OS4 pre-release kaikille A1-omistajille

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: AmigaOS 4 » Yleinen keskustelu » Viestit 2004 » Viestit 03/2004 asti » OS4 pre-release kaikille A1-omistajille « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Seppo
Lauantaina, 27. joulukuuta, 2003 - klo 17.13:   
http://www.hyperion-entertainment.com/_amiga/news_031225b.html

Kimmo tämän linkin jo laittoikin, mutta kyllä tämä kannattaa mainita vielä uudestaan - eli A1-omistajat saavat lähiaikoina rompun, joka sisältää paitsi OS4 pre-releasen, niin myös SDK:n eli tarvittavat romppeet softankehitykseen.

Pitääkin käydä maanantaina ostamassa toinen kovalevy A1:seen, on valitettavasti kiintynyt jo sen verran tuohon Debianiin ettei halua tuhota toimivaa ympäristöä :)

 

Joanna
Lauantaina, 27. joulukuuta, 2003 - klo 18.03:   
Olikos tuo, että se lähettään automaattisesti kaikille? ... Ainakin teksteistä ei minusta tuo ilmennyt selvästi? (tai sitten en ole lukenut)

Se haittapuoli tuossa kai oli ettei se toimi ilman Bootti-rom päivitystä joka ainakin vahnemmissa koneissa vaati koko piirin vaihdon.... Tosin jos olen ymmärtänyt niin se Päivitys on pakko tehdä jokatapauksessa OS4:sta varten joten on sama tehdä/teettää se nyt.

 

Pekka Nissinen
Lauantaina, 27. joulukuuta, 2003 - klo 23.34:   
No ei, ainakaan mulla, ollut mitään vaikeuksia päivittää tuota biosia edes tuossa vanhassa A1G3-SE:ssä... (eikä myöskään tässä uudemmassa XE:ssä) Ongelma esiintyy joissain emoissa siksi, että jostain syystä joihinkin fläsheihin oli jäänyt nuo "kirjoitussuojat" päälle, tai jotain sellaista...

 

KimmoK
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 1.19:   
pertskele, AOS4.0 final versioon tullee ilmeisesti Altivec tuki ... eivät vieläkään malta pidätellä featureiden lisäilyn innostusta!!

(tiedon lähde on Roque AW:ssä)

Ei ihme että aikataulu paukkuu ja venyy.

Oikeasti ole vain puoliksi pettynyt... Altivecin kanssa peuhaaminen houkuttaa... ;)

 

itix
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 3.18:   
Hmmm... Altivec tuki? Siis eli datatyypit hyödyntää Altiveciä tms?

 

JPQ
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 3.23:   
KimmoK: nyt on morphosiin nähden etu kait vai onko ?

 

itix
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 3.39:   
"There is only one modification required to use Altivec, and that is support in the scheduler. While I don't think that the upcoming dev release will feature this modification, chances are good that the final release will."

No joo, eli siis scheduler osaa tallentaa Altivecin rekisterit tehtävänvaihdossa. Ei iso nakki, suurin piirtein sama kuin lisäisi FPU-tuen.

 

JPQ
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 15.45:   
itix: plääh.:(

 

Seppo
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 17.57:   
Joanna: "Olikos tuo, että se lähettään automaattisesti kaikille? ... Ainakin teksteistä ei minusta tuo ilmennyt selvästi? (tai sitten en ole lukenut)"

Onhan siinä eka kappaleessa maininta: "to all current AmigaOne owners". Veikkaisin tosin että kone pitää olla rekisteröity Eyetechille (Gentle Eyen Boogiehan hoitaa nämä rekisteröintihommat myymilleen emoille/koneille, ainakin hoiti minulle).

"Se haittapuoli tuossa kai oli ettei se toimi ilman Bootti-rom päivitystä joka ainakin vahnemmissa koneissa vaati koko piirin vaihdon.... Tosin jos olen ymmärtänyt niin se Päivitys on pakko tehdä jokatapauksessa OS4:sta varten joten on sama tehdä/teettää se nyt."

Käsittääkseni tuo kirjoitussuojaprobleemi oli vain näissä ihan ekoissa A1-G3SE-emoissa, eli tuo lienee probleemi aika marginaaliselle osalle nykyomistajista.

 

Joanna
Sunnuntaina, 28. joulukuuta, 2003 - klo 19.55:   
Seppo: Ok. hyvä.

 

Tero
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 13.05:   
Joanna: No, jos se rom-piiri on kannalla niin eihän se ole mikään ongelma :) Pitihän Mediatoreihinkin päivittää Mach-piiri, kun hommasi Multimedia CD:n. piiri tuli cd:n mukana.

 

Tero
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 13.08:   
JPQ: Mitä plääh ? Hyvähän tuo on, Altivec-yksikkö on mäkeissäkin vain muun prossun tukena, kuten fpu-yksikkökin.

 

Tero
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 13.10:   
Seppo: Noin itsekin olin ymmärtänyt asian.

 

JPQ
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 14.27:   
Tero: totta kai on hyvä mutta jos sen tuki on vain pientä se on plääh.

 

Tero
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 14.41:   
JPQ: mistä sä tiedät minkälainen se tuen tilanne on ?

 

KimmoK
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 15.30:   
AOS4 Altivec tuki on siis periaatteessa SIKAHYVÄ HOMMA!!!

Se tarkoittanee sitä että kunhan saadaan ativec tuettu GCC käyttöön niin porukka pääsee tosissaan peuhaamaan multimediakäskyillä. tekeen semmosta hörhöhommaa josta on x86 puolen nörtit naatiskelleet jo kohta kymmenen vuotta. Nam!

MUTTA kun kaikki lisänysvääminen pitkästyttää AOS4:n kehitystä ja lykkää julkaisuajankohtaa. Kuka enään viittii tuoretta AOS4:sta alkaa käyttää jos MOS:a on käytelty jo vuosi(a).


PS. nyt kun peg2 on markkinoilla G4:n kera niin ei kestäne kuin hetken niin MOS tukee altivecin... voisin lyödä lumihiutaleen vetoa että jotain tukea tulla tupsahtaa 1.5:ssä...

 

Janne
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 15.53:   
KimmoK: Todennäköisesti tilanne OS4:n kanssa vain on se, että aikaa lisäfetskuille on, koska OS4:ssä on komponentteja jotka lagaavat joka tapauksessa ja niiden valmistumista on pakko odotella...

Tämä on samalla se syy miksi vuosi sitten huudeltiin että OS4 halutaan tehdä valmiiksi eikä julkaista MOS:n kaltaista betaa - vain siksi että OS4:ää ei oikeasti olisi voinut julkaista edes betana, toisin kuin MOS 1.0 betatester... OS4 alkaa vasta nyt olla riittävästi beta-vaiheessa ja siksi dev-pre-release onkin, kas kas, yllättäen tulossa. Olipas suuri ylläri. Mitä kävi sille että halutaan viimeistellä... :)

Anyway, altivec-tuki on Hyvä Asia.

 

MarkoS
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 17.45:   
Janne: "Mitä kävi sille että halutaan viimeistellä..."

Aika loppui kesken. Silloin kun huutelivat, että AOS4 halutaan valmiiksi, siihen oli vielä varaa. Nyt tilanne on toinen; AOS4:sta ei saatu odotusten mukaisesti julkaistua tämän vuoden puolella ja dev-pre-releasen julkaiseminen "nyt" oli parempi vaihtoehto, kuin valmiin julkaisu joskus myöhemmin. Hyperion on jo aikaisemmin tehnyt muutoksia julkaisusuunitelmiinsa, kuten aikomuksen julkaista AOS4 ensin AmigaOnelle.

Nooh, spekulointiahan tuo vain on ja voit hyvinkin olla oikeassa, mutta minä en jaksa uskoa herjaavaan väitteeseesi: "vain siksi että OS4:ää ei oikeasti olisi voinut julkaista edes betana" (korostaen kohtaa "vain siksi").

 

Piru
Maanantaina, 29. joulukuuta, 2003 - klo 18.40:   
Jep. Tässä täytyy tosin muistaa että Altivec-tuki schedulerissa ei todellakaan automaattisesti tee käyttöjärjestelmästä ja ohjelmista Altivecia käyttäviä.

Eli ensi edelletys on että schedulerissa on tuo rekisterien tallennus (ja libc setjmp/longjmp judanssissa myös!).

Tämän jälkeen Altivecia voi edes kuvitella käytettäväksi, eli vasta sitten voi käydä lisäämään Altivec-ominaisuuksia.

 

Janne
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.01:   
>Nooh, spekulointiahan tuo vain on ja voit
>hyvinkin olla oikeassa, mutta minä en jaksa
>uskoa herjaavaan väitteeseesi: "vain siksi että
>OS4:ää ei oikeasti olisi voinut julkaista edes
>betana" (korostaen kohtaa "vain siksi").

OS4:ää ei oikeasti olisi voinut julkaista missään muodossa hyvin pitkälle tämän vuoden puolelle. Ennen kuin se boottasi alkoivat nämä jutut siitä että Hyperion ei halua julkaista betaa... Koska Hyperion ei olisi voinut silloin julkaista PPC-betaa vaikka olisivat halunneet, OS4 ei noihin aikoihin vielä edes bootannut. Ja foorumeilla huudeltiin Genesille ja sanottiin että kyllä OS4:äkin voitaisiin julkaista betana, mutta kun Hyperion haluaa viimeistellä...

Totuus oli ettei olisi voitu julkaista. Nyt voidaan. Ja yllätys yllätys, julkaistaankin.

Tietysti voit olla aivan oikeassa että Hyperion itse ei ajatellut näin. Ehkä he tosiaan aikoivat viimeistellä OS4:n ensin ja muuttivat mielensä vasta kun näkivät että Ben Yoriksen ja monen muun aikatauluarviot sittenkin osuivat oikeaan - aikaa kesti liikaa. Mutta foorumeilla porukat aivan varmasti ajattelivat niin että OS4 voitaisiin julkaista kuten MOS, mutta vain Genesi oli "niin tyhmä että teki niin" vaikka totuus oli että OS4:sta ei olisi voitu julkaista silloin kun asiasta huudeltiin... Silloin se ei vielä edes bootannut.

Ero on siinä miten OS4 ja MOS syntyivät, kuten täälläkin on aiemmin juteltu. MOS rakennettiin ensin pohjalta (MOS 0.x...), kun taas OS4:stä valmistuivat ensin jotkin korkean tason palikat kuten TCP/IP. Siksi toinen voitiin julkaista betana ennen kuin toinen. Ei siinä mitään hävettävää ole, tuotekehitystähän se vain. Hävettävää oli lähinnä siinä kohtelussa jonka Genesi sai ja siinä ylioptimismissa OS4-projektin tilaa kohtaan.

Toisaalta ne jotka huutelivat OS4:stä "ettei se ikinä tule toimimaan" saavat hävetä yhtälailla. En tosin minä ainakaan uskonut moisia kommentteja, kyllä Hyperionilla koodata osataan.

Oh well, mutta niinhän se on, me kaikki uskomme mitä haluamme uskoa ja näemme vain mitä haluamme nähdä. Eiksje? :)

 

KimmoK
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.13:   
@Piru
Oletan että MOS:ssa tulee about jo eilen vastaava Altivec tuki, vai?

 

KimmoK
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.19:   
@Janne
Minua ärsyttää esimerkiksi voimakas Hyperionin mollaaminen yhden heikon peliporttauksen vuoksi, moisella asialla siis koetetaan mustamaalata kaikki tulevat julkaisut.


Ja sitten toisaalta AOS4:sta tulee nyt vahva fiilis että "miksi vaivautua". Aikaa on mennyt liikaa. ja sitä palaa edelleen... varmaan MOS:ssa olisi jo nyt state-of-the-art 3D kirjastot jos Hyperionin äijät ois olleet mukana siinä työssä. Kohta käsissämme on kaksi käyttistä joihin saa molempiin odotella 3D tukea ... ja sitten tulee 3D pelejä jotka toimivat vain jommassa kummassa... ei hyvä.

 

Jontsa
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.21:   
Janne: Sen verran korjaisin tuohon juttuun että OS4 on bootannut jo iät ja ajat. Mutta täysin PPC:llä se boottasi tämän vuoden puolella ja AmigaOnella vasta nyt jokin aika sitten. Tarkemmat ajat voi kaivaa uutissaiteilta, mutta kuitenkin tahtoo sanoa että OS4 on bootannut jo pitkät ajat :)

Mutta siinä olet oikeassa että vaikka os4 oltaisiin voitu antaa betana tai developer pre-releasena jo jonkin aikaa, se ei olisi ollut kovin mukava käyttää. Siksi tähän asti jos on halunnut kehittää os4:lle, on pitänyt hakeutua beta-testaajaksi.

ps. Janne: Sinähän testailit OS4:sta silloin Sakun vuosikokouksessa. Sinun pitäisi päästä nyt testaamaan uudestaan ja vertailemaan. N+1 kertaa nopeampi :)

 

Jontsa
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.23:   
KimmoK: mistä peliporttauksesta puhut... Minulla on mielestäni kaikki Hyperionin porttaamat pelit eikä niistä paljon ongelmia löydy. Ja ne mitä on löytynyt on korjattu aika pian päivityksillä.

 

Janne
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.23:   
Jontsa: Olet toki oikeassa tuossa boottauksessa, mutta tarkoitin nimenomaan PPC-boottausta. 68k:na sen julkaisu tuskin olisi ollut kovin mielekästä.

Uskon että uusi versio on merkittävästi parempi, mutta ei mielestäni vuosikokouksessakaan se mitenkään huono ollut. Uskon että siitä tulee kypsyessään oikein varteenotettava kilpailija MOS:lle. Katsotaan kumpi lopulta on parempi. :)

 

Janne
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.26:   
@KimmoK

>Minua ärsyttää esimerkiksi voimakas Hyperionin
>mollaaminen yhden heikon peliporttauksen
>vuoksi, moisella asialla siis koetetaan
>mustamaalata kaikki tulevat julkaisut.

Samoin Genesin voimakas mollaaminen nyt kun Pegasos II vaati BIOS-päivityksen. Siellä on oikeasti vahingoniloisen oloista porukkaa, mutta yleensä kovin yksipuolisesti. Ollaan vahingoniloisia kun "vastapuolelle" sattuu, ja hiljaa kun "omat" mogaa...

Kaikille sattuu virheitä. En minä Hyperionia esim. bugien takia teilaisi, kyllä siellä koodata osataan. Pienellä firmalla tietysti laadunvalvonta voi joskus kärsiä, mutta kärsii se usein isoillakin. Suurimmat ongelmani sekä Amiga-trion että Genesin osalta liittyvät johtoportaan tyyliin ja lupauksiin. Siinä mielessä pahiten minua ärsyttävät Hyperion ja AInc. Taidoista taas kunnioitan Hyperionia ja Genesiä eniten. Eyetech on neutraalein fiiliksissä.

 

Janne
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 11.30:   
Jontsa: Kai suurinta kritiikkiä ovat saaneet Hyperionin Mac-porttaukset maailmalla. Ne kai tekee ihan eri ihmisetkin?

 

KimmoK
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 13.01:   
@Janne "Samoin Genesin voimakas mollaaminen nyt kun Pegasos II vaati BIOS-päivityksen."

Heh. En ole moisiin threadeihin tainut klikata kun on niin arvattavaa mitä sieltä löytyy. Arvaan että samaa *askaa kuin Hyperionin firmware update ongelma vouhkaus ANN:ssä tuossa joulun alla.

@Jontsa
Gorky17. Sen alkuperäinen x86 versio oli vaisu ja Steffen Hauserin Hyperionin työläisenä Epic:n tilauksesta tekemä Mac porttaus on ilmeisesti alkuperäistäkin huonompi. (Taustalla lienee semmoinenkin juonne että Hyperion on motivoituneempi tekemään Amiga versioita kuin Mac/Linux versioita ... enkä tiedä onko se Epic:n maksuista luistaminen vaikuttanut siihen että Hauser jätti viimeistelyn puolitiehen. Toisaalta jokin Mac lehti oli antanut ihan kohtuullisenkin arvosanan. Mutta kuitenkin, Steffen ei tee Amiga porttausta vaan sen tekee ex-PC koodarit jotka loikkasivat Hyperionin Amigaremmiin... jne,jne,jne... Lue amiga.org:sta lisää jos et jo saanut aiheesta enemmän kuin kylliksi. :) )

 

Jontsa:
Tiistaina, 30. joulukuuta, 2003 - klo 13.10:   
KimmoK: eipä oikeastaan kiinnosta... Jos jollakin on aivot niin jäässä että viitsii tuosta Hyperionia mollata niin voi voi. Hyperion on tähän mennessä tehnyt imho hiton hyviä softia amigalle enkä usko perinteen loppuvan :)

 

KimmoK
Keskiviikkona, 31. joulukuuta, 2003 - klo 11.09:   
Tuo pre riliisi siis sisältää mm. SDK:n.

Jah, kuulemmas on olemassa myös lukuisia ristiinkäänäjiä:

"Cross-Compilers exist for:

- AmigaOS 3.x
- LinuxPPC
- Linux-x86
- Windows
- Mac OS X
- I think also some Unix-dialects, not sure about that
right now

And of course a native OS 4 compiler :)

Steffen"
amiga.org:sta bongattua

 

Joanna
Lauantaina, 3. tammikuuta, 2004 - klo 1.24:   
Lupaavaa.. Olen kokolailla varma että kuulemme sitten kun se tulee käyttöön ihnmisille.

 

itix
Lauantaina, 3. tammikuuta, 2004 - klo 4.51:   
Tuleeko SDK:n mukana compileria jolla voi tehdä 68k-binäärejä? :)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: