AmigaOS 4 ja wired.com

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: AmigaOS 4 » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 03/2004 asti » AmigaOS 4 ja wired.com « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

itix
Tiistaina, 20. tammikuuta, 2004 - klo 21.08:   
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,61935,00.html

Yhdeksäs sija Vaporware Awardseissa. Katsokaapa kommenttia... :)

 

Joanna
Tiistaina, 20. tammikuuta, 2004 - klo 21.20:   
No, sijoitus taisi olla sama viimevuonnakin.. Homman positiivinen puoli on ettei sitä ainakaan ole unohdettu kokonaan.

 

Jon
Tiistaina, 20. tammikuuta, 2004 - klo 22.03:   
No ei ollut kyllä yllätys, että joku Nate Downes kommentoi :(

 

itix
Tiistaina, 20. tammikuuta, 2004 - klo 22.22:   
Olisivat kyllä voineet valita jonkun muun kuin Naten kommentin.

 

hooligan/dcs
Tiistaina, 20. tammikuuta, 2004 - klo 23.18:   
Ei ei ei. Mennään samaan kelkkaan kuin ulkomaisillakin foorumeilla: Downesin vika koko paska :)
Varmasti feikannut vielä pari tuhatta voteakin koristeeksi kakun päälle

 

itix
Tiistaina, 20. tammikuuta, 2004 - klo 23.47:   
No eihän sitä koskaan tiedä ;)

Mutta kaikesta huolimatta Natesin kommentti kuitenkin osoittaa että OS4:sta on tehty ja se on tulossa. Vuotta aikaisemmin ei olisi ollut tuonkaan verran kerrottavaa (saatikka 2001).

Ja kyllä tuo "award" osoittaa että OS4:lla on edelleen uutisarvoa myös muilla foorumeilla.

 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 0.14:   
Hieman sihti kieltämättä vinossa Naten kommentissa, tosin sitähän ei tiedä milloin tuo on kirjoitettu.

@Itix
Niin siis ei kait kukaan nyt sitä kielläkään etteikö OS4 olisi vaporia. Mihinkäs se nyt edellisvuodesta olisi muuttunut.

Any publicity is good publicity, nykyisessä tilanteessa ei se nyt ainakaan voi huonontaa asioita vaikka vähän kenties negatiivinen asia onkin. Toivotaan että Amiga saitit saisivat hieman hittejä tuon awardsin ansiosta.

 

MarkoS
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 0.45:   
Hah, kieltämättä hauska yhteensattuma, että sattuivat valitsemaan juuri kilpailevan yrityksen työntekijän kommentin satojen(?) kommenttien joukosta. Kyllä minua ainakin nolottaisi jos jäisin näin näyttävästi kiinni kilpailijan mustamaalaamisesta (samantekevää vaikka Nate olisikin/on ilmaissut sen omana henkilökohtaisen mielipiteenänsä). Ja oikeassahan Nate on ainakin suurinpiirtein, mitä nyt perustelut on muotoiltu helposti väärin ymmärrettäviksi.

Sen sijaan sitä en jaksa ymmärtää, miksi tässäkin asiassa oli pakko vetää huomio Amigaworld.net:n käyttäjien kommentteihin asiasta. Ihan asiallisilta ja maltillisilta näyttivät, kun niitä noin tunti sitten vilkaisin.

 

Jon
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 8.46:   
Oikeastaan HJF alias Rogue on ottanut koko jutun lähes kohteliaisuutena AmigaWorldin ja Amiga.orgin postausten perusteella.

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 9.35:   
"Now that OS4 is on the verge of release, what we really need to be doing is positively promoting it. If Downix was a REAL Amiga user he'd be able to see that, but obviously he is not."

Voi luoja...

http://amigaworld.net/modules/..._id=2985&forum=16

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 9.36:   
" And of course AmigaOne boards aren't Mai reference boards, those reference boards are extremely expensive."

Voi luoja...

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 9.36:   
"Well, I would expect this from Nathaniel Downes. Slamming Amiga publicly while pretending to be a regular user (sometimes switching to the "concerned user" role) is what he gets paid for, after all. No surprises here."

Voi luoja...

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 9.36:   
Jatkanko? :)

Monet AmigaWorld.netin kommenteista ovat mielestäni paitsi vainoharhaisia, myös harhaisia. Niissä ei kyetä erottamaan nimen aiheuttamilta ennakkoluuloilta sitä, että viesti on käytännössä oikea. Katsotaanpa mitä Nate sanoi:

"After four years of promises and slipped schedules (original release date June 2001), this is still vapor in the extreme,"

Aivan totta.

"They have resorted to demos of a pre-alpha version running on a Mai reference motherboard,"

Aivan totta. Teron on Main refernssiemolevy ja AmigaOne on Teron.

"with hopes and dreams of it shipping by the end of the month. They always fail to mention which month."

Tämä nyt oli selvä piikki, mutta aikaisempien lupausten valossa aivan ansaittu sellainen. :) Wired todennäköisesti valitsi Naten kommentin koska kokivat että tällä piikillä on heidän artikkelilleen toimituksellista arvoa.

Ja kuten tavallista, AmigaWorldissa keskitytään siihen kuinka paha ihminen viestin kertoja on, eikä siihen kuinka oikeassa itse viesti on. Tämä on mielestäni suurin ongelma AmigaWorld.netissä ja monissa sen suuntaisen ajattelulinjan kannattajissa. Asioista ei vain osata puhua avoimesti, ei paitsi jos tarkoitus on leimata toista puolta.

Ei minulla ainakaan ollut ongelmaa tuoda tänne foorumeille keskustelua Genesin ongelmista. Tottakai niistä pitää puhua avoimesti siinä missä Amigankin ongelmista. Ja siksi minun oikeasti tekee oikein pahaa yleensä lukea AmigaWorld.netin höpinöitä - siellä porukka vaan tuntuu olevan pahasti väärillä raiteilla. IMHO. No, mitäs olen masokisti ja luen. :)


 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 9.53:   
@Janne

Hauskinta on se kun jengi on tarttunut Wiredin käsitykseen "if its beta it aint available"... ja käyttävät nyt tätä argumenttina että myös MorphOS on vaporia.

Mitä sillä on tekemistä tämän OS4 @ Wiredin kanssa.. only god knows :-)

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 10.04:   
hooligan: Mitä vaan että voitaisiin vähätellä MOSia... sitä käyttäneenä sanoisin kyllä että 1.4 ei ole enää missään mielessä beta-tuote ja se on ollut ulkona kesästä saakka. 1.3:kin oli jo OK. Tottakai siitä puuttuu jotain featureita vielä, mutta ei se softasta betaa tee.

Saivartelu sikseen. Väitän:

- OS4 on vaporia
- OS4 tuskin on vaporia enää 2005
- AmigaOne on Mai Teron
- MOS julkaistiin kauan ennen OS4:sta

Kuka haluaa väittää vastaan halkomatta hiuksia? :)

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 10.07:   
Duke Nukem Foreverista:

"After all," he wrote, "what could possibly compete against a game that is six years in the making, is called by the own company's president 'turtleware,' and has a release date that reads, 'when it's done'?"

Next-gen Amiga? :)

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 10.21:   
Vielä yksi kommentti. Seehund sanoi sen vaan niin hyvin...

"The currently licensed hardware (which really has been irrelevant to the Vaporware awards since 2001, now that there won't be any new Amigas) are Mai Logic's Teron motherboards, which are "Mai reference motherboard[s]". Nate's right. Wired were more inaccurate themselves, speaking about "next-generation Amiga machines" (a mistake that could land another Vaporware award in the Amiga lap).

The latest OS4 version that's been demonstrated and/or discussed in public by the creators is an alpha or pre-alpha, depending on how you want to define that. The generally accepted meaningful definition of "beta" has all planned features implemented and only requires final testing before Going Gold. Also remember that Wired called for Vaporware nominations more than a month ago. Nate's right, regardless of who he currently happens to be employed by, and I doubt Wired will retract or change their joke just because of the employment of the person whose comment they picked.

Nate's even been overly generous, speaking of an initially planned release in June 2001. I don't think that Wired (or their general audience) gives a damn about whether it's Commodore, Gateway, H&P, Hyperion or whoever that's currently hacking away at the next release of AmigaOS. The latest revision of AOS3 was released in Nov/Dec 2000, IIRC, and the closest preceding major X.zero release was in 1992.

Wired's Vaporware awards aren't supposed to be taken (all that) seriously, you know. Their awards aren't part of some evil anti-AInc. conspiracy. They see that The New AmigaOS Version as usual wasn't for sale this year either, they see that many voters nominated it for an award this year as well, and they don't give a hoot about who's currently at the helm. It's not a personal or partisan thing about who's currently (mis-)managing the trademark, it's about unreleased products. People outside "the community" (and the smart ones inside it) would only scratch their heads at the red vs. blue poo that some of the more notorious nutters in aincotherworld's protective custody apparently are flinging in Wired's general direction as we speak. Maybe Wired will make a followup story for shits and giggles, quoting some of them."

 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 10.21:   
Duken historia on sellainen että sitä on eka tehny enginellä jota muokattiin ja paranneltiin. Siinä meni niin kauan että se hylättiin ja aloitettiin toisesta enginestä, no sitä alettiin sitten taas nysväämään.. en ole seurannut onko sekin hylätty ja siirrytty taas uuteen heh

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 10.29:   
hooligan: Onhan uuden Amigankin historiassa paljon samaa kun Dukessa...

 

Jontsa
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 10.57:   
Janne: Samaa voitaisiin sanoa joistain muistakin kommenteista... Mitä tahansa että voidaan vähätellä OS4:ää.

Jos OS4 on vaporia vaikka sillä on pitkälle toistasataa käyttäjää, se toimii vakaasti sekä AmigaONE että classic koneilla ja sitä kehitetään tauotta mutta ei ole vielä kaikille saatavilla niin kai se sitten on. Voihan sen ymmärtää. Mutta minusta MOS ei ole paljon erikoisemmassa asemassa. Ainoa että siitä saa jonkin pre-version kun ostaa Pegasoksen.

Molempia ossejä käyttävänä voin sanoa että OS4b on jopa suurelta osin MOS 1.4:ää vuosia edellä. Minusta MOS on hieno käyttis joka sisältää paljon hienoja featureita ja käytän sitä päivittäin, mutta jos joku sanoo että se on valmis tuote niin olen täysin eri mieltä. Ainoa ero minusta että Hyperion sanoo suoraan OS4:n olevan betaa.

IMO kumpikaan käyttis ei ole vaporia mutta eipä ole kumpikaan vielä valmis.

Ja sitten takaisin topikkiin. Kuten jo moneen kertaan sanottu niin julkisuus on hyvästä. AmigaOS on päässyt samaan listaan monien "isojen nimien" kanssa :) Naten kommentti on kyllä liioiteltu, mutta who cares. Jokaisella on kai oma mielipiteensä ja Wired nyt sattui valitsemaan hänen kommentin siteerattavaksi.

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 11.38:   
"Jos OS4 on vaporia vaikka sillä on pitkälle toistasataa käyttäjää, se toimii vakaasti sekä AmigaONE että classic koneilla ja sitä kehitetään tauotta mutta ei ole vielä kaikille saatavilla niin kai se sitten on."

Jep, on se niin. :) Pre-releasen julkaisu muuttaisi ainakin minun kirjoissani tilannetta. Lisäksi tässä vaiheessa täytyy OS4:n eduksi sanoa (mutta enkös ole sanonut sitä jatkuvasti), että se on kehittynyt paljon niistä päivistä kun sitä aiheellisesti sanottiin olevan aivan eri tasolla kuin MOS. Se alkaa olla sillä tasolla, että sen edut MOSiin nähden alkavat myös päästä oikeuksiinsa - ja (enkös minä tätäkin ole aina sanonut) sitten onkin hyvin mahdollista että valmis OS4 on parempi kuin MOS... Ehkä kohta voimme me muutkin vertailla.

Naten kommentissa oli varmasti jotain mihin saivartelija voi tarttua, mutta OS4 ansaitsi paikkansa listalla ja piikikkäästä sävystä (ansaittua sekin mielestäni) huolimatta olennaisuudet olivat viestissä kohdallaan. Suuri poru on syntynyt mielestäni ihan muista syistä.

Viimeisin julkinen MOS on myös viime kesältä. Viimeisin versio sinulla OS4:stä lienee noin kuusi kuukautta tuoreempi? Mielenkiintoista nähdä millainen MOS 1.5 ilmestyy, jos ilmestyy.

 

Janne
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 11.41:   
"jo moneen kertaan sanottu niin julkisuus on hyvästä. AmigaOS on päässyt samaan listaan monien "isojen nimien" kanssa "

Tässä unohtuu yksi asia. Amiga ON iso nimi. Se unohtuu helposti kun katselee Amiga Inc.:n ja muiden pikkupelureiden amatöörileikkejä, mutta AmigaOS on listalla syystä. Amiga on iso nimi. Commodore teki siitä sellaisen. Siksi uskon myös että OS4:llä on lähtökohtaisesti parempia edellytyksiä kuin MOS:lla tekniikasta riippumatta. Tosin business-menestyksen ratkaisu tapahtunee kuitenkin embedded/services-puolella, joten paha sanoa onko tällä väliä...

 

hooligan/dcs
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 11.43:   
Tuo Wiredin "vapor" määritelmähän on about sellanen että se tuote olisi tavallisen käyttäjän ulottuvissa.

AOS4 ei ole tavallisen Virtasen ulottuvissa, testaajat ovat ainoita jotka sitä pääsevät käyttämään.

MorphOS taas ei voi olla vaporia koska se tulee valmiin kaupallisen tuotteen kylkiäisenä (Pegasos2).


Jos jotain hiuksen ohuita linjoja alkas vetelemään niin mielestäni Pegasos1+MOS=vapor koska se oli ainoastaan pienen ryhmän käytössä.
Pegasos2+MOS taas ei ole vaporia koska kuka tahansa pystyy tilaamaan itselleen kyseisen duon.
Ohennetaan sitäkin linjaa vielä lisää toteamalla että Peg2 tuotantomäärät tuntuvat olevan niin avuttomia että on siinä rajoille tippuuko vaporin puolelle vai ei :-)

imho sillä onko tuote beta, pre-alpha tai alpha ei ole mitään merkitystä.

 

itix
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 12.16:   
No äääh.

Jos MorphOS pre-alpha 0.00000001 toimitetaan Peg1:sen mukana niin se ei ole vaporia. Se on "tuote" vaikka olisi sontaa.
AmigaOS 4 Pro Deluxe Edition on vaporia jos sitä ei vielä saa AmigaOnen mukana (tai yleensäkään julkaistu).

Vaporia: OS4, MOS/PUP, MOS 1.5, Peg3, A1 Lite, SharkPPC, BoXer, AAA, Amithlon2.

Listaan voisi lisätä vielä mm. IBrowse 3.0 ja MOS:n natiivi AmiTCP. Myös Roadshow:n joutuu laskemaan vaporiksi vielä _toistaiseksi_ samoin kuin AmiGift.

 

Jupp3
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 15.36:   
itix:
Onko MOS/PUP vaporia? Siitä saa imuroida ilmaiseksi vanhan version (0.4) osoitteesta http://www.morphos.org :)

 

itix
Keskiviikkona, 21. tammikuuta, 2004 - klo 16.56:   
Jupp3: Noh, käytännössä se on vain demoversio kahden tunnin aikarajoituksella.

Vaikka käytinkin pelkästään MOS/PUP:ia pitkän aikaa niin ei se paljon lohduta muita joilla ei ollut avainta betan aikarajoituksen poistamiseen... Saatikka sitten että uudemmat versiot eivät olleet julkisia. Tiedän kyllä monia joilla oli MOS/PUP 0.8 :)

 

KimmoK
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 9.40:   
Voihan sen AOS4:n laskea vaporiksi, mikäli riliisi vaaditaan.

Mutta mielestäni Naten kommentit/perustelut oli lapsellisia ainakin osittain.

AOS4 on luvattu joskus 90 luvun puolivälissä ja siksihän sitä voitaisiin äänestää tuonne top 10:n. Samaten next gen Amiga. Ihan jo mainosmielessä noin pitää tehdä.

(itse pistäisin samalle listalle kandidaateiksi mm. commodore onen:n, AOS5:n, AmigaDE:n eri versiot, ISON läjän AA pelejä, Amiga version soldier of fortunesta, realsoft 3d:stä, coldfire turbon, Amithlonin/Berniethlonin, MOS1.5:n, MOS1.x for BPPC/CSPPC, ....)

Olisinpa pettynyt jos AmigaOS5 tai jokin muu Amiga aiheinen juttu ei löytyisi vaporware 2004 listalta. AOS4 tuskin on siinä enään.

 

KimmoK
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 9.49:   
AOS4 vapor perusteluni:
"AOS4 has been vapor product since the mid 90's. AOS4 implementation really kicked off a few years back. During year 2002 the beta testing of OS4 modules on 68k Amgas started and during y2003 signifficant progress was made and PowerPC version of AOS4 reached beta state. AOS4 has also been demonstrated on numerous public shows. But still, public release did not yet happen, therefore AOS4 remains a vaporware product."
Tai jotain tuonnepäin....

Siin minun mielestä asiasta olisi kohtuullista puhua suht positiiviseen sävyyn. Tulis markkina arvokin paremmin hyödynnettyä....

 

KimmoK
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 9.54:   
Jees, ovvatten herkkähipiäisiä tuolla amigaworld.net:ssä...

" This thread is now locked by some moderator for some unspecified reason "

 

Janne
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 10.17:   
KimmoK: :)

 

itix
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 12.55:   
http://www.wired.com/news/rants/0,2350,61978,00.html

 

Janne
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 13.18:   
Ja nyt sitten Wired julkaisi suoran syytöksen että "Genesi levittää FUDia"... halleluja, oikeus tapahtuu. :) Not.

 

itix
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 13.43:   
Genesi FUDstaffel :)

No väliäpä tuolla.

 

MarkoS
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 15.22:   
Janne: "Ja nyt sitten Wired julkaisi suoran syytöksen että "Genesi levittää FUDia"..."

Ehkäpä se on Naten aikaisempien kirjoituksien valossa ansaittu selvä piikki. ;-)

...Niin, kysehän on kuitenkin "pelkkä" yleisönosaston kirjoitus, joka luultavasti kohtapuoliin saa vastineen.

 

Janne
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 15.49:   
>Ehkäpä se on Naten aikaisempien kirjoituksien
>valossa ansaittu selvä piikki. ;-)

Tokkopa uskot tuohon itsekään. :)

 

MarkoS
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 21.26:   
Janne: "Tokkopa uskot tuohon itsekään."

Nooh, tarkoitushan tosiaankin oli ennemminkin piikitellä sinun kommenttiasi tuolla jossain ylempänä kuin arvostella Natia. Sen verran siinä kuitenkin on perää, että en pahemmin arvosta Natea keskustelijana.

..Niii, kommentoidaan nyt vielä kumminkin, että mielestäni AmigaOnen kutsuminen Teroniksi on yhtä säkenöivää herjaamista kuin Amiga Inc:n kutsuminen Aminoksi. Entä onko AmigaOne Mai Teron? Samanlaisia hyvinkin, mutta eikös kuitenkin ole kyse tavaramerkeistä, jolloin vastaus on ei.

 

Janne
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 21.59:   
>Sen verran siinä kuitenkin on perää, että en
>pahemmin arvosta Natea keskustelijana.

Arvostatko minua? :)

Me kaikki katselemme asioita omalla tavallaan sävyttyneiden lasien lävitse. Ilmassa on paljon herkkyyttä - osin turhaa, osin ansaittua, mutta ainoastaan se on varmaa että ylilyöntejä tapahtuu jatkuvasti siellä ja täällä aivan liikaa. "Maailman" reaktiota Naten kommenttiin ei oikein muulla tavalla mielestäni voi kuvailla kuin sanalla "ylilyönti", mutta olet epäilemättä eri mieltä.

>Entä onko AmigaOne Mai Teron? Samanlaisia
>hyvinkin, mutta eikös kuitenkin ole kyse
>tavaramerkeistä, jolloin vastaus on ei.

OK. Amiga was never about a box, it was all about trademarks? :) Tai mitäs tässä virnuilen, mielestäni se on kyllä aika surullista.

 

Janne
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 22.13:   
MarkoS: Vaan heitit ihan hauskan filosofisen pointin ilmoille. Tässäpä kysymys:

Jos olisin vuonna 1986 ostanut Commodorelta 1000 kappaletta Amiga 500 -koneita. Iskenyt Amiga-tekstin päälle Janne 500 -tarran ja kaupitellut niitä sillä nimellä, olisiko kone lakannut olemasta Amiga 500?

Entä jos olisin lisäksi tehnyt Commodoren kanssa sopimuksen että saan kutsua sitä nimellä Janne 500? Myisin tuotetta nimeltä Janne 500 nyt täysin "virallisesti". Lakkaisiko kone olemasta Amiga 500?

Entä jos vielä saisin nimen Janne 500 rekisteröityä rekisteröidyksi tavaramerkiksi. Lakkaisiko kone olemasta Amiga 500?

Ja ennenkaikkea, jos joku erehtyisi sanomaan konetta Amiga 500:ksi eikä Janne 500:ksi, pitäisikö häntä syyttää trollauksesta ja tosiasioiden vääristelystä?

Entä jos kommentoija valmistaisi kilpailevaa Pekka XT:tä. Olisiko Janne 500:n kutsuminen Amiga 500:ksi peräti FUDia?

 

Ibe U
Torstaina, 22. tammikuuta, 2004 - klo 22.51:   
Janne: Ei toi oo vertailu kelpoista

 

Tero
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 9.13:   
Janne: Toisaalta kukaan ei voi varmuudella mennä väittämään, että ne nykyset Amigaone emolevyt olisi täysin MAIN:n suunnittelemia. Pitää nyt muistaa,m että kun noita Amigaonejen kuvia katselee, niin ne emolevyt on muuttunut melkosesti siitä mitä ne oli sillon kuin Eyetech niistä ekan kerran puhui. Lisäksi on Amigaone lite/MicroA1 jota ei löydy MAI:n sivuilta. kyllä minäolen saanut sen kuvan, että Eyetech jne on aktiivisesti oisallistunut noiden emolevyjen edelleen kehittelyyn, eli sillon voi hyvällä syylä kyseenalsataa sen onko kyseessä enää se sama Teron reference boardi mikä oli alussa. Ne valokuvat emolevyistä osoittaa hyvin, että kehitystä on tapahtunut melkosesti.

 

Tero
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 9.17:   
Sitäpaitsi on minusta parempi, että yleensä on emolevyjä, eikä jotain vapour Pegasos-II:a mitä juuri muut kun genesin tyypit ei ole nähnyt.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 9.32:   
Tero: Se EI ole sama referenssiemolevy kuin alussa, se on aivan selvää. MAI on tehnyt siihen muutoksia - osin omien tarpeidensa, osin Eyetechin tarpeiden mukaan. Se on silti edelleen MAI Teron, revisiot vain ovat päivittyneet.

Kukaan ei kiistä Eyetechin ja MAIn yhteistyötä. Kyse on siis enemmästä kuin että ostaisin Amiga 500:n ja kutsuisin sitä Janne 500:ksi, mutta ei mielestäni kovin olennaisesti enemmästä - se on edelleen MAI Teron, johon on lisätty BIOS-dongle, Amiga-tartta ja nimilisenssi.

Mikään julkisuudessa ei viittaa siihen että Eyetech olisi osallistunut suunnitteluun. Ei edes heidän omat lausuntonsa. Sen sijaan he ovat varmasti osallistuneet tuotteen jatkokehityksen määrittelyyn, eli esittäneet toiveita ja ideoita siitä mitä tarvittaisiin. Palautetta. Lisäksi koska Eyetechillä eikä MAIlla ole tehdasta, molemmat tilaavat MAIn designin pohjalta emolevynsä kolmannelta taholta joka ne valmistaa.

En tiedä miksi sitä niin yritetään peitellä ja vähätellä. Ei siinä mitään kamalaa ole. "Puolet" tuotteista maailmalla syntyy samanlaisten historioiden kautta. Mutta mitään erityisen Amigaa tässä ei ole, toisin kuin Commodoren Amigoissa aikoinaan. MAI Teron uusissa kuorissa.

>Sitäpaitsi on minusta parempi, että yleensä on
>emolevyjä, eikä jotain vapour Pegasos-II:a mitä
>juuri muut kun genesin tyypit ei ole nähnyt.

Mitäs tekemistä tällä on asian kanssa? :) Se voi hyvinkin olla parempi juttu, mistäs sitä tietää! En minä sitä yritä sanoa. Mutta Pegasos II on "original bPlan". AmigaOne on "original MAI".


 

Tero
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 9.56:   
Janne: Juu ja A1200 on original Commodore, mut silti sitä sanotaan Amigaksi vaika sen valmistajan nimi olikin Commodore. Eikö sen siis pitäs olla Commodore 1200 erikä Amiga ? Eikä se Pegasos kyllä ole senkään vertaa Amiga kun AmigaOne.

 

Tero
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 9.59:   
Tai no oikeastaan A1000:n jne pitäs olla Hi-Toro 1000, eihän Commodore sitä Amigaa alunperin suunnitellut.

 

Tero
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.04:   
Commodore vaan osti lorrainen, vilasi sitä pikkusen ja lätkäisi sitten Amiga tarran koneeseen.

 

hooligan/dcs
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.31:   
@Tero

Palttiarallaa joka päivä tulee irkkiin sekä MorphZoneen hemmoja jotka on saanu Pegasos kakkosen. Se siitä vaporista.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.39:   
Tero: Juu, A1200 oli original Commodore, mutta se oli myös original Commodore Amiga 1200. AmigaOnekaan ei ole nimeltään MAI vaan MAI Teron.

Keskustelu voi mennä vaikka kuinka filosofiseksi, mutta en ymmärrä miksi kukaan haluaa vastustaa tervettä maalaisjärkeä: AmigaOne on MAI Teron. Siinä ei ole mitään pahaa. Se voi olla ollut erittäin hyvä bisnesidea, etenkin kun katsoo kuinka vaivalloista Genesin/bPlanin on ollut tehdä oma koneensa. Kaikkea hyvää AmigaOnelle, oikeasti, mutta ei se siitä sen vähempää MAI Teronia tee.

Pegasos II ei varmastikaan ole Amiga, mutta toisaalta jotain arvoa voi laittaa sille että sen ovat tehneet amigistit. Hattua pitää nostaa että pieni firma on saanut tuollaista aikaiseksi.

Esitit sinänsä mielenkiintoisia jatkopointteja. Commodore todellakin osti aikoinaan Amigan. Amiga tosin oli nimeltään Amiga jo silloin, alkuperäinen tiimi vaihtoi Lorraine-työnimen Amigaksi firmansa, Amiga Inc., mukaan. Lorraine oli kasa piirilevyjä tornissa, Amigaksi se hioutui sittemmin. Mukaan kehitystyöhön tuli myöhemmin uusi omistaja Commodore, joka toki myös lisäsi tuotteeseen nimensä. Amiga 500 oli jo Commodoren suunnittelema alusta loppuun, tosin se käytti alkuperäisen Amiga Inc.:n pääosin suunnittelemaa piirisarjaa.

Mutta tämä menee jo saivarteluksi. Kuka nyt maalaisjärjellä oikeasti voi kiistää etteikö Amiga 500 ollut Amiga 500. Se ei perustunut mihinkään valmiiseen tuotteeseen vaan oli kehitetty Commodoren toimesta juuri olemaan yksi ja ainoa Amiga 500. Sen sijaan AmigaOne oli alkujaan MAI Teron, eikä tämä tosiasia sittemmin ole muuttunut miksikään koska MAI Teronia on kehitetty ja kehitystyön tuloksia myydään nyt myös nimellä AmigaOne. Ne ovat yksi ja sama olio, MAIn kehittämä sellainen.

Erona esimerkiksi Pegasos, jolla vastaavaa alkuperää ei ole. Se on bPlanin labrassa kehitetty alusta alkaen, samalla tavalla kuin MAI on alusta alkaen kehittänyt MAI Teronin, samalla tavalla kun Commodore kehitti alusta alkaen Amiga 500:n.

En ymmärrä miksi tästä kinataan. AmigaOne on toiseen tuotteeseen perustuva lisensoitu tuote, eikä siinä ole mitään pahaa. Kuten sanoin, se voi osoittautua Genesin ongelmien valossa ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi - tai sitten ei, aika näyttää. Mutta kyllä Amiga 500 oli Amiga 500. Ja AmigaOne on MAI Teron.

Tai tarkennetaan - AmigaOne on MAI Teron, johon on ympätty mukaan Eyetechin Amiga-paketti: lisensoitu nimi, BIOS-dongle ja OS4-lisenssi. Se on siis eri kaupallinen tuote kuin MAI Teron, mutta se on aivan sama fyysinen laite - ja se fyysinen laite kehitettin alkujaan olemaan MAI Teron ja se on edelleen MAI Teron, jota Eyetech lisensoi.



 

TSK
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.42:   
Jopa on taas pilkun viilaamista ! Mitä ihmeen väliä on noilla asioilla joista täällä väitellään.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.46:   
TSK: Pitääkö niillä olla jotain väliä? :)

 

hooligan/dcs
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.50:   
Joku tykkää äidistä, joku tyttärestä

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 10.56:   
hooligan: Mutta entä jos tyttärestä tulee äiti?

 

iBE u
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.01:   
Aika harva tietokone valmistaja valmistaa itse emolevyjä joita käyttää tietokoneissaan.

Ei kukaan kyseenalaista että onko tietokone esim. Compaq vaikka sisus kaluilla ei mitään tekemistä Compaqin kanssa olekkaan.

Tarra tekee siitä Comapqin.

Jos Amiga 500 olisi pakattu uusiin kuoriin ja lätkäisty tarra xxxx 5000 niin ei se silloin olisi amiga vaan amiga yhteen sopiva.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.14:   
iBe u: Aika olennainen ero tässä on, että AmigaOne on pelkkä emolevy. Samoin MAI Teron.

Parempi rinnastus löytyisi siis esim. näytönohjainmarkkinoilta, missä moni nVidia-pohjainen ohjain perustuu valmistajan designiin. Lisenssin hankkinut firma vain valmistutaa sen itse sopivalla tehtaalla ja iskee oman tarransa ja pakettinsa ympärille. Erot tulevat sitten hinnassa, oheissälässä, tuulettimen värissä...

Sama näytönohjain ne silti ovat ja asiantuntevat tietokonelehdet mainitsevat tuotetesteissään asiasta joka kerta. AmigaOnen tapauksesa AmigaOnet ja Teronit tulevat vieläpä samalta tehtaalta. Lisäksi Eyetech on (ainakin aikonut) myydä tuotetta Teron-nimellä ilman Amiga-lisenssiä, joten ero hämärtyy entisestään. Sama laite, sama myyjä ja valmistaja, sama design, mutta eri BIOS ja eri tarra. Enkä minä kyseenalaista sitä onko tietokone AmigaOne. :) Sanonpahan vain että AmigaOne on lisensoitu MAI Teron ja mielestäni asia on päivänselvä.

Myönsin jo kauan sitten ettei siinä ole mitään pahaa, ja että kyseessä on hyvinkin yleinen tapa teollisuudessa.

Toivoisin toki itse, että Amiga-nimen omistaja toisi tuotteeseen enemmän jotain omaa, jotain lisää ja persoonallista... Jos kyseessä tosiaan olisi Compaqien tapaan virallisiin, yksilöllisiin Amiga-kuoriin pakattu laite johon on valmistutettu omat hiiret ja näppikset, jne., alkaisi tuote saada kaipaamaansa omaleimaisuutta. Nyt se näyttää siltä mitä onkin: Teron, jossa on OS4:n vaatima BIOS-dongle.

Kuten sanottua, se voi olla hyväkin bisnesidea. Aika näyttää. Mitään pahaa siinä ei ole, mutta ei se silti tee AmigaOnesta ei-Teronia. :)

 

Tero
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.18:   
Janne: Edelleenkin sä sivuutit AmigaOne lite/micro A1:n josta ei näy mitään mainintaa MAI:n sivulla.

 

Joanna
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.25:   
ibe_U: COmpaq:lla (tai siis HP:lla) on niin isot volyymit että he teettävät suurimman osan osista omien tarpeidensa mukaan.. Esimerkiksi Emolevyt ja virtalähteet eivät ole mintään tunnettua massatavaraa vaan heille tehtyjä. Valitettavasti tästä seuraa että kun jotain pamahtaa koneesta niin varaosat ovat 5-10* niin kalliita kuin tavalliseen normaaliPC:seen.. Eli vaikka compaq (HP) siis teetättää alihankkijoilla tuotteita ne on silti *heidän* tekeleitään.. Sama kuin Nokialla kännykänkuorissa yms.. Ei Nokialla itsellään niitä kukaan ehdi väkertämään.. kaikki semmoinen on alihankintana muualla.

Tero: Pegsos 2 kutsuminen Vapor:iksi on minusta aika aihetonta.. Ok, valmistussarja loppykäyttäjille oli pieni (mm osa jälleenmyyjistä ei saanut syksyllä ennakkoon tilaamiaan koneita), mutta se on silti todistettavasti ollut myynnissa. SITÄ en tiedä miksi ihmeessa tuotantosarjan piti olla niin pieni ja miksei se niiden webbikauppa toiminut kunnolla suurta osaa ajasta... Mutta nuo kaksi aisiaa eivät tarkoita että Pegasos2 olisi ollut vain joku sisäpiirin julkaisu kuten annat ymmärtää.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.26:   
Tero: Käsittelin aihetta melko yleisesti, mutta lähtökohtana tietysti helposti varmistettavat ja mielestäni ajan patinalla oikeasti todetut asiat. Teron CX oli ensimmäinen AmigaOne ja kiistatta olemassa kauan ennen jälkimmäistä.

Sittemmin MAI on kehittänyt tuotetta ja Eyetechin palaute on varmasti vaikuttanut tähän. Samaa voi sanoa Litestä - Eyetechin kokemus infokioskimarkkinoilla on varmasti osaltaan vaikuttanut siihen mihin MAI tuotettaan vie.

Mutta vastauksena kysymykseesi: AmigaOne Lite on Teron Mini.

http://www.inguard.com/release/HYT-016-D.htm

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.42:   
Lisäpointtina tässä vielä Alan Redhousen PowerPointint Kiinan matkalta:

http://www.atumtech.com/testssss/16.pps

(http://www.atumtech.com/testssss/Untitled-4.htm)

Huomion arvoinen on mm. slide 33:

"Teron PX [...] - OS4 ~15MB ROMable"

Alan ei mainitse slideissä AmigaOnea. Syykin on aika selvä. Perustuote on Teron PX. AmigaOne on tuotenimike jolla sitä myydään tietylle markkinoille - kun laitteen yleistä potentiaalia esitellään, siitä myös puhutaan "oikealla" nimellä.

 

Joanna
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.46:   
Ah.. en edes tiennyt tuosta firmasta.. No näemmä niillä on noita Kiinakontakteja sitten enemmänkin..

Pari mielenkiintoista alisivua...

http://www.inguard.com/en/products/ms.html
Teron Micro Server.. PCI-paikkaan tuleva Teron-variantti.. Ei niinkuin että ihmettelisin mistä ihmeestä se Elbox saisi aikaan Shark-PPC:n joka on heidän väitteidensä mukaan 100% OS4 yhteensopiva... Toisaalta, jos se toimii, niin mikäs siinä.

http://www.inguard.com/index_en.html
Tyypillinen Dot-com tapaus.. tehdään sivut eikä niitä päivitetä pariin-kolmeen vuoteen.. :(

 

Ibe U
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.48:   
Joanna: Ei kaikki emot oo tilaus tavaraa kyllä sieltä niistä löytyy ihan tavallisiakin emoja.

Jos puhutaan pienistä kotikäyttöön tarkoitetuista compaq/hp koneista niin niiden suhteen oot 100% oikeassa.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 11.49:   
Joanna: Inguard on tietääkseni MAIn tytäryhtiö/samaa konsernia.

 

deeq/RNO
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 14.23:   
TeronOne, MAI Teron, LinuxOne.. rakkaalla lapsella on monta nimeä?

Vähän turha odottaa että Amiga pestaisi 1000 insinööriä suunnittelemaan custom rautaa jolla tyydytettäisiin parin puritanistin haave Amigan uudesta tulemisesta. Voi vain kuvitella mikä tuollaisen hinnaksi tulisi nykyisellä käyttäjämäärällä.

Mielestäni järkevää ei ole yrittää keksiä pyörää uudelleen vaan käyttää jo valmiita ratkaisuja. Esimerkiksi näytönohjaimissa mennään jo semmoista vauhtia ettei ole mitään järkeä kehitellä omaa piiriä hoitamaan samaa tehtävää, kun tehokkaamman ratkaisun saa huomattavasti halvemmalla. Ihmiset unelmoivat uusista zorro-väylistä ym. tyyliin "olisipa jotain omaa ja erikoista designia" ja heti perään kiroavat kun kaupan hyllyltä löytyvä pc-roina ei käykään koneeseen.

Samalla vertauksella että AmigaOne on MAI:n alunperin suunnittelema lauta pitäisi kaikkia x86 koneita kutsua IBM laudoiksi.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 14.37:   
>Samalla vertauksella että AmigaOne on MAI:n
>alunperin suunnittelema lauta pitäisi kaikkia
>x86 koneita kutsua IBM laudoiksi.

Öö... ei. AmigaOne ON MAIn alunperin suunnittelema lauta. Kaikki x86 koneet eivät ole IBM:n suunnittelemia lautoja.

Muuten olen kyllä hyvinkin samaa mieltä markkinarealiteeteista kanssasi deeq/RNO.

 

deeq/RNO
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 16.54:   
Alunperin myös PC oli IBM:n suunnittelema.. eli mikä tuossa on ongelma?

 

MarkoS
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 17.04:   
Janne: ""Maailman" reaktiota Naten kommenttiin ei oikein muulla tavalla mielestäni voi kuvailla kuin sanalla "ylilyönti", mutta olet epäilemättä eri mieltä."

Asioistahan pitää voida keskustella. ;-) Nooh, voihan noita joitain reaktioita kutsua ylilyönneiksikin, mutta ylilyönneiltä ei olla vältytty reaktioissa noihin reaktioihinkaan.

Hmmm... Jokin ansa tässä kuitenkin on, mutta vastataan...

"Jos olisin [...], olisiko kone lakannut olemasta Amiga 500?"

Koneesi on Amiga 500.

"Entä jos olisin [...]. Lakkaisiko kone olemasta Amiga 500?"

Kyllä.

"Entä jos vielä saisin [...]. Lakkaisiko kone olemasta Amiga 500?"

Kyllä.

"Ja ennenkaikkea, jos joku erehtyisi sanomaan konetta Amiga 500:ksi eikä Janne 500:ksi, pitäisikö häntä syyttää trollauksesta ja tosiasioiden vääristelystä?"

Tosiasioiden vääristelystä ja trollauksesta syyttämiseen ryhtyminen riippuu siitä missä yhteydessä ja miten Janne 500:sta sanotaan Amiga 500:ksi. Koneesi kuitenkin on Janne 500, eikä sitä Amiga 500:ksi nimittäneellä ole mitään syytä urputtaa vastaan jos häntä korjataan (vrt. firewire - IEEE-1394).

"Entä jos kommentoija valmistaisi kilpailevaa Pekka XT:tä. Olisiko Janne 500:n kutsuminen Amiga 500:ksi peräti FUDia?"

Asiayhteydestä riippuen se voi olla tuotteen vähättelyä. Esimerkiksi sanomalla "se on Amiga 500, jonka nimi on muutettu Janneksi", tuotetta helposti vähätellään antamalla mielikuva, että tuote ei ole sitä mitä sen sanotaan olevan. Se että kommentoija valmistaa kilpailevaa tuotetta ei vaikuta tässä mielessä asiaan, mutta kommentoijan on hyvä tehdä selväksi, että hänellä on ns. oma lehmä ojassa, että kommentin lukijat tietävät antaa kommentille oman painoarvon.

Janne: "AmigaOne on toiseen tuotteeseen perustuva lisensoitu tuote, eikä siinä ole mitään pahaa."

Tällainen käsitys minullakin on ja eihän siinä mitään pahaa olekkaan, mutta kyllä se on pääsääntöisesti nämä, jotka itsepäisesti väittävät AmigaOnen olevan Teron, jotka pitävät sitä pahana asiana.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 17.35:   
deeq:

>>Öö... ei. AmigaOne ON MAIn alunperin
>>suunnittelema lauta. Kaikki x86 koneet eivät
>>ole IBM:n suunnittelemia lautoja.
>Alunperin myös PC oli IBM:n suunnittelema.. eli
>mikä tuossa on ongelma?

Tässä tapauksessa PC tarkoittaa jotain, jonka kanssa nykyiset "PC:t" ovat teoreettisesti teknisesti jollain tasolla yhteensopivia, ja josta ne ovat saaneet lähtölaukauksensa.

Tällä on eroa kuin yöllä ja päivällä Teronin ja AmigaOnen suhteeseen. AmigaOne on fyysisesti 1:1 täysin sama laite (tarraa ja kenties BIOS-piiriä lukuunottamatta) ja suunniteltu alkujaan olemaan Teron. Kun taas nykyiset PC:t eivät ole 1:1 IBM PC, eikä niitä ole sellaiseksi suunniteltu.

 

Janne
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 17.42:   
>Koneesi kuitenkin on Janne 500, eikä sitä Amiga
>500:ksi nimittäneellä ole mitään syytä urputtaa
>vastaan jos häntä korjataan (vrt. firewire -
>IEEE-1394).

OK. Älä tosin ihmettele jos maallikot hymyilevät purismillesi... IEEE-1394 muuten ON Firewire minun kirjoissani. :)

>mutta kyllä se on pääsääntöisesti nämä, jotka
>itsepäisesti väittävät AmigaOnen olevan Teron,
>jotka pitävät sitä pahana asiana.

Pahaa siinä on mielestäni lähinnä se, että monia pidetään siinä harhaluulossa että kyse olisi eri laitteesta. Kaipa se on jollain tasolla Eyetechin edun mukaistakin - siksi Alan ainakin aluksi yritti vähätellä Teronin merkitystä. Nyt hän ei enää taida niin paljoa sitä tehdä vaan puhuu avoimemmin Teron-laudoista ja AmigaOnesta ristiin... Hyvä niin.

Vaan silti esimerkiksi MikeB teilasi Naten kommentit AmigaWorld.netissä toteamalla että:

"And of course AmigaOne boards aren't Mai reference boards, those reference boards are extremely expensive."

Vaan kuka korjaisi häntäkin oikeaan käsitykseen? Ihan oikeasti. Harhaluulot muuten sikseen, mutta kun tällä varjolla taas herätettiin yhteisössä pahaa verta niin aika ikävältä tuntuu. Teron PX ei maksa neljää tonnia. Developer-supportin kanssa ostettu sellainen sen sijaan maksaa. AmigaOneG3 on Teron-CX. AmigaOne-XE on Teron-PX. AmigaOne Lite on Teron Mini. Fyysisesti siis.

 

deeq/RNO
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 18.15:   
Janne: eli Eyetech valehtelee kotisivuillaan?

FAQ:sta..

"Is the AmigaOneG3-SE the same as the MAI Teron Cx? No. During the period leading up to the OS4 development agreement being signed we evaluated the Articia S northbridge chip for possible use in a redesigned AmigaOne. We concluded that it was the most cost-effective chip for the design and proceeded to draw up some new specifications for an uprated, more cost-effectively engineered AmigaOne, the AmigaOneG3-SE. Clearly using the Articia S instead of Escena's custom northbridge design meant that both the schematic design and the PCB layout would be entirely new. MAI logic are a chipset manufacturer, not a PPC motherboard manufacturer, but they had commissioned a low volume, high cost evaluation board, the Teron Cx, to help sell their chipsets. The Teron Cx was never designed to, or intended to, go into volume production. We therefore asked them if they could recommend a design company who was familiar with using the Articia S in PPC motherboard design. They recommended the same (Far Eastern) company that designed their Teron Cx evaluation board.

The new Eyetech AmigaOne design obviously shares a lot of commonality with the Teron Cx board, but more than a cursory glance at the specifications (ATA speed, integrated ethernet, custom firmware, number of active PCI/AGP slots etc) - and the price - of both boards should be enough to convince most people that they really are different designs."

 

itix
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 18.48:   
@deeq/RNO:

"Is the AmigaOneG3-SE the same as the MAI Teron Cx?"

Tuolla on MAI:n Teron CX speksit:

http://www.mai.com/products/BRV850R2.0.pdf

"The new Eyetech AmigaOne design obviously shares a lot of commonality with the Teron Cx board, but more than a cursory glance at the specifications (ATA speed, integrated ethernet, custom firmware, number of active PCI/AGP slots etc) - and the price - of both boards should be enough to convince most people that they really are different designs.""

http://www.mai.com/products/teron%20cx.htm

"
Three 32-bit 33MHz PCI slots on board
One AGP/PCI (66 MHz AGP 2X or 33/66 MHz PCI) slot on board
"

Teron CX sisältää dual IDE ATA-ohjaimen (pdf ei kerro tarkemmin siitä), integroidun ethernetin, neljä PCI-paikkaa ja yksi AGP 2x-paikka. Hinnasta en tiedä, mutta evaluation boardit maksaa 2300 dollaria kappale (2-5 kpl). Isommissa satseissa saa jo varmasti halvemmalla.

Custom firmware taas ei mitenkään muuta emolevyä.

 

itix
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 18.52:   
Lisää:

http://www.atumtech.com/news/news7.htm

Production version Teron systems using the Teron CX design will soon be available for purchasing from Mai Logic's strategic partners in the targeted price range of around $500.00 each.

Huomatkaa "production version" ja "evaluation version".

 

itix
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 19.02:   
Tuolla vielä oikein MAI:n sivuilla sama asia:

http://www.mai.com/news&events/PressRelease090302.html

Kyllähän kaiken maailman Boumat selittelee että Teron CX _evaluation_ versio maksaa mansikoita.

 

itix
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 19.55:   
Mutta mutta... huomasin että TerraSoftin CX ja A1-SE eivät ole samanlaisia:

http://img.osnews.com/img/2277/s2.jpg
http://amigainfo.boing.net/amigaone/amigapower/000001.jpg

Todistanee että ainakin TerraSoftin Teron CX ei olllut 1:1 samanlainen kuin A1-SE :)

http://www.osnews.com/story.php?news_id=2280 josta tuo TerraSoftin CX on poimittu. Seuraavalla sivulla onkin Teron CX:n jälleenmyyntihinta: 495 dollaria.

Mutta joo, TerraSoft sittemmin luopui Teroneista.

 

hooligan/dcs
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 20.02:   
@Itix

Huhu kertoo että Terrasoft päätti unohtaa Teronin viiden kappale-erän jälkeen Artician vuoksi. Siitä ei ole tietoa johtuiko tämä Terrasoftin itsensä todetuista Articia ongelmista, vai vapaasti netistä luettavista ongelmista sen kanssa.
Your guess is just as good as mine.

 

Jon
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2004 - klo 21.30:   
Hooligan: oli myös muita huhuja, joita ei julkisuudessa esitetty.

 

ebi U
Lauantaina, 24. tammikuuta, 2004 - klo 0.02:   
Jon: Ja on myös huhuja joita ei ole kerrottu kenellekkään....

....Salaisuus

 

Janne
Lauantaina, 24. tammikuuta, 2004 - klo 7.29:   
itix: En sanoisi että Eyetech valehtelee - sillä Alan Redhousen rehti ja rauhallinen yrittäjäpersoona on yksi harvoista tässä sopassa joita kunnioitan - mutta lausunto on, kuten anglosaksisissa maissa on tapana sanoa, a) hieman ekonominen totuuden kanssa - lisäksi b) vanha.

Olen ketjun alusta saakka todennut, että Eyetech on vaikuttanut tuotteen kehitykseen bisnes- ja määrittelytasolla. Teron on käynyt parin vuoden aikana läpi useita eri revisioita - onhan myös AmigaOne-levyissä eroja. Eyetech on osallistunut siis "keskusteluun" siitä miten Teronia tulisi kehittää. Haluamansa revisiot on sitten lisensoitu. Design on ja on aina ollut Main ja samaa kehitystyön tulosta nähdään Teron-tuoteperheessä.

Näemmä itsepintainen väite siitä että AmigaOne olisi olennaisesti eri asia kuin Teron elää edelleen vahvana... Ei sovi vähätellä Eyetechin Maille avaamia mahdollisuuksia ja Eyetechin kokemuksen tuoman viisauden merkitystä Teronin kehitykselle ja mahdollisuuksille, ne voivat osoittautua suureksi asiaksi, mutta ei sekään muuta sitä, että AmigaOne on Eyetechin yhteistyökumppaniltaan Mailta lisensoima Teron yhdistettynä Amigalta lisensoidulla nimellä ja Hyperionilta lisensoidulla käyttöjärjestelmällä, jonka aasialainen tehdas on valmistanut. Eyetechin lisäarvo tulee kokonaisuudesta ja sen markkinointiin, neuvotteluun ja määrittelyyn osallistumisesta.

 

itix
Lauantaina, 24. tammikuuta, 2004 - klo 15.57:   
"En sanoisi että Eyetech valehtelee - sillä Alan Redhousen rehti ja rauhallinen yrittäjäpersoona on yksi harvoista tässä sopassa joita kunnioitan - mutta lausunto on, kuten anglosaksisissa maissa on tapana sanoa, a) hieman ekonominen totuuden kanssa - lisäksi b) vanha."

Uskoakseni olet aika tarkkaan oikeassa. Alunperin MAI Logic tarjosi vain kalliita evaluation emolevyjä jotka ovat ominaisuuksiltaan huonompia kuin production emolevyt. Teron CX evaluation -versiossa esimerkiksi oli vain 66/UDMA ja VIA 82C686A SB. TerraSoftin Teron CX:ssä piti olla VIA 82C686B kuten AmigaOnessakin.

En tiedä miten kuviot oikeasti ovat mutta spekuloiminen on hauskaa: Eyetech totesi Teronin olevan sopiva heille ja halusivat tehdä siitä kuluttajamallin. Yhteistyössä MAI:n kanssa suunniteltiin Teron CX tuotantokäyttöön päivitetyillä ominaisuuksilla (esim. parempi SB) ja tämän MAI Logic sitten lisenssoi muille valmistajille.

 

Seppo
Lauantaina, 24. tammikuuta, 2004 - klo 23.42:   
Janne: "Näemmä itsepintainen väite siitä että AmigaOne olisi olennaisesti eri asia kuin Teron elää edelleen vahvana..."

Niimpä. Kai sinä sen ymmärrät että "AmigaOne" on muutakin kuin se emolevy - joka sentään on vain yksi geneerinen osa tietokonetta? Onhan Pegasoskin tietokone vasta kun pistät siihen tarvittavat vermeet kiinni, muuten se on vain nätisti pykätty emolevy täynnä samoja geneerisiä komponenttejä mitä löytyy tietokoneista ympäri maailman...

 

-
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 0.13:   
Seppo, eihän homman pointti ollut nyt tosiaankaan se, että onko geneerisiä komponentteja siellä emolla.. Homman itu on se, että kuka on suunnitellut piirilevynsä itse.

Pegasos on Pegasos, AmigaOne on uudelleen nimetty Teron.

Ihan sama juttu kun PC-maailmassa on paljon samoilla chipseteillä tehtyjä emoja. Niillä on kullakin eri nimet, koska ne ovat eri designit - ei vain uudelleen nimettyjä toisen valmistajan emoja.

 

Seppo
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 2.25:   
-: "AmigaOne on uudelleen nimetty Teron"

Monille ihmisille AmigaOne on enemmän kuin pelkkä emolevy - geneerisistä komponenteista rakennettu tietokone jolla ajetaan natiivina Amiga OS4:sta. Uuden sukupolven Amiga.

"Ihan sama juttu kun PC-maailmassa on paljon samoilla chipseteillä tehtyjä emoja. Niillä on kullakin eri nimet, koska ne ovat eri designit - ei vain uudelleen nimettyjä toisen valmistajan emoja."

No otetaampas esimerkki videonauhurien maailmasta - videonauhureiden koneistoja valmistaa puolenkymmentä yritystä maailmassa, silti nauhurimerkkejä on useita kymmeniä. Jos oletetaan että vaikka Grundig käyttäisi Panasonicin koneistoa nauhurissaan, näetkö heidän jossain mainitsevan sen julkisesti?

Eli ei tuollaisessa 'moottorin' lisensioimisessa ja uudelleennimeämisessä mitään kummallista ole, siksi en ymmärrä tätä jappasua mitä AmigaOnen ympärillä tästä asiasta ylläpidetään...

...paitsi jos tarkoituksena on luoda (ylläpitää) jotain harhakuvaa Pegasoksen ylemmyydestä AmigaOneen nähden...I'll get me coat then ;-)

 

Rebb
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 6.53:   
Seppo:
Eli kun ostat Amiga One emolevyn, saat pussillisen taikajauhetta jota ripottelemalla Amigan taika siirtyy koneeseen? Eli jos Amiga OS 4 tulisi x86 koneille niin se olisi Amiga eikä x86 kone? Laitan Epoxin lautaan Amigan tarran, niin se on Amiga?

Samapa tuo mistä ovat emonsa ostaneet, kunhan se OS 4 nyt joskus tulisi.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 11.03:   
Seppo:

>No otetaampas esimerkki videonauhurien
>maailmasta - videonauhureiden koneistoja
>valmistaa puolenkymmentä yritystä maailmassa,
>silti nauhurimerkkejä on useita kymmeniä. Jos
>oletetaan että vaikka Grundig käyttäisi
>Panasonicin koneistoa nauhurissaan, näetkö
>heidän jossain mainitsevan sen julkisesti?

En tietenkään. Tätä argumenttia käsiteltiin jo yllä Compaqin yhteydessä. Mielestäni pidin sitä hieman "apples and oranges" -tilanteena, koska AmigaOnea ei myydä tietokoneena vaan sitä myydään nimenomaan emolevynä kuten Teroniakin. Parempi vertaus ovat näytönohjainmarkkinat, jossa nVidia suunnittelee näytönohjaimen jota moni firma sitten myy omalla nimellään ja oman värisellä jäähdytyssiilillä...

AmigaOne on emolevy, joka on Main suunnittelema ja jota Mai kaupittelee alkuperäisellä nimellään Teron. Eyetech osallistuu (nykyään) varmasti sen määrittelytyöhön. Missään tässä ei ole mitään pahaa. Kuten sanottua, Genesin vaikeuksien valossa se on voinut olla hyväkin idea - mistä sitä tietää saako Genesi Pegasos-tuotantoa koskaan tarvittaviin lukuihin kun rahaa on palanut sen suunnitteluun... Ehkä saa, ehkä ei. Ehkä se on olennainen vahvuus, ehkä ei. Ehkä AmigaOne menestyy paremmin, ehkä ei.

Mitään ehkää ei mielestäni kuitenkaan ole siinä että AmigaOnen emolevy on Teron. Ja kun AmigaOne ON emolevy, voidaan ilman suurempaa herjausta todeta että AmigaOne on Teron. (Plus BIOS ja OS4-lisenssi sekä AmigaOne-pahvilaatikko.)

Edelleen, joka kerta kun nVidian referenssidesigniin perustuva näytönohjain arvostellaan tietokonelehdessä, arvostelija muistaa mainita että kyse on lisensoidusta designista.

Videonauhurissa on niin paljon muutakin. Näytönohjaimessa tai emolevyssä ei hirveästi.

Todetaan vielä se, että mielestäni tilanne olennaisesti olisi toinen jos AmigaOnea myytäisiin jonain muuna kuin emolevynä. Sitten olisi vaikeampi sanoa että se olisi vain Teron. Jos se olisi valmis kone kuten Amiga 500 aikoinaan, omalla design-kotelolla, valmistajan valitsemilla oheiskomponenteilla, valmiiksi asennetulla käyttiksellä, softabundlella, retail-paketilla, yms. kokonaisuudella. Toistaiseksi AmigaOne on kuitenkin ollut work-in-progress-kokonaisuus, joka on lähinnä rajoittunut Teron-emolevyyn ja Linux-distribuution toimittamiseen koneen mukana.


 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 11.11:   
itix:

>Eyetech totesi Teronin olevan sopiva heille ja
>halusivat tehdä siitä kuluttajamallin.
>Yhteistyössä MAI:n kanssa suunniteltiin Teron
>CX tuotantokäyttöön päivitetyillä
>ominaisuuksilla (esim. parempi SB) ja tämän MAI
>Logic sitten lisenssoi muille valmistajille.

Jotakuinkin näin käsitän asian menneen. Käyttäisin tosin mieluummin sanaa "yhteistyössä määriteltiin", koska Eyetech itsekin myöntää että hardwaren suunnittelutyö on Main tekemää ja Main omistamaa.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 11.17:   
Minulla ei muuten ole myöskään mitään sitä vastaan, että käytettäisiin ilmaisia "AmigaOne on AmigaOne ja AmigaOnen emolevy on Teron", jos joku nyt niin vahvasti kokee että ympäröivä kokonaisuus on riittävän suuri. MikeB:t ja vastaavat maailmalla yrittävät kuitenkin kovasti vängätä ettei tällä ole (vähän kärjistäen) mitään tekemistä Teronin kanssa... (ks. lainaus yllä referenssiemolevyjen hinnasta) sellaista retoriikkaa minä en allekirjoita.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 11.30:   
Minä en muuten missään vaiheessa ole ehdottanut että Eyetechin tarvitsisi liimata AmigaOnen pakettiin että "Based on Teron CX/PX" tms... markkinointi on asia erikseen. Lähinnä vain peräänkuuluttaisin avointa asennetta yhteisön keskusteluun tuotteista ja toimittajista.

 

Seppo
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 12.32:   
Rebb: "Eli kun ostat Amiga One emolevyn, saat pussillisen taikajauhetta jota ripottelemalla Amigan taika siirtyy koneeseen?"

Hei,ei ainakaan tuon minun emon mukana tullut, törkeää!!! Täytyypä mailata Boogielle että jotain unohtui paketista!!! :)

Siinä vaiheessa kun AmigaOnessa pyörii OS4, voidaan sanoa osan Amigan taikaa siirtyneen koneeseen. UAE:n pyörittäminen Linuxin alla ei ihan tuo samoja fiilinkejä.

Mutta tämä ei ollut pointti. Reagoin lähinnä tuohon Jannen väitteeseen, että AmigaOne on pelkkä Mai:n tekemä emo, joka ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. AmigaOnea kun voi ostaa myös valmiina konepakettina, useimmat tosin ostaa vain emon.

"Eli jos Amiga OS 4 tulisi x86 koneille niin se olisi Amiga eikä x86 kone? Laitan Epoxin lautaan Amigan tarran, niin se on Amiga?"

Periaatteessa kyllä, koska tänä päivänä se on OS joka merkitsee, koska rautapuoli ei tänä päivänä ole niin merkittävä tekijä kuin se oli Amigan syntyaikoihin. Custom hardwaren aika alkaa olla ohi - jopa pelikonsolit rakennetaan tänä päivänä pitkälti hyllytavarasta. Jos A500 rakennettaisiin tänä päivänä se olisi todennäköisesti kolmannen osapuolen valmistama emo jolle olisi integroitu joku kolmannen osapuolen valmistama tehokas GPU ja äänipiiri jossa pyörisi OS4.

Pitkään minäkin ajattelin että kone ei ole Amiga jossei sen sydämessä syki aito Amiga-hw. Mutta en enää. Jos joskus näemme sen hw-agnostisen AmigaOS:n, joka pyörii vaikka viimeisimmällä PC-raudalla tai vaikka Pegasoksessa, tekee se koneesta kuin koneesta Amigan.

"Samapa tuo mistä ovat emonsa ostaneet, kunhan se OS 4 nyt joskus tulisi."

Tästä olemme täysin samaa mieltä.

 

Seppo
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 12.48:   
Janne: "Minulla ei muuten ole myöskään mitään sitä vastaan, että käytettäisiin ilmaisia "AmigaOne on AmigaOne ja AmigaOnen emolevy on Teron", jos joku nyt niin vahvasti kokee että ympäröivä kokonaisuus on riittävän suuri. MikeB:t ja vastaavat maailmalla yrittävät kuitenkin kovasti vängätä ettei tällä ole (vähän kärjistäen) mitään tekemistä Teronin kanssa..."

No otetaampa sellainen esimerkki että Pegasos-emo päätettäisiinkin uudelleen nimetä vaikka TuronXP-nimiseksi ja sitä alettaisiin myydä sillä nimellä maailmalla. Voitaisiinko sen jälkeen sanoa että Pegasos = TuronXP?

Aivan. Tuollainen yleistys ei olisi oikeudenmukainen Pegasokselle, koska se on muutakin kuin emolevynsä.

"Todetaan vielä se, että mielestäni tilanne olennaisesti olisi toinen jos AmigaOnea myytäisiin jonain muuna kuin emolevynä. Sitten olisi vaikeampi sanoa että se olisi vain Teron. "

Kyllähän sinä AmigaOnen voit valmiina konepakettina ostaa jos kukkaro kestää - Boogie kasaa sinulle varmasti mielellään valmiin koneen :)

Käsittääkseni Pegasoksen voi myös ostaa pelkkänä emona. Eikä se minusta ole paha asia, koska monet ihmiset tykkää tänä päivänä kasata itse koneensa itse ostamistaan osista.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 12.52:   
>Mutta tämä ei ollut pointti. Reagoin lähinnä
>tuohon Jannen väitteeseen, että AmigaOne on
>pelkkä Mai:n tekemä emo, joka ei
>yksinkertaisesti pidä paikkaansa. AmigaOnea kun
>voi ostaa myös valmiina konepakettina, useimmat
>tosin ostaa vain emon.

Tästä olisin kyllä eri mieltä - toki sen voi ostaa konepakettina, mutta ne konepaketit ovat eri jälleenmyyjien kehittelemiä "kloonipaketteja" klooni-PCiden tapaan. Mitään erityisen "AmigaOnea" niissä ei ole. Mielestäni AmigaOne, sellaisena kuin sitä pohjimmiltaan tänäpäiävän myydään, on Teron-emolevy yhdessä Hyperionin OS4-valmiin BIOSin sekä Eyetechin ja Hyperionin avulla koostetun Linux-distron kanssa. Listaan liittyy aikanaan OS4. Minulla ei ole mitään ongelmaa siinä että AmigaOne on AmigaOne. Sen emolevy on kuitenkin Teron.

>Jos joskus näemme sen hw-agnostisen AmigaOS:n,
>joka pyörii vaikka viimeisimmällä PC-raudalla
>tai vaikka Pegasoksessa, tekee se koneesta kuin
>koneesta Amigan.

Mielestäni tämä on vähän teennäistä. Commodore Amiga aikoinaan oli selvästi muista erottuva hardwaren palanen, se oli Amiga eikä siinä ollut kinaamista. Mutta jos AmigaOS:n ajaminen millä tahansa koneella tekee koneesta Amigan, on se minusta vähintäänkin hassua määrittelyä. Jos Atari ST ajaisi AmigaOS:ää niin siitä tulisi yhtäkkiä Amiga ja se lakkaisi olemasta ST?

Miksi ei suosiolla sanoa että Amiga jatkaa AmigaOS:ssä ja pyörii milloin milläkin laitteella. Amiga uniikkina hardwarena on ainakin tältä erää menneisyyttä, Amiga käyttöjärjestelmänä sen sijaan ei. Olisi mielestäni syytä keskittyä tähän vahvuuteen.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 12.55:   
>No otetaampa sellainen esimerkki että Pegasos-
>emo päätettäisiinkin uudelleen nimetä vaikka
>TuronXP-nimiseksi ja sitä alettaisiin myydä
>sillä nimellä maailmalla. Voitaisiinko sen
>jälkeen sanoa että Pegasos = TuronXP?

Jep.

>Aivan. Tuollainen yleistys ei olisi
>oikeudenmukainen Pegasokselle, koska se on
>muutakin kuin emolevynsä.

Miksi ei? Mitä muuta se muka on? Pegasos on emolevy.

>Kyllähän sinä AmigaOnen voit valmiina
>konepakettina ostaa jos kukkaro kestää - Boogie
>kasaa sinulle varmasti mielellään valmiin
>koneen

Varmasti voin. Niin voin ostaa minkä tahansa emolevyn. Ei Boogien kasaama konepaketti tosin tee AmigaOnesta yhtään sen vähempää Teronia. Teronin (AmigaOnen) se Boogie sinne sisään laittaa. Muussa kokonaisuudessa ei ole mitään uniikkia, paitsi ehkä että se on "original Boogie selection". :) Tarkoitin sitä, että meillä olisi oikeasti uniikki paketti rakennettu Teronin ympärille. Nyt paketti rajoittuu uniikkiin tulevaan OS4:ään, jota ei sovi vähätellä toki, mutta joka hardware-näkökulmasta rajoittaa AmigaOnen differoitumista melkoisesti.

Siksi rinnastan AmigaOnen monella tapaa lisenssillä nVidian-referenssidesignilla tehtyyn näytönohjaimeen. Se on samalla tavalla piirilevy joka perustuu lisensoituun designiin ja jonka erot ovat lähinnä siinä mitä oheis-CD:llä on ja mikä nimi lukee paketissa.

 

Seppo
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 12.56:   
Joanna: "Teron Micro Server.. PCI-paikkaan tuleva Teron-variantti.. Ei niinkuin että ihmettelisin mistä ihmeestä se Elbox saisi aikaan Shark-PPC:n joka on heidän väitteidensä mukaan 100% OS4 yhteensopiva... Toisaalta, jos se toimii, niin mikäs siinä."

Tästä Teronin mikroserveristä spekuloitiin SharkPPC:n yhteydessä jo menneenä keväänä. Tuo olisi Elboxille ihan järkevä liikku, koska OS4:sen pulttaaminen tuohon olisi todennäköisesti tosi helppoa.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 12.59:   
Seppo ja Joanna: Elboxin SharkPPC on muuten IBM:n referenssidesign pienestä PPC-emolevystä. En tiedä tarkalleen mitä, jos mitään, muutoksia Elbox siihen kaavailee.

 

Janne
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 13.09:   
Tarkennetaan nyt vielä se, että minä nimenomaan kannatan AmigaOS:n irrottamista tietystä laitealustasta. Minusta hardwaren valmistaminen on hyvä suosiolla jättää siihen keskittyville, siinä kun olisi vielä enemmän kuromista kuin OS:n kehitystyössä jos kilpailla haluttaisiin.

Mielestäni voisimme suosiolla jättää Amiga-tietokoneet sinne arvostettuun historiaan johon ne kuuluvat, unohtaa hyvän nimen lokaamisen uudelleennimeämällä muiden tekemiä tuotteita ja keskittyä siihen mikä oikeasti edelleen on kehityskelpoista, uniikkia (no ainakin originaalia jos ei enää aivan uniikkia ;) ja monella tavalla niin upeaa: AmigaOS.

Olisi omalla tavallaan kiva ajatella puhdistautumista jossa voisi viimeisen kymmenen vuoden sekoilut unohtaa ja muistaa Amiga 500 - 4000T:tä hyvällä ja todeta että tähän päivään jatkaa yksi hyvä asia ja se on käyttöjärjestelmä. Jotenkin ainakin minusta tuntuu että koko AmigaOne-projekti on vähintäänkin ristiriitainen - itseni on ainakin kovin vaikea olla siitä mitenkään fiiliksissä, lähinnä se vain latistaa. OS4:stä sen sijaan sellaisenaan olen hyvinkin fiiliksissäni.

 

JPQ
Sunnuntaina, 25. tammikuuta, 2004 - klo 13.38:   
Janne: minäkin suosittelen että AmigaOS irrotetaan raudasta mutta joskus saisi tulla customi Amiga emo siis tyyliin C-One.

 

Seppo
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 0.59:   
Janne:
">Mutta tämä ei ollut pointti. Reagoin lähinnä
>tuohon Jannen väitteeseen, että AmigaOne on
>pelkkä Mai:n tekemä emo, joka ei
>yksinkertaisesti pidä paikkaansa. AmigaOnea kun
>voi ostaa myös valmiina konepakettina, useimmat
>tosin ostaa vain emon.

Tästä olisin kyllä eri mieltä - toki sen voi ostaa konepakettina, mutta ne konepaketit ovat eri jälleenmyyjien kehittelemiä "kloonipaketteja" klooni-PCiden tapaan. Mitään erityisen "AmigaOnea" niissä ei ole."

Tuo meni minusta jo hiusten halkomiseksi. Mitä sinulla on tuollaista asiakaskohtaista 'räätälöintiä" vastaan? Kiitos kuitenkin kun myönsit olleesi väärässä ;-)

"Mielestäni AmigaOne, sellaisena kuin sitä pohjimmiltaan tänäpäiävän myydään, on Teron-emolevy yhdessä Hyperionin OS4-valmiin BIOSin sekä Eyetechin ja Hyperionin avulla koostetun Linux-distron kanssa. Listaan liittyy aikanaan OS4. Minulla ei ole mitään ongelmaa siinä että AmigaOne on AmigaOne. Sen emolevy on kuitenkin Teron."

Emo saa olla mitä on, mutta AmigaOne on se kokonaisuus joka syntyy noista yllä mainituista komponenteista plus välttämättömistä varusteista kuten grafiikka- ja äänikortti, kotelo, virtalähde, näppis jne.

">Jos joskus näemme sen hw-agnostisen AmigaOS:n,
>joka pyörii vaikka viimeisimmällä PC-raudalla
>tai vaikka Pegasoksessa, tekee se koneesta kuin
>koneesta Amigan.

Mielestäni tämä on vähän teennäistä. "

No ei tuo minusta sen teennäisempää ole kuin tämä jatkuva AmigaOne=Teron jupina jota tässäkin viestiketjussa tiettyjen ihmisten taholta harrastetaan.

"Commodore Amiga aikoinaan oli selvästi muista erottuva hardwaren palanen, se oli Amiga eikä siinä ollut kinaamista. Mutta jos AmigaOS:n ajaminen millä tahansa koneella tekee koneesta Amigan, on se minusta vähintäänkin hassua määrittelyä. Jos Atari ST ajaisi AmigaOS:ää niin siitä tulisi yhtäkkiä Amiga ja se lakkaisi olemasta ST?"

Miksi lakkaisi? Atari ST on aika huono vertaus koska se kuuluu samaan aikakauteen Amigan kanssa - aikaan jolloin jokainen tietokonevalmistaja teki oman rautansa. ST:n rauta ei suoralta kädeltä edes pystyisi pyörittämään AmigaOS:ää yhtä liuhakkaasti kuin oikea Amiga hw - johtuen pitkälti siitä ettei siinä ole samanlaista chipsettiä tukemassa OS:ää.

Tuo minun kommenttini koski tosin enempi tätä päivää - jos AmigaOS laitettaisiin natiivina pyörimään mihin tahansa moderniin tehokkaaseen PC-rautaan niin että se toimisi samalla lailla saumattomasti ja liuhakkaasti sen kanssa kuin originaalin Amiga-raudan kanssa, konetta voisi kutsua Amigaksi.

"Miksi ei suosiolla sanoa että Amiga jatkaa AmigaOS:ssä ja pyörii milloin milläkin laitteella. Amiga uniikkina hardwarena on ainakin tältä erää menneisyyttä, Amiga käyttöjärjestelmänä sen sijaan ei. Olisi mielestäni syytä keskittyä tähän vahvuuteen"

Tätähän minäkin tuossa yllä koetin toitottaa. Kyllä minäkin toivon että joskus tulee sellainen Amiga jonka uniikki rauta on taas kymmenen vuotta kilpailijoita edellä. Mutta sitä ennen meidän täytyy tyytyä näihin 'kansanmalleihin', kuten AmigaOneen (ja Pegasokseen jahka OS4 siinä pyörii) :)

Mutta nyt ollaan jo aika pahasti off topic jos katsotaan mikä on tämän ketjun otsikko. Voimme toki jatkaa tätä spekulointia, mutta tuohon alkuperäiseen ketjun aiheeseen voisin kommentoida Frank Sinatran sanoin (vapaa lainaus): "Ei väliä mitä sinusta kirjoitetaan kunhan nimesi kirjoitetaan oikein". Eli se että Amiga noteerataan jossakin Wiredissä on hyvä juttu, se kertoo että konetta ei ole vielä täysin unohdettu tämän pienen Amiga-universumin ulkopuolella :-)

 

Janne
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 10.09:   
Seppo:

"Tuo meni minusta jo hiusten halkomiseksi. Mitä sinulla on tuollaista asiakaskohtaista 'räätälöintiä" vastaan? Kiitos kuitenkin kun myönsit olleesi väärässä ;-)"

Minulla ei ole mitään ongelmaa myöntää olevani väärässä - silloin kun olen. Nyt en usko olevani. Asiakaskohtainen räätälöinti on hyvä asia, mutta AmigaOne ei mielestäni ole kokonaisuus, vaan emolevy ja oheis-CD, josta sitten jälleenmyyjät tekevät asiakkaan toivoman kokonaisuuden tai sitten asiakkaat itse. Siksi vertaus lisenssinäytönohjaimiin eikä vaikka Compaqin koneisiin. Tai Delliin. Dell räätälöi, mutta räätälöi itse - koneissa on Dellin kotelo, Dellin valitsemista komponenteista valitaan halutut - se on kokonaisuus. AmigaOne ei ole ainakaan nykyisellään kokonaisuus. Se on emolevy ja käyttöjärjestelmä. Emolevy on Teron.

"No ei tuo minusta sen teennäisempää ole kuin tämä jatkuva AmigaOne=Teron jupina jota tässäkin viestiketjussa tiettyjen ihmisten taholta harrastetaan."

En tiedä mitä teennäistä siinä on, että todetaan kuten asiat ovat: AmigaOnen emolevy on Teron. Se on. Oikeasti. Sen sijaan jos PC pyöritää AmigaOS:ää, se on edelleen PC joka pyörittää AmigaOS:ää. En tiedä mitä teennäistä tässä on - mielestäni tämä on aivan selvää maalaisjärkeä.

 

Ibe U
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 11.28:   
Ehkä tässä on kyse vivahde eroista, AmigaOne on AmigaOne jos näin on sovittu A inc:hin ja teronin välillä, se kenen valmistama se on ei "kuulu tähän"

amiga one on Teronin valmistama, mutta se ei tarkoita että se on Teron.

Itse olen isäni ja äitini valmistama mutta se ei tarkoita että olisin isäni tai äitini ;-(

 

hooligan/dcs
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 12.08:   
>amiga one on Teronin valmistama, mutta se ei tarkoita että se on Teron

Ääh..ihan sekasin olen. Siis eikö se emo ole MAI:n tekemä, ja kutsumanimeltään Teron?

 

-
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 13.03:   
hooligan: kyllä, Teron emo oli MAI :-)

 

Jupp3
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 13.56:   
>Tästä Teronin mikroserveristä spekuloitiin SharkPPC:n yhteydessä jo menneenä keväänä.
>Tuo olisi Elboxille ihan järkevä liikku, koska OS4:sen pulttaaminen tuohon olisi todennäköisesti tosi helppoa.

Itse ainakaan en ole nähnyt lupauksia OS4:n porttaamisesta SharkPPC:lle keneltäkään muulta kuin Elboxilta itseltään. Suhtautuisin varauksella, kunnes Hyperion tekee asiasta päätöksen.

(Ellei Elbox sitten itse aio "laittomasti" portata A1-versiota SharkPPC:lle, tätä toki itsekin epäilen)

 

Seppo
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 15.03:   
Janne: "Minulla ei ole mitään ongelmaa myöntää olevani väärässä - silloin kun olen."

Näyttääpi olevan, kun jaksat edelleen tästä asiasta jappasta...no, pakko myöntää että ehkä samaa vikaa on allekirjoittaneessakin... :)

"Nyt en usko olevani. Asiakaskohtainen räätälöinti on hyvä asia, mutta AmigaOne ei mielestäni ole kokonaisuus, vaan emolevy ja oheis-CD, josta sitten jälleenmyyjät tekevät asiakkaan toivoman kokonaisuuden tai sitten asiakkaat itse."

Ehkä sinä näet tilanteen näin, ja tuo on ihan hyväksyttävä näkökanta, mutta esim minulle AmigaOne on kokonaisuus, joka syntyy siitä, kun pistetään nuo komponentit (Teron, graffakortti, äänikortti, kovalevy, näppis, hiiri, ja käyttis (tällä hetkellä Linux, pian OS4) samoihin kuoriin. Samalla lailla Pegasos on minulle osiensa summa, ei mikään erillinen emolevy.

"Siksi vertaus lisenssinäytönohjaimiin eikä vaikka Compaqin koneisiin. Tai Delliin. Dell räätälöi, mutta räätälöi itse - koneissa on Dellin kotelo, Dellin valitsemista komponenteista valitaan halutut - se on kokonaisuus."

Ai siis se 'kokonaisuus' tulee siitä kun joku tunnettu firma tilaa kaikki tarvittavat osat (myös sen kotelon) joltain kolmannelta osapuolelta ja pistää paketin kasaan ja tällää lopulta oman logonsa siihen kuoreen...eli jos Dell alkaisi kasaamaan AmigaOneja tietyllä formaatilla AmigaOne olisi yhtäkkiä 'kokonaisuus'? Eli tuotemerkki on se joka tekee koneen?

En minä ymmärrä miten se vähentää 'kokonaisuutta' jos annetaan ihmisille vapaus kasata AmigaOnensa niistä komponenteista mistä haluaa. Diversiteetti on aina ollut yksi Amigan parhaita puolia - väitän että jokaisella nykyisellä Amigan käyttäjällä on esimerkiksi aivan itsensä näköinen (ja mielestään paras) WorkBench. Miksi koneiden tulisi näyttää samanlaisilta joka kodissa? Miksi jonkun tulisi päättää miltä sinun koneesi näyttää tai mitä se sisältää jotta siitä tulisi 'kokonaisuus'?

"AmigaOne ei ole ainakaan nykyisellään kokonaisuus. Se on emolevy ja käyttöjärjestelmä."

Se on sinun näkemyksesi, kunnioitan sitä mutten edelleenkään hyväksy sitä koska se on minusta harhaanjohtava.

"Emolevy on Teron."

Sitä en ole kiistänyt.

"En tiedä mitä teennäistä siinä on, että todetaan kuten asiat ovat: AmigaOnen emolevy on Teron. Se on. Oikeasti."

Niimpä. Kuten itsekin tuossa yläpuolella toteat, Teron on osa AmigaOnea, ei AmigaOne. I rest my case, kuten Matlock sanoisi.

"Sen sijaan jos PC pyöritää AmigaOS:ää, se on edelleen PC joka pyörittää AmigaOS:ää. En tiedä mitä teennäistä tässä on - mielestäni tämä on aivan selvää maalaisjärkeä."

Noin minäkin ajattelin joskus, onneksi en enää. Vaikka edelleen saan hyviä viboja alkuperäisestä Amiga-raudasta, niin minusta on tullut nykytietokoneiden suhteen hw-agnostikko :)

 

Seppo
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 15.18:   
Jupp3: "Itse ainakaan en ole nähnyt lupauksia OS4:n porttaamisesta SharkPPC:lle keneltäkään muulta kuin Elboxilta itseltään. Suhtautuisin varauksella, kunnes Hyperion tekee asiasta päätöksen."

Elbox on ollut Amiga Inc:n partneri lähes alusta asti. Mitä olen noita Amiga-foorumeita seurannut, niin Hyperion on moneen otteeseen ilmoittanut, että OS4 voitaisiin portata SharkPPC:lle jos Elbox vain toimittaisi heille tarvittavan raudan - mitä ei ole toimitettu. Eli pallo on ollut jo jonkin aikaa Elboxin nurkassa...

"(Ellei Elbox sitten itse aio "laittomasti" portata A1-versiota SharkPPC:lle, tätä toki itsekin epäilen)"

Väittäisin, että Elbox odottelee OS4:sen ilmestymistä jo luvatuille platformeille (A1, CSPPC, BPPC) ennenkuin alkaa investoida rahaa rautaan. Heillä tuskin on halua ostaa vaikka tuhatta tuollaista mikroserveriä varastoon pölyttymään ja odottamaan että Hyperionilla olisi aikaa koodata sille, kun tietää että nykyiset OS4-versiot vie koodarien kaiken ajan. Jahka A1-versio OS4:sesta on myynnissä, he voivat (jos edelleen haluavat) rauhallisin mielin edetä suunnitelmissaan - ostaa ja toimittaa Hyperionille rautaa. Tuolloin SharkPPC-versio OS4:sesta olisi todennäköisemmin nopeasti kehitetty, ottaen huomioon että kyse on pitkälti samasta raudasta kuin A1:sessä...

 

Janne
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2004 - klo 19.21:   
Seppo: En tiedä mistä sait päähäsi että en arvostaisi asiakaskohtaista räätälöimistä, yksilöllisiä koneita tai "hw-agnostisuutta". Minä arvostan niitä suuresti.

Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä että AmigaOne-kokonaisuus on emolevy ja käyttöjärjestelmä. Muu on mukaan myytyä, kaupan koostamaa. Toki siihen voidaan tavaramerkki ulottaa silti, mutta ei se pahemmin perusasioita muuta.

Siitä, kuten siitä että AmigaOS:ää ajava PC olisi yhtäkkiä Amiga, ei kai auta kuin olla eri mieltä.

Missasit muuten pointtini Delliin liittyen. Kyse ei ollut tavaramerkeistä vaan uniikista, selvästi erottuvasta hw-kokonaisuudesta. Mielestäni edelleenkin Dell-esimerkki on rinnasteinen ketjussa aikaisemmin olleeseen Compaq-esimerkkiin. AmigaOne taas on enemmän rinnasteinen lisenssillä tehtyyn näytönohjaimeen. Ehkä AmigaOne joku päivä on enemmän kuin Compaq tai Dell. Nyt se on vielä mielestäni lisenssi-nVidia. Perustelut ovat yllä.

Ei kai minulla asiaan hirveästi lisättävää ole. Näin sanoo maalaisjärkeni. Jos se näyttää ankalta, kuulostaa ankalta, se on ankka. :) Yksinkertaista eikä vaadi markkina- tai lakimiesten järkeilyjä!

Epäilemättä olet edelleen eri mieltä mutta se on toki oikeutesi. Ainakin niiden lakimiesten mukaan... :)

 

Seppo
Tiistaina, 27. tammikuuta, 2004 - klo 0.36:   
Janne: "Seppo: En tiedä mistä sait päähäsi että en arvostaisi asiakaskohtaista räätälöimistä, yksilöllisiä koneita tai "hw-agnostisuutta". Minä arvostan niitä suuresti."

Uskon sen - enkä ainakaan tietoisesti ole tuota kiistänyt. Kysehän on koko ajan ollut siitä onko AmigaOne enemmän kuin Teron, ja väitän edelleen että on...

"Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä että AmigaOne-kokonaisuus on emolevy ja käyttöjärjestelmä. Muu on mukaan myytyä, kaupan koostamaa. Toki siihen voidaan tavaramerkki ulottaa silti, mutta ei se pahemmin perusasioita muuta."

Minulle AmigaOne on kokonainen tietokone, ja minulle on aivan sama missä se kokonaisuus koostetaan kunhan lopputulos miellyttää asiakkaan silmää ja kukkaroa ja tarjoaa rahalle vastinetta. Rakennetaanhan näitä länsiautojakin vaikka missä (esim BMW:tä Venäjällä) eikä sen pitäisi vaikuttaa lopputulokseen... :)

"Siitä, kuten siitä että AmigaOS:ää ajava PC olisi yhtäkkiä Amiga, ei kai auta kuin olla eri mieltä."

Se kyllä passaa :) Haluaisin tarkentaa tässä, että AmigaOS:ia tulisi ajaa siinä PC:ssä siis natiivina ilman että siinä on jokin emulaattorikerros välissä. Viimeistään OS5 (jos ja kun se muuttuu todeksi) muuttaisi PC:n todella Amigaksi...

Eri asia tietenkin on haluaako Amiga-ihmiset käyttää PC-prossuja, lähinnä historiallisista syistä :)

"Missasit muuten pointtini Delliin liittyen. Kyse ei ollut tavaramerkeistä vaan uniikista, selvästi erottuvasta hw-kokonaisuudesta. Mielestäni edelleenkin Dell-esimerkki on rinnasteinen ketjussa aikaisemmin olleeseen Compaq-esimerkkiin. AmigaOne taas on enemmän rinnasteinen lisenssillä tehtyyn näytönohjaimeen. Ehkä AmigaOne joku päivä on enemmän kuin Compaq tai Dell. Nyt se on vielä mielestäni lisenssi-nVidia. Perustelut ovat yllä."

Olisihan se tietenkin hienoa jos joku firma tekisi viimeisen päälle viimeisteltyjä AmigaOneja ja möisi niitä - varsinkin jos halutaan myydä koneita nykyisen Amiga-yhteisön ulkopuolelle. Palaan edelleen tuohon seikkaan että tänä päivänä hyvin moni haluaa rakennella tietokoneensa (vaikkapa unelma-Amigansa) oman kukkaron sallimalla tavalla enkä näe tuon trendin muuttuvan kovin nopeasti.

Mutta tämäkään ei ollut syy miksi tämä keskustelu käytiin, vaan se mitä AmigaOne on ja mitä se ei ole...ja tästä emme taida päästä yhteisymmärrykseen...

"Ei kai minulla asiaan hirveästi lisättävää ole. Näin sanoo maalaisjärkeni. Jos se näyttää ankalta, kuulostaa ankalta, se on ankka. :) Yksinkertaista eikä vaadi markkina- tai lakimiesten järkeilyjä!

Epäilemättä olet edelleen eri mieltä mutta se on toki oikeutesi. Ainakin niiden lakimiesten mukaan... :) "

No, kiitos kuitenkin innostavasta keskustelusta - kanssasi on aina mukava 'vääntää kättä' mielenkiintoisista asioista... :)

 

JPQ
Tiistaina, 27. tammikuuta, 2004 - klo 2.32:   
Seppo: minulla x86 prossua vastaan kyllä ihan muista kuin historia syistä vastaan:
tässä plussat ja miinukset: (hemmetti että listan tekokestikin :) )
miinukset
- X86 on muinais jäänne joka kuolee aika pian kuitenkin pois ennen PowerPC:tä ainakin.
- Koodaus on tuskaa
- lämpenevät melkopaljon
- ovat turhan arkisia luksustietokoneeseen
- motorla ystävällisemmän oloinen firma kuin Intel
plussat
- X86 yhteen sopivat on halpoja
- aikoinaan valmistajan jos motorlaa ja inteliä vertasi tarjoamat työkalut oli intelillä kuulemma paremmat.
- X86 prossuja saa WC kaupasta

eli esimerkiksi minulle ei pelkkä historia merkkaa mitään.

 

Ibe U
Tiistaina, 27. tammikuuta, 2004 - klo 8.50:   
Ei amigan sisällä voi olla intelli yhteen sopivaa

Intel Outside

 

Janne
Tiistaina, 27. tammikuuta, 2004 - klo 10.46:   
Seppo: kiitos myös sinulle. :)

 

Boogie/GE
Perjantaina, 30. tammikuuta, 2004 - klo 20.40:   
Janne: Aikanaan kun ensimmäiset dev-boardit saatiin, silloin niissä oli hyppylankoja 'muutama' ja firmware oli Softex PowerROM vuodelta 94-95. Tästä alkaen emoa on muunneltu ja tämä on todellakin tapahtunut AmigaOne-syylle, Mai:lla olisi ollut tasan 0 (nolla) syytä kehittää Teron -levyjä. Joten, jos Janne 500 on Jannen takia todella eteenpäin kehitetty Amiga 500, se on Janne 500 - eipäs ollenkaan paskempi nimi :) - eikä enää alkuperäinen kone. Tottakai olisi hyvä jos Mai:lla olisi markkinoita AmigaOne:lle Linux-puolella, jolloin saisimme valmistusmäärää suuremmaksi ja tätä kautta hintoja halvemmiksi.
Sama selkona perille, kun Janne 500 nyt on kehittynyt, niin Amiga 500:sta rakennetaan Jannen specseillä ja näin myös Janne saa Janne 500:nsa entistä halvemmalla - Wow ! - Ilman Jannea meille ei ole, eikä tule olemaan uudistettua A500:sta. Se kutsutaanko Jannen emoa Janne 500:ksi, vai Amiga 500JX:ksi on toissijainen asia, enkä lähtisi väittämään sen olevan Amiga 500, koska se ei sitä ole. Myöskään en väittäisi sitä totaalisen (see) Janne 500:ksi, koska sehän ON kehitetty A500:n pohjalta. Nimet ovat nimiä, mikä juontaa juurensa minne Luoja tietää, mutta tämän verran sain tekstiä nyhjäistyä.

Persué: Ja kuten huomaat, en sano Pegasoksen alkuperäisestä työnimestä, tai 'valmistajasta' mitään, Vaan olen todella onnellinen siitä että meillä on valinnanvaraa ja vaihtoehtoja - Meidän kaikkien olisi syytä olla tyytyväisiä ja käyttää energiaa muuhun kuin "What we see up here and there".

 

Janne
Lauantaina, 31. tammikuuta, 2004 - klo 1.08:   
Boogie: Olemme kokolailla samaa mieltä - tosin sillä huomiolla että AmigaOne EI ole alkanut elämään omaa elämäänsä vaan samaa tahtia on kehittynyt Teron. Eyetech toi mukanaan motivaation ja markkinatuntemusta, ei emolevysuunnittelijoita.

Niin hieno kone kun Janne 500 olisikin, se olisi silti edelleen Amiga 500. Mikä ei tietysti olisi mikään pieni kunnia sekään...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: