hyvin vanha (ja edelleen toimiva) kikka on lähettää esim sähköpostina yksi viehkeä kuva ja sitten laittaa viereen linkki "ja täältä lisää" ... Ja kas kummaa, kun on sen viestin muutamalle miljoonalle lähettänyt, niin aina löytyy se tuhat (luultavammin enemmän) jotka menevät sitä linkkiä naputtelemaan ...

Unix koneissa yleensä ollaan paljon turvallisemmilla vesillä niin kauan kuin laitteiston ylläpito ei ole amatöörin vastuulla. Niiden laitteiden täysi haltuunotto vaikka tavallinen käyttäjä oman tietoturvansa mämmisikin (mikä kyllä onnistuu niidekin kanssa) on kuitenkin senverran vaikeaa ettei niihin normaalisti kannata hyökätä. Samaten myös niiden yleinen tietoturvan taso on senverran parempi että lajemmin toimivan automaattisen murtautumis-scriptin teko on osoittautunut vaikeaksi.


(*) toisekseen WIntoosan kohdalla kielto olisi pitänyt pistää liikkelle ja toteuttaa tuossa 95 vuoden paikeilla.. Siis sen jälkeen M$ on tehnyt aktiivisesti (vaikkeikaan aina niin hurjan menestyksellisesti) töitä asian korjaamiseksi. Niiden kieltämisen yrittäminen tässä vaiheessa herättäisi turhaa ruikutusta eikä luultavasti onnistuisi.

Hyvä esimerkki kehityksen Huonoudesta on ollut M$ Outlook Express (tai yleensä Outlook). Se periaatteessa toimii kokolailla Ok esim sähköpostien lukuohjelmana (kun koneen reboottaa joka päivä), mutta sen sivuvaikutukset ovat olleet hyvin haitallisia sekä yleiselle käyttömukavuudelle että tietoturvalle..
- Html- sähköpostit.. (yäks)
- Liitteiden tyyppien piilotus (aiemmin)
- Tuntemattomilta tulleiden Exe-Liitteiden liian helppo ajaminen (looginen suunnitteluvirhe)
- Liitteiden automaattinen ajaminen (useita bugeja, ainakin osa korjattu)
jne..

 

Seppo
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 11.38:   
Joanna: "Mutta kommentin loppu ... *huoh*

Tässä tullaan taas näkemysten suppeuteen ja ympäröivän maailman muutoksen ymmärtämättömyyteen..."

Tämähän on tyypillinen Windows-käyttäjän puolustusargumentti, josset tykkää Windowsista ja rohkenet sitä arvostella et ymmärrä mitään modernista tietotekniikasta :)

Mitä koetin tuossa puheenvuorossa tuoda esille on se, ettei Windows ole mielestäni eri kehitysversioissaan tuonut mitään sellaista tekniikkaa joka olisi vienyt käyttöjärjestelmiä/käyttöliittymiä merkittävästi eteenpäin. Ja usko pois, olen seurannut Windowsin kehitystä tietotekniikan ammattilaisena jo jostain v1.0:sta tähän päivään. Samaan aikaan olen tosin yrittänyt pitää tietoni tasalla muihinkin suuntiin, kuten mm. Linux- ja Mac-maailmaan, unohtamatta näitä pienempiä projekteja.

Sitä minä en ihan ymmärrä mistä sait päähäsi noista minun jutuista, että esitän Amigan nykyistä käyttistä (OS4) tilalle. En minäkään näistä 'security-by-obscurity' puheista paljoa perusta. Tuo loppuheitto tuli vain siitä että AmigaOS jopa nykyisessä kehitystilassaan on vähemmän stressaavampi käyttää kuin tämä huippukehittynyt 'tiedän kaiken paremmin kuin käyttäjä itse' Windows.

 

itix
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 12.03:   
"Hyvä esimerkki kehityksen Huonoudesta on ollut M$ Outlook Express (tai yleensä Outlook). Se periaatteessa toimii kokolailla Ok esim sähköpostien lukuohjelmana (kun koneen reboottaa joka päivä), mutta sen sivuvaikutukset ovat olleet hyvin haitallisia sekä yleiselle käyttömukavuudelle että tietoturvalle.."

No jotkut tietoturvareiät sähköpostiohjelmassa tai selaimessa eivät suoraan liity käyttöjärjestelmään mitenkään. Pakkoko niitä Windowsin mukana tulleita ohjelmia on käyttää. Heittäkää se Outlook Express roskakoriin ja käyttäkää pineä tai muuta vastaavaa. Tai Eudoraa. Tai jotain. Sillähän siitä selviää. Jos edes GPL-softista ei ole vastusta niin ehkä Microsoft sittenkin tekee jotain oikein...

 

sloxa
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 14.07:   
olet seppo oikeassa ton wintoosan stressaamisen kanssa
... 2 tuntii ylläpitoa ja puol tuntia käyttöä!!!
kyllä siinä hermo menee!

 

Joanna
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 14.50:   
Itix: Tuossa tullaan mainitsemaani vastuulliseen ja kohtuulliseen viisaaseen käyttäjään ja/tai ylläpitoon. Valitettavasti tuo Outlookki+IE tulevat laitteiden mukana, joten niissä olevista turvareijistä ja tyhmänloukuista saa syyn allaoleva käyttöjärjestelmä. Ja eihän se syy sinällään kauhean kauas mene kun ovat saman firman tuotteita, mutta olet oikeassa siinä etteivät ne ole oikeastaan osa käyttistä.

Siinä mielessä Amigalla on turvallisuusarvoa että koska se ei ole minkään kanssa yhtensopiva niin siihen eivät pure samat virukset/murrot kuin muihin koneisiin (edes Javan reikiä ei voi käyttää kun Amigalle ei ole Javaa). Mutta tunnettujen turvareikien puute ei tee koneesta tai sen käyttöjärjestelmästä turvallista jos reikien julkinen esiintymättömyys johtuu siitä ettei niitä ole koskaan etsitty tai julkaistu.

Siihen aikaan kun Amiga vielä oli yleinen kone ja sillä oli kohtuullisen paljon ohjelmointitaitoisia käyttäjiä oli sille myös huomattava määrä viruksia. Asia lienee monilta unohtunut vuosien saatossa muistojen kultaantuessa ajan myötä...

Sloxa: Tuossa vaiheessa suosittelisin erottamaan käyttämäsi ylläpitäjän, tai laittamaan hänet johonkin asiaan liittyvään koulutukseen. Edes Windows ei ole *noin* avuton tekele jos laitteisto on kunnossa. Tietenkin jos sinulla ei ole ehjää tietokonetta niin ei ole ihme että ongelmia tulee, mutta se ei sitten taas enää ole käyttiksen vika jos allaoleva rauta prakaa.

Jos X86- laitteisto on suunnilleen ehjä niin vaihtoehtoisesti esim Linuxin käyttöä kannattaisi harkita, tosin ei sekään (ehkä Lindowsssia lukuunottamatta) sovellu täysin mitäänosaamattoman nyypiön käytettäväksi/ylläpidettäväksi.. Ja jopa sen saa solmuun kun tekee tarpeeksi tyhmiä asioita.

 

itix
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 16.09:   
"Siihen aikaan kun Amiga vielä oli yleinen kone ja sillä oli kohtuullisen paljon ohjelmointitaitoisia käyttäjiä oli sille myös huomattava määrä viruksia."

Hyvä pointti muuten. Virukset eivät olleet ongelma valveutuneille käyttäjille, mutta sitten oli se ryhmä muut... :P

Taisi olla aikoinaan Ataristien lyömäasekin Amigaa vastaan... Ja Amiga oli hidas koska kaikki levykomennot CD-komentoa myöten ladattiin disketiltä (KS 1.x). Taisi olla niin että jopa C64 listasi hakemiston nopeammin kuin Amiga. Sellaista se oli silloin joskus :)

 

mkl
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 18.17:   
"Ja Amiga oli hidas koska kaikki levykomennot CD-komentoa myöten ladattiin disketiltä (KS 1.x)."

Minusta kaikki peruskomennot olisi pitänyt laittaa ROM:mille. Kuten dir, cd, copy, format, ed, diskcopy, install, shell jne. ja buuttaus ROM:milta.
Toki myös mahdollisuus disabloida ROM:milla olevat komennot, jos jostain syystä ei niitä olisi halunnut tai olisi halunnut käyttää levyllä olevia komentoja.

 

srela
Perjantaina, 18. helmikuuta, 2005 - klo 19.40:   
Joanna:

Kiitos hienon analyyttisistä näkemyksistä tässä ketjussa. Mukava kun joku jaksaa "fanaatikoillekin" kertoa realistisesti mistä (teknisesti) amiga on tulossa ja minne menossa ja missä sijaitsevat muut "kilpailevat" järjestelmät suhteessa siihen - antaa uskoa ettei kaikki olekaan vain fanaatikkojen yksipuolista (ja jollekulle harrastajalle vielä kallista) hypetystä uusien vajaalunastetuilla lupauksilla olevien koneiden kanssa.

 

Boogie/GE
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 0.00:   
Joanna: 39 NOT 20 hyötysoftaa hyllyssä ja enemmänkin saatavana, enkä laskenut sentään mukaan ihan mitä tahansa vanhempia. Toki kannattaa vähätellä vähääkin :)
pc:stä puhuttaessa lausunto: "Tuossa tullaan mainitsemaani vastuulliseen ja kohtuulliseen viisaaseen käyttäjään ja/tai ylläpitoon." on melko kaukana todellisuudesta. Eiköhän se Gigantistakin hommattu kone verkkoon kytketä. Olen ainakin tähän mennessä käsittänyt niin, että kuka tahansa voi ostaa pc:n ja kytkeä sen verkkoon ja näinhän myös tapahtuu in RL.

 

Miikka
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 1.16:   
No, tässä on jotain tietoa progressista ... topic .. :) .

XE-keskustelua

Viesti 24 , vanha kunnon tohtori pommikraateri.

 

TSK
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 2.14:   
Pakko sen XC:n on joskus tulla markkinoille. Eyetech on sanonut että XE:tä ei enää valmisteta sen vikojen takia. Ja tuskin kukaan kuvittelee että markkinoita voi jättää pelkän mikroemon varaan.

 

Joanna
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 13.40:   
Boogie: No, tunnustan että en alkanut niitä tuoterivejä yksin kappalein laskemaan mutta kun listalla on vaikkapa PC:n Amighaemua ja GyberGfx4:ää niin arvelin ettei niiistä kaikki kumminkaan toimisi uudessa A1:ssa+OS4:ssä (jonka ostoon/käyttöön tuo liittyi) jolloin tarkka määrä ei ole oleellinen.

Windows-PC:n antaminen osaamattomalle on kuin saksien antaminen lapselle kun se mankuu niitä askarrellakseen jotain. Erona on vain se että lapsille on olemassa Turvasaksia ja että jääräpäisempikin lapsi yleensä oppii varovaiseksi muutaman vahingon jälkeen.

Lisäksi tietokonekaupassa on myös se huono puoli että jos joku liike ei myy sitä PC:tä niin toinen myy. Eli se onneton tunari saa sen koneen jostain kautta kumminkin.

Jos asia olisi minun päätettävissäni niin kahteen asiaan pitäisi saada pakollinen kurssitus ja tentti+lupakirja. Toinen niistä on verkkoon kytkettävän tietokoneen omistus, toinen ei liity tälle paltalle. :)


Tsk: Katsoo nyt.. Ainakin noiden väitteiden mukaan se tulisi mikä päivä tahansa. Itse tosin olen jo ollut aikaa sitten taipuvainen ennemmin odottamaan kuin hehkuttamaan etukäteen (kuten esim AW:ssä on tapana).

 

Miikka
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 13.46:   
Joanna:

Miksi laittaa SB erilliselle PCI kortille ?? Sisäinen beetatus vaihe ??

Ei kait ole odotettavissa enää mitään vanhanaikaisten SB chippien ryntäystä, eikös kaikki käytä nykyisin muita menetelmiä ?

Eli lienee kyllä kesken...

 

TSK
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 17.06:   
>Jos asia olisi minun päätettävissäni niin kahteen asiaan pitäisi saada pakollinen kurssitus ja tentti+lupakirja. Toinen niistä on verkkoon kytkettävän tietokoneen omistus, toinen ei liity tälle paltalle.

Se toinen on kortongin oikea käyttö ! ;) ;)

 

TSK
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 17.35:   
Otsikon ohi:
Joanna: Ikävää ja mahdoton asia sanoa ettei tietokoneita saa antaa "tunareille". Lähestulkoon jokainen joutuu tänäpäivänä työpaikallaan käyttämään tietokonetta. Näistä osa on yli 50-vuotiaita jotka ei koneista ja laitteista ymmärrä yhtään mitään. Ja suurin osa ihmisistä ei halua tietokoneista tahi muistakaan monimutkaisista laitteista ymmärtääkään yhtään mitään. Kunhan pakolliset työt tulee sillä tehtyä. Itse olen sitä mieltä että vastuu on tietokoneteollisuudella eikä käyttäjillä. Ja niitä viruksia pomppii koneeseen myös viattoman oloisilta webbisivuilta eikä pelkästään pornosivuilta. Eli olemme ilmeisesti yhtä mieltä Joannan kanssa siitä että Wintoosaa ei pitäisi kokemattoman ihmisen joutua käyttämään. Siksi pitäisi nopeasti saada toimistoihin täysin uusi toimisto- tahi työasemapääte joka ei sisällä yhtään Wintoosan tekniikkaa eikä Javaa sekä internetin käyttöä pitäisi rajoittaa tiukasti ! Sen tulisi olla kaiken kaikkiaan pommin varma. (Taitaa vain olla mahdoton tehdä mitään järjestelmää pomminvarmaksi.) Yksi iso tietoturvariski on se että ihmiset päästää lapsensa pelaamaan ja surffaamaan epämääräisillä sivustoilla työpaikan koneella.

Kaikki:
Aikaisemmin pystyi välttämään virukset sillä ettei imuroinut ohjelmia mistä sattuu eikä ajanut koneessaan tarkistamattomia ohjelmia. Eli käyttäjän valveutuneisuus auttoi. Nykyään kun webbisivut on täynnä Javaa ja kaikkea muuta niin viruksia (troijalaisia kai enimmäkseen) tulee kun vaan käy kääntymässä jollain viattoman tuntuisella webbisivustolla. Eli käyttäjän kokeneisuudella ja valveutuneisuudella ei ole mitään merkitystä.

Kerrotaanpa Wintoosan turvallisuudesta sen verran että W2k on niin turvallinen että edes skanneria ei voi käyttää ilman järjestelmävalvojan tunnuksia !!! Saati muuttaa Photarin gammasäätöjä !!! Eli työpaikalla tavalliset työntekijät on koko ajan pulassa ilman omaa syytään !!! Aina pitää soittaa helppariin ja pyytää niitä kirjautumaan koneelle järjestelmävalvojana tai sitten koneessa on koko ajan turhaan täydet oikeudet päällä.

Kävin yhellä tietoturvawebbisivustolla testaamassa tätä AOS4.0 ja Roadshowta. Se sivusto kertoi että mulla on poikkeuksellisen turvallinen kone kun se ei päästänyt testiohjelmistoa läpi yhestäkään portista ja ainoastaan yksi portti paljasti että tietokone löytyy sen takaa. Kaikki muut portit oli hiljaa. En sitten tiedä kuinka paljon tuo kertoo mistään mitään kun en tunne näitä juttuja.

 

Jupp3
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 18.27:   
>Ja niitä viruksia pomppii koneeseen myös viattoman oloisilta webbisivuilta eikä pelkästään pornosivuilta.

Kaverini tuli kerran käymään, ja pistettiin läppäri verkkoon. No, mikäs siinä, irc-clientin taisi kaveri pistää päälle, ja jotain siinä juteltiin. Yhtäkkiä kaverin yhteys katkesi, mutta oma yhteys (Pegasos 2:lla) kuitenkin toimi. Reboottikaan ei auttanut. Vähän aikaa pohdittuani vilkaisin verkon bannalistaa, ja niinhän se oli, että kaverille oli tullut <20min käytön aikana jo virusbanni. Lähiverkon kautta kaverille joku virustutka, ja löytyihän niitä viruksia kovalevyltä.

Tapahtunutta ei voi täysin pistää "kokemattoman käyttäjän" syyksi, kaverilla menee kaikki yhteydet kotona Linux-koneen kautta, ja jotenkin vain unohtui, ettei yhteys ollut täällä yhtä "turvallinen" :)

 

rrebel
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 19.41:   
niin, webbijavahan ne virukset tuo. jep. paha java. onneksi sitä ei saa amigalike koneille niin turva on 100%. mod: saa poistaa, ei jaksa.

 

Boogie/GE
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 21.59:   
RRebel: Kuule, minulla on Amiga500 toimintakunnossa, varustettu IBM CD-ROM:lla 68020-28MHz-8MB Fast, etc.. CD-soittimena räkissä on CDTV, A1200 on aktiivikäytössä, vaikka pöydällä on µAmigaOne. Tiedän monta, joilla on samoin, vanhat Amigat yhä aktiivikäytössä. Joten ei se uusien koneiden saatavuus olisi vanhoja Amiga-koneita poistanut päiviltä, tuskin poistuu Classic (A1200/A4000) koneetkaan ihan lähivuosina.
:) Jep, ja tässä viimeisessä olet oikeassa, se on Bye.

 

rrebel
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 23.33:   
olettaen että tuo on tuonne joku kymmentä viestiä sitten heittämääni:

Sanoinko jossain että wanhemmat amigat ovat poistuneet tai olisivat poistuneet? Sanoin vain että kyllä niitä wanhoja olisi päivitelty jos uusia olisi tullut. Ja, juu osa pitää/olisi pitänyt wanhat koneet. Jep, myös useamman. Ylläripylläri mac ja pc-puolellakin tehdään samaa, mutta ne muut vaihtavat rautaa uuteen aina silloin tällöin.

Kunhan yritin sanoa että siihen pitkäikäisyyteen voi olla muutakin syytä kuin pelkkä: Amiga on Amiga. Kyllä monella on vielä 286/386 yms PC:kin käytössä.

Mutta turhahan tänne tälläisiä on kirjoittaa. Leimaudun vain sinipunakeltapclinux-miksilie. Ei voittoa -> vankilasektori.

 

Joanna
Lauantaina, 19. helmikuuta, 2005 - klo 23.45:   
Miikka: Lienee tuon XC:n osalta parempi antaa ajan kulua ja faktojen paljastua. Huhujen perässä on Amigisteja juoksutettu ennenkin.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: