Open Office

Saku-foorumi » Uusi sukupolvi: AmigaOS 4 » Yleinen keskustelu » Viestit 2002 » Viestit 12/2002 » Open Office « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Antti Siren
Torstaina, 12. joulukuuta, 2002 - klo 18.35:   
Onkohan täällä kenelläkään tarkempaa tietoa Open Officen kääntämisestä myös OS 4.x:lle? Tietääkseni jotain yritystä ainakin on ilmassa, mutta projekti tarvitsisi lisää väkeä.

Open Office olisi yksi hyvä syy pysyä Amigan käyttäjänä myös tulevaisuudessa. Amigalta mielestäni puuttuu nykyaikainen toimisto-ohjelma paketti, joka tukisi myös M$ Officen tiedostoja, se kun on kuitenkin laajimmalle levinnyt. Tarvetta olisi varmaan muillakin kuin minulla.

 

JPQ
Torstaina, 12. joulukuuta, 2002 - klo 18.51:   
Antti: ja jos nyky käyttäjillä tulevia voisi sillä saada.

 

Joanna
Torstaina, 12. joulukuuta, 2002 - klo 19.47:   
Juuh.. olisi se tarpeen mutta ottaen huomioon nykyisen OS4 tilanteen porttaaminen kannattaisi varmaan aloittaa MOS:illa.. Tietenkin tämä aiheuttaa sen ettei osa ihmisistä sitten suostu osallistumaan tai muuten koskemaan siihen pitkällä tikullakaan mutta ainakin käyttis olisi niin pitkällä että sen varaan voi jo rakentaa jotain.

Enivei .. Hemmerin iso urakka se on täysin riippumatta siitä kuka tekee ja mille. Eli helppo on sanoa että se olisi hyvä, mutta kun näkee edes ensimmäiset pari ihmistä imuroineen sen 150megatavua lähdekoodia ja todella tehneensä sille jotain. :)

 

Antti Siren
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 14.10:   
Niin... Sama se minulle on kummalle järjestelmälle se tulee. Tulisi vaan joskus. (mahd. pian)

Minusta (ja varmaan monesta muustakin) on täysin älytötöntä tuo kahteen eri leiriin jakautuminen. Yhteen hiileen puhaltaminen saisi nuotion varmemmin palamaan. :)

 

KimmoK
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 14.18:   
Kunhan nyt päästään kypsiin käyttiksiin asti niin ehkä sitten joku keksii jonkin ihme wrapperin joka mahdollistaa samojen binäärien ajon molemmissa fermeissä.

(extremenä jopa VP:n/intent:n päällä)

 

Joanna
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 14.41:   
KimmoK: ei se liene teknisesti mahdotonta, tosin ensin pitää nähdä että se toinen tulee ja toimii... Ja sitten pitäisi keksiä joku syy semmoisen tekemiselle suuntaan tai toiseen.

Muutaman peliportin takia sitä ei kannata kenenkään tehdä. Eikä ainakaan nyt kovinkaan moni ole kehdannut olla ehdottomasti tekemättä softaa molemmille.

 

JPQ
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 15.30:   
Olikos Photogenicsia luvattu AmigaOS4.0:lle ?
jos oli hyvä homma entäs MorphOSille ? Hyvä homma myöskin jos.
Mutta tärkeää vaikuttaa mahdolliseen haarautumiseeni. Entäs Octamedin kanssa ?
onko aavistustakaan kummalle vai pysyykös se classic amigan puolella pelkästään ?

 

miksuh
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 19.35:   
No siis "isojen" softafirmojen kannalta varmaan ei ole sinänsä ongelma tehdä omasta ohjelmastaan versio sekä MOS:lle, että OS4:lle. Mutta niille tavallisille käyttäjille, jotka haluaaisivat myös itse tehdä softaa se on ongelma. Harvalla on varaa ostaa molempia kone+käyttispaketteja. Tietty käyttisten toimimen kummallakin raudalla auttaisi tuota. Crosscompilerit on toki olemassa, mutta ne ei auta softan testauksessa. Eli jonkunlainen wrapperi olisi kieltämätä kiva olla ja todennäkösesti joku vielä semmosen vääntääkin ennemmin tai myöhemmin.

 

JPQ
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 19.43:   
miksuh: Entäs me "harvat" jolla yksikin kone paketti tekee tiukkaa ja miettii PPC turboon tyytymistä kun sillä voi AmigaOSsia ajaa?
Ja minunhan nyky koneessa ei ole yhtään uutena ostettua laajennusta ja eikä tornikaan ole uutena hankittu. Pakko melkein tehdä näin kuin wareja en käyrä.

 

Joanna
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 20.25:   
jpq: Jos käytettyyn turbokorttiin haluaa sijoittaa rahaa niin käy se niinkin. Tosin ei niiden vahojenkaan vermeiden kanssa voi sitten olla varmaa mitkä kaikki on milläkin systeemillä tuettuja. Eli vaikka itse turbo olisikin, niin väyläkortti yms voikin olla jo pahempi rajoite.

Ollakseen täysin varma pitäisi odottaa siihen saakka että OS4 valmistuu ja sen tiedot tulevat esiin.. Sen jälkeen pitäisi sitten odottaa että kummasta tulee suosiumpi (enemmän ohjelmia+ parempia) ja sitten vasta tehdä valinta. Toisaalta läheskään kaikilla Amigasta kiinnostuneilla ei ole enää vaihtoehtoa odottaa vuota tai kahta lisää tilanteen vakiintumista. Siis koneet ovat monellla jo vetäisseet viimeisensä...

 

JPQ
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 20.37:   
Joanna: Eipä niin ja siksi olisikin kiva tietää mitä kaikkea pitäis AmigaOSille/MorphOSille tulla. Kun Photogenicistä/Octamedia ei korvaa mulla mikään.

 

Joanna
Perjantaina, 13. joulukuuta, 2002 - klo 21.56:   
Tuon jutun mukaan joku olisi taas vaihteelksi tekemässä octamediä, mutta siitä ei sitten ole tietoa mitä tulee ja mille systeemeille.
http://www.ann.lu/comments2.cgi?view=1038648284&category=news&start=1&9

Photogenics tass.. no on se siellä vielä tuotteena mutta siitä päätellen että HDR:ää ei saa Amigalle ja siitä että he tekevät PDA versiota niin luulen että se on kai vähenemään päin. (ainakaan heidän E.kaupassaan sitä ei ole myynnissä)
http://www.idruna.com/products.html

No luultavasti Photogenics on niin systeemiystävällinen että se toimii MOS:ssa sen suuremmin nikottelematta. Yksi mikä auttaisi arvioinnissa olisi tieto toimiiko se mm amithlonissa?

 

JPQ
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 1.12:   
Joanna: TIedän tuon uutisen kylläkin. No jos sitä Photgenicista pitää tehdä oma ja sama Octamedin kanssa.

 

tomppa
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 14.35:   
Jonkinsortin crossdevel ympäristö (tai hyvin tehty rautariippumaton layeri) olis aivan ehdoton IMO.
Vastaaviahan on päkerrelty *nix/windows/BeOS/whatever ympäristöönkin.
GPLän alla on aika paljon hyvää tavaraa- GIMPpi tulee ekana mieleen- sellaista jonka saatavuus jo pelkästään riittäis meikäläiselle (ainakin alkuun). BTW: onko kellään kokemusta SDL toimivuudesta Amigalla?

 

JPQ
Lauantaina, 14. joulukuuta, 2002 - klo 16.07:   
TOmppa: Gimp ei vaan ole sama asia kun ei saa kaikkea samaa kait eli huonoa punasilmäisyyden poistoa jota käytän efektinä... tehkää se vaikka kuvaan jossa punaisia ruusuja. Esim. PC:een Pain(T) Shop Proon efekti ei ole näin yksinkertaisesti toteuttu joten se ei kelpaa.
SDL = Simple Directmedia Layer no ei vielä mutta tarkoitus on tustua ja ainakin yrittää käyttää erään tyypin LibPNG ja LibJPEG ? palikoita oman koodin apuna.

T. Sillisaallatti "taiteilija"

 

Matti Kuuva
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 9.04:   
Minusta tuntuu ettei tämä BlizzardPPC - BVision yhdistelmä ole todellakaan huonoin mahdollinen yhteensopivuuden kannalta. Eikä tuo Permedia2 nyt onneksi aivan mopokaan ole. Jokos muuten Voodoo ajurit on parantuneet senverran että tuo selvästi paihittäisi Permedian?

 

Joanna
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 11.13:   
Matti: Tuo yhdistelmä on OK ainakin jos aikoo ajaa MOS:ia tulevaisuudessa. Siis sen mitä tiedän niin tuo on juuri se ympäristö jolla monet sen atiitiivikehittäjät ovat koodia tehneet ja kokeilleet. Tietenkin nyt kun Pegasos alkaa pikkuhiljaa yleistymään niin painopiste siirtynee sinne mutta uskoisin että tuo BPPC+BVision säilyy hyvin tuettuna tästä eteenkinpäin.

AmigaOS? ... tuota... Sanotaan näin että sanoisin jos tietäisin. Siis niiden tiedostus on ollut sekavaa pitkin vuotta ja vallankin viimeisten kuukausien aikana niin epäilyttävän salailevaa ettei siitä parhaalla tahdollakaan ole saanut irti mitä tulee ja milloin. Oletan että BPPC on edelleen tuettujen listalla ja kolmantena, kuten aiemmin on ilmoitettu. Eli se tulnee sitten kun CSPPC ja Aone käyttikset on saatu toimimaan ja levitykseen.

Milloin? Hmm.. Sitten kun se on valmis? Itse en kyllä menisi luottamaan Vesalian tai KDH:n arvioihin saasumisajankohdasta :)

 

KimmoK
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 17.51:   
Nää tämmöiset: "Eikä tuo Permedia2 nyt onneksi aivan mopokaan ole"

On sen sortin lausahduksia että jos PC käyttäjä moisen näkee niin siinä voi varomattomalla mennä vaikka lapanen väärään kurkkuun naurun puuskassa.

Mutta juu, toki kyseessä on high end kortti Amigarintamalla. Taitaa Voodoo3 olla nopsenpi lähinnä vain 1024x768 resolla, isommilla textureilla ja tuottaa joitain uusia 3D featureja verrattuna Permedia2:n. GLQuaken FPS erot ois mielenkiintoiset tässä.

 

JPQ
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 18.46:   
KimmoK: permedia2? sehän on jo paljon tykimpi kuin CV/643d kait ? ja toiseksi Kuvanlaatukin on tärkeää siinä voi taas Permedia2 voittaa. Voodoo3:sen kuvan laatuhan ei ole kait parhaimpia?

 

Joanna
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 18.57:   
KimmoK: Tässä tulee vielä mielenkiintoista kunhan ensimmäisen kerran saadaan joku ohjelma jossa oikeasti ON merkitystä grafiikkaohjaimella ja ajurilla Amigassa.

Tuossa on hyvä taulukko vaikkei sisällä ihan riittävän vanhoja tai aivan uusimpia kortteja.
http://www6.tomshardware.com/graphic/20020418/vgacharts-01.html

Noille testeillä on saatu noin 10* nopeusero eri korttien välille, eikä nuo mainitut Gforce4 ole enää edes nopeimpia saatavilla olevia kortteja (uudet radeonit pesee ne noin 20%). TNT2 lienee aikalailla samaa nopeusluokkaa kuin Woodoo3, tosin woodoossa ei ollut kuin 16.-bit 3d yms pikku rajoituksia.

 

JPQ
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 19.25:   
Joanna: Minkähänlainen se softa pitäisi olla kyllähän kuvankäsittelyssä mulla CV/643d on nauttivampi kuin PicassoII. (Naurettavahko ero jos nopeusta puhun) Mutta Workbenchissä nopeus ero olikin jo melkoinen. Eli kyllä surkeimpien ja keskitason korttien ero on melkoinen.

 

KimmoK
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 19.58:   
Joanna: Kävin äskettäin läpi nuita samoja sivuja + läjän muita ("AmigaOne ennakko" -matskua).

Sieltä selvisi mm. että se MOS:n tukema SIS piiri on vanhempaa polvea kuin Voodoo3 ja että voodoo3 on karkeasti ottaen TNT2:n veroinen kortti.
Joissain tapauksissa (esim 640x480x16) Voodoo3 voi olla TNT2:sta nopeanpi, mutta isoilla resoilla ja parhailla kuvan laaduilla TNT2 näytti olevan vaaksan mitan verran edellä. Juu ja TNT2 tukee 32bittistä 3D:tä + kourallista featureja kuten keskusmuistia 3D muistin jatkeena AGP:n kautta.

Voodoo3 ja TNT2 on aikansa kingejä ja ehkäpä permedia 2 (ja/tai 3) mukaanlukien jonkinlaisia "vedenjakajia" 3D kehityksessä. Voodoo1-Voodoo3 oli 3dfx:n kulta aikaa, TNT2 kuitenkin pisti kampoihin jo ihan täysillä jne...

JPQ: minulla ei ole kompetenssia mennä kamalasti haukkumaan voodoo3:n kuvan laatua. Pyllylleni olen aikoinaan tippunut äimistellessäni permedia2:n kirkasta ja terävää kuvaa kaverin A1200:ssa & Belinean halpisnäytöllä. Mutta pyllylleni tipahdin silloinkin kun menin panasoniciin CV3d:ni kytkemään, meinaan että niin järkyttävä vaikutus oli monitorilla kuvan laatuun (ICL 17" sucks). Nykyisin minulla puuseessä voodoo3 pikkupanasonikissa(15") kiinni enkä osaa valittaa että ois huono kuvan laatu, mut toisaalta en tippunut tuoliltakaan... ;-)

Seuraavassa päivityksessä panostan monitoriin, yhden AmigaOnen verran (uusi huippumonitori kerran 20 vuodessa ei liene liikaa pröystäilyä).

 

JPQ
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 20.41:   
KimmoK: paljonkos vaaksa on jos prosenteina puhutaan (minä sanoisin 33% mutta se on eri juttu mitä minä sanon) ? Ja toiseksi 15" monitorillä välttämättä kuvan laatua huomaa ja sen näkee vasta isoilla synkeillä ja iso resoluutiokin auttaa. Ja monitori vinkkejä Samsungit on LG:tä enenmpi yksilöitä. Ja Samsungia jotka olen nähneet oli pikkupettymyksiäkin. Eizo kestänee eniten kuulemma ja toisena siinä mielessä saman tahon mukaan Sony. Ei hyvän monitorin hankinta mitään pröystäylyä ole vaikka väli olisi kolme vuotta silmiä kun ei voi vaihtaa. Ja minusta tietokoneen käyttön pitäisi olla nautinto eikä kärsimys.

 

JoannaK
Maanantaina, 16. joulukuuta, 2002 - klo 23.35:   
KimmoK: Juuh.. se Sis 305 on tasan NIIN lame kuin olla voi. (jopa se 315 on kehno ja se sentään oli kertaluokkaa parempi).. tosin niitä kortteja saakin uutena jonnekkin 10E hintaan joka selittää miksi niitä bundlataan koneiden mukaan. Woodoo3 oli viimeinen kilpailukykyinen 3dfx, sen jälkeen niiden tekniikka loppui kesken ja nvifdiat sun muut meni ohi.


Itse olen tyytyväinen monitoriin, mutta DVI lähtöinen kortti pitäisi olla että sillä tekisi jotain. joten käytännössä joku Radeon 7500 malli oliisi lähinnä ok. Semmoisen katuhinta lienee jossain 100-100Euroa eli ihan kohtuullinen verratuna siihen 2Dlaatuun (digitaaliliitynnällä vallankin) ja tuleviin 3D tehoihin.

 

miksuh
Tiistaina, 17. joulukuuta, 2002 - klo 18.48:   
tomppa: SDL toimii aivan mainiosti myös Amigalla :) Uusin stable SDL on portattu myös Amigalle. Ainut, että SDL-ohjelmat ei oikein sovi
ajettavaksi vähän laajennetuille Amigoille, mutta mikäli koneesta löytyy nmopea turbo ja näytönohjain, niin SDL on aik kiva. Itselläni on ollut suunnitteilla parikin peliprojektia. SDL:n suurin puute on se, ettei se tue ohjelmia, joissa on useampi kuin yksi ikkuna. Threadien avulla toki saa tuon kierrettyä mutta se on vähän purkka ratkasu. Oottelenkin just et SDL 2.0 julkastas joskus :)

 

jPV
Tiistaina, 17. joulukuuta, 2002 - klo 19.23:   
tomppa: nykyisillä Amigoillahan on GeekGadgets-ympäristö, jonka avulla saa suht helposti portattua unix-ohjelmia AmigaOS:lle. Yksinkertaisimmat softat kääntyvät suoraan configure & make -yhdistelmällä. Tiedä sitten onko tuosta tulossa MOS/OS4-spesifisiä versioita tms.... Myös Gimp on portattu tuolla nykyisille Amigoille...

 

miksuh
Tiistaina, 17. joulukuuta, 2002 - klo 19.54:   
Jep GCC 2.95.3 on se kääntäjä mitä itse lähes yksinomaan käytän tällähetkellä. GCC ja paljon muuta roinaa löytyy tuosta GeekGadgets paketista.

 

JPQ
Tiistaina, 17. joulukuuta, 2002 - klo 22.56:   
jPV: Mistäs hitosta tuo Amiga käyttiksellä toimiva GIMP Löytyy ? mulla voisi olla tarve jos 060/50Mhz+128Megaa muistia riittää.
PS. Googletusta olen yrittänyt.

 

Teemu I. Yliselä
Keskiviikkona, 18. joulukuuta, 2002 - klo 3.46:   
JPQ: Exoticasta tuttu Jools "BuZz" Smyth joskus lähimenneisyydessä muistaakseni mainitsi, että hänellä oli toimiva käännös olemassa melko uudesta versiosta. Ehkäpä, jos häneltä kysäiset: buzz@totem.fix.no (taitaa tosin olla juuri nyt matkoilla Puolassa)

 

jPV
Keskiviikkona, 18. joulukuuta, 2002 - klo 15.18:   
JPQ: ftp://ftp.geekgadgets.org/pub/geekgadgets/amiga/m68k/snapshots/current/bin/ urlista sen muistaakseni pitäisi löytyä, mutta jostain syystä toi current ei toimi... eikä pikaisella vilkaisulla ollu vanhemmassa snapshotissakaan. Olikohan noita GeekGadgetsien filejä mirroroitu jonnekin... mulla löytyisi cd:ltäkin, kunhan vaan löytäisin cd:n ;)

Pistin jo joskus aiemminkin tän kuvan, mutta kertauksena: http://jpv.wmhost.com/GimpOnAmiga.png
Otin screenshotin silloin joskus kun hyvin pikaisesti kokeilin, että toimiiko toi gimppi (: Näyttönä käytin Xami:a (http://dspach.free.fr/amiga/xami/), mutta mikä tahansa muukin X-serveri ajaa asian.

 

jPV
Keskiviikkona, 18. joulukuuta, 2002 - klo 15.21:   
Eiku komento takaisin. Se löytyykin osoitteesta: ftp://ftp.geekgadgets.org/pub/geekgadgets/amiga/m68k/alpha/X11/

 

tomppa
Torstaina, 19. joulukuuta, 2002 - klo 10.02:   
Onkos noita Xservejä Amylle sitten enempikin? Raskaita lienevät? Siis joku gimp+x esim.
Geekgadgets=gcc toolbeltti+muita binejä+joitain *nix toiminnoista vastaavia libbejä, vai? Mites ton teho vaatimukset?. Noh, täytyy kokeilla, kun ei vaan ois näin laiska :-|

 

jPV
Torstaina, 19. joulukuuta, 2002 - klo 12.11:   
Onhan niitä X-servereitä tullu vuosien saatossa ties kuinka monta. Ainakin AmiWin, DaggeX, GG:n X11... mutta tuo Xami on uusin ja paras (tukee hyvin graffakorttien ominaisuuksia, kuten PiP:iä)... ja sitä kehitetään edelleen. Noi muut eivät ole päivittyneet vuosiin. Eikä noi X-serverit itsessään ole kovin raskaita. Muistaakseni ajoin joskus 030:llä AmiWiniä... tosin 060 on ollut jo sen verran monta vuotta, että en muista ihan varmaksi ;) Pelkkä X-serveri ei vaadi noita GG:n juttuja, mutta Gimp luultavasti tarvii.. jollei siinä tullu mukana tarpeellisia sitten. Ihan käytettävän tuntoisesti se sillä pikatestillä toimi 060:lla, mutta saattaa kyllä olla sen verran raskas, että voi tahmata hitaammilla. Pitäis testata joskus paremmin. Mutta yleensäkin, jos on pääsy jollekin *nix-koneelle suht nopean verkon kautta, niin kannattaa testailla X-serveriä. Kätevästi voi ajaa graafisia ohjelmia suoraan Amigalta... esim. selaimet ovat ihan käytettäviä siten.

 

JPQ
Torstaina, 19. joulukuuta, 2002 - klo 15.14:   
AmiWinin demo toimii ainakin täällä tosi kevysti jo 030 aikana. Ja tuota noin ihan kuin en olisi tuota udempaa juttua saanut toimimaan vai kahvitinkohan jossain kohtaa...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: