286 386 486

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2010 » 286 386 486 « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

kitaramies94
Käyttäjätunnus: kitaramies94

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 13. toukokuuta, 2010 - klo 19.30:   
Kertokaapa noista 286, 386, 486... tietokoneista jotain yleistä. Millainen käyttöjärjestelmä? teknisiä tietoja?

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 13. toukokuuta, 2010 - klo 20.25:   
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_80286
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_80386
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_80486

http://en.wikipedia.org/wiki/Industry_Standard_Architecture
http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Personal_System/2

http://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS
http://en.wikipedia.org/wiki/PC-DOS
http://en.wikipedia.org/wiki/DR-DOS

http://en.wikipedia.org/wiki/OS/2
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_3.1x

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 14. toukokuuta, 2010 - klo 15.50:   
yök = yleistä ö-mappi kamaa

...omalta osaltani ainakin juuri noiden kamalien 286, 386 ja 486 koneiden takia sain viivytettyä ensimmäisen PC lähinnä työn takia pakollista hankintaa aikaan jolloin Pentium 200MHz MMX juuri julkaistiin ja Pentium koneiden emolevyt alkoivat muistuttaa perusrakenteeltaan enemmän tornimallisia Amigoita esimerkiksi siltä osin että I/O kortit jäivät historiaan ja rinnakkais sekä sarjaportit alettiin itegroimaan emolevylle. Kammoksuin CGA ja EGA näyttömoodien lisäksi myös MS-DOS ja Windows 3.1 ja 3.11 käyttiksiä jotka olivat (ja ovat edelleenkin) joka asiassa mielesäni kamalampia käyttää kuin vanhimmatkin Amiga Workbenchit.

MS-DOS ajasta myös pitkälle Windows järjestelmiin periytynyt vitsaus oli se että että muistinhallinta oli tehty sellaiseksi säätämiseksi että koko ajan piti kikkailla autoxec.bet ja config.sys tiedostojen sekä niiden sisältämien muistinhallinta komentojen ja erilaisten muistialueiden kanssa, jotta sai jotain toimimaan kunnolla. MS-DOS pelit ja demot usein vaativat jonkun tietyn mallisen äänikortin toimiakseen ja paljon oli myös softaa, ainakin demoscene puolella, joka oli niin tyhmää että se eivät osanneet käynnistyä jos koneessa ei ollut äänikorttia ollenkaan tai jotain tietynlaista softaa.

Sen ajan pelipuolella voidaan edelleen kiistellä siitä onko joku Sierran tai Lucasfilmin pelin Amiga vai MS-DOS versio parempi. Usein PC MS-DOS saattoi voittaa värimäärässä (koska Amiga peleistä ei ollut vielä julkaistu AGA versioita), mutta Amiga versio taas saattoi muuten pyöriä hienommin muilta osin ja joskus myös Amiga versioissa oli paremmat äänet. Olisi mielenkiintoista löytää näistä jotain vertailuja joskus.

Itse en tunne juuri minkäänlaista nostalgiaa vanhaa PC rautaa nähdessäni ja esim. monia 486 koneita olen häikäilemättä purkanut ja käyttänyt niiden korppuasemia, muisteja, IC piirejä tai jäähdyttimiä palvelemaan Amigoissa. Sehän on tietysti erittäin ymmärrettävää, koska Amiga rauta on monta kertaa harvinaisempaa ja arvokkaampaa kuin saman ikäinen PC rauta.

Toki on olemassa Commodoren valmistamia 286, 386 ja 486 koneita ja niillä on ihan oma arvonsa, ellei muuten niin ainakin siinä mielessä, että niistä löytyy jonkin verran IC-piiritasolla samoja osia kun Amigoissa. Mitä osia ne sitten sisältivät siitä löytyy parhaiten tietoja täältä: http://www.amiga-stuff.com/hardware/

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 14. toukokuuta, 2010 - klo 16.09:   
Yöks = ylettömän ö-mappi kamaa & sontaa.
eka pceeni (ja näemmä vika jatkossa jos mahdollista
vaikka Mäkkejä,ja Amiga henkistä rautaa Amiga,Pegasos,AmigaOnet (en omista) jne) sijoittui ostoltaan aikaan kun tarvitsin kunnon pdfän tekovälineitä,ja musa softia jotka täyttivät kaikki vaatimukseni. Meni päivittäin melkein hermot tuon kanssa mäkillä ja amiga maisuuksilla harvemmin. itseasiasssa classic amigalla ja mäkillä vähiten pegasos2 koneella jostain syystä kun nuo eräät selaimet aikas bugisia menee vähän enempi hermot.
ps. os/2 oli ilmeisen ok mutta ei kamala myynti menestys. Totuushan on ettei paras tai läheskään paras menesty aina. ja EGA näyttötilat ok ikäisekseen ja tiettyyn hyötykäyttöön tietysti vain silloinkin.

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Perjantaina, 14. toukokuuta, 2010 - klo 16.26:   
@Hanzu

Kyllä PC-puolellakin sai kunnon koneita, joissa välttämättömyydet oli integroitu emolevylle. Toki laadusta piti maksaa enemmän, ja kansa valitsi halppis kloonit. Esimerkiksi tuo IBM:n PS/2 sarja.

http://www.student.oulu.fi/~makipeja/ibmps2/IMG_0333.JPG

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Perjantaina, 14. toukokuuta, 2010 - klo 22.40:   
@jakodemus

Tietysti juu näinkin, mutta jossain vaiheessa tilanne oli karmea kun IDE ohjainkin piti olla ISA väylän takana. Ja tuossakin kuvan koneessa on ilmeisesti näytönohjain PCI väylässä mikä on perustavaa laatua oleva ero Amigoihin joissa näytönohjain piiri on aina ollut integroitu emolevyyn (vai onko tuo kuvassa oleva sittenkin verkkokortti... :-)

Joskus -90 alussa olin koulussa jossa oli koko talo ostettu täyteen IBM PS/2 tornimallisia koneita sellaisia karheapintaisia ja paksukuorisia vaaleita torneja, jotka ainakin kuoreltaan olivat hyvin kestäviä. Olihan niissä jotain muutakin näppärää ja edistyksellistä, mutta koulussa meillä oli tehtävänä koneiden ylläpito ja kas kummaa kyllä noista ns. laatukoneista vaihdettiin noita sinisillä kiinnikkeillä olevia kortteja ihan liian monta kertaa ja laitettiin varaosaa tilalle. Ehkä design oli laadukasta, mutta komponentit eivät, sellainen mielikuva minulle ainakin jäi. Mielikuvaa vielä vahvisti myöhemmin, kun IBM laaduttomuuteen tuli tutustuttua kirvelevästi kun heidän surullisen kuuluisan DeskStar kovalevysarjan kovalevy hajosi käytössäni ja jonkin verran ainutlaatuista dataa tuli menetettyä. Nykyäänhän IBM kovalevyt valmistetaan Hitachi brandillä ja niitä kyllä pyrin edeleenkin välttämään. Vähän offtopic meni nyt, mutta jos mietin mitä PS/2 sarja toi, se toi mm. PS/2 hiiret (ja näppikset) jotka molemmat olivat tietyllä tavalla liitäntänä Amiga mouse liitäntää ärsyttävämämmät käyttää koska kone usein saattoi vaatia bootin jotta näppis tai hiiri alkaisi toimi, kun taas Amiga hiiriporttiin sai kytkeä mitä vaan tyyliin hotswap. Ajatella että vasta PC:n USB hiirien ja näppisten tullessa päästiin tässäkin asiassa Amigamaisuuksiin. :-)

Mutta joo, itse en missään tapauksessa ole mikään PC vihaaja, koska käytän PC konetta ihan päivittäin (jos en kotona niin ainakin töissä) ja Amigalla vain fiilistelen silloin tällöin. Olisihan se ollut hienoa, että Amigasta olisi aikoinaan tullut se joka mikä olisi vieläkin joka kodin PC (Personal Computer), mutta allekirjoitan myös tuon että läheskään aina paras ei ole se joka menestyy vaan tietotekniikassa ainakin sen ratkaisee mm. markkinointi, softatalojen tuki, standardisointi, patentit, lisenssit jne.

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 1.09:   
@Hanzu

quote:

allekirjoitan myös tuon että läheskään aina paras ei ole se joka menestyy vaan tietotekniikassa ainakin sen ratkaisee mm. markkinointi, softatalojen tuki, standardisointi, patentit, lisenssit jne.Se on "distribution model" eli kuinka monessa eri paikassa tuotetta on saatavilla sekä hinta mikä ratkaisee markkinat ! (Sekä mahdollisten valmiiden markkinoiden olemassaolo.) Paremmuus ei ratkaise yhtään mitään.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 1.52:   
Hanzu: rauta tuki myöskin ja sitten myös että tiedän ihmisiä jotka uskoo että hyvä jos siinä lukee Inhell,Micro$oft,Internal Business Machiness,Omppu,Mummoodore,Amica.
ja jotta uskotte että myönnän että täydellistä ei ole otan esimerkiksi Miniompusta stä se on tuo virta liitin sanoisin mistään muusta en oikein omalla vaatimattomuudellani valittaa. Päinvastoin viimein kone taas joka tuntuu että riittää taas pitkään sen jälkeen kun on Runoratsu2 noh sekin tuntui siltä. Totta puhuen huomas jossain jutuissa sen vaatimattomuuden. Älkää käsittäkö väärin.
ja Amigassakin omat ärsyttävyyteensä tosin niiden ja Mäkin hommien kanssa tulee toimeen sentään...
ps. koska mainostamaan en ryhdy olen muokannut nimet piiloon. Ainakin olen itse tienny pari ihmistä jolle merkki sanoo kaiken no itse olen vähän sortunut siihen myös mutta en ole lainkaan paha tapaus.

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 1.53:   
ja kovalevyjä on sitä vaikka minkä merkkisiä hajonnut ihmisillä eli en kyllä yhden pohjalta tuomitse.

 

BriteLite
Käyttäjätunnus: britelite

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 8.54:   
Hanzu: niin, PC-demoscenessä monet demot vaativat tuossa 90-luvun puolessavälissä Gravis Ultrasound äänikortin, koska sillä sai ne 32 äänikanavaa mixattua raudalla softan sijaan. En kyllä muista yhtäkään demoa joka ei olisi käynnistynyt ilman kyseistä äänikorttia, mutta kai niitäkin löytyi. Eipä silti, tylsää niitä demoja oli katella ilman ääniä :-)

 

jakodemus
Käyttäjätunnus: jakodemus

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 9.50:   
@Hanzu

Se laajennusväylä kuvassa on MCA, ja laajennuskortti on MFM-ohjain, joten kaikkea ei oltu IBM:ssäkään integroitu emolevylle.

Hotswappauksesta sen verran, että eipä pc:llä ollut samanlaista tarvetta vekslata hiirien kanssa koneen ollessa käynnissä, kun mahdollista joystickiä varten oli oma liittimensä.

 

Jani Kuituniemi
Käyttäjätunnus: janik

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 11.18:   
Noita Micro Channeleita on muuten myös alkupään RS/6000:ssa :-)

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 15.50:   
jakodemus: ja pceen hiiretkin usein parempia kuin ainakin alkuperäiset Amigan hiiret jotka hirvempiä oiekasti graafiiseen koneeseen tehtyjä.

 

Cataball
Käyttäjätunnus: cataball

Rekisteröity: 4-2010
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 17.24:   
Yksi tietokoneiden historian virstanpylväistähän on sanottu olleen Compaqin 386 Deskpro kone (ensimmäinen 386-prossua käyttävä PC) vuodelta 1986. Tietysti mielenkiintoista, että IBM oli jo tuolloin pudonnut johtavan PC-kehittäjän pallilta.

Onkohan tuossa koneessa ollut muuta hyvää kuin prosessoriteho? MikroBitti taisi tehdä siitä jonkun unelmamikro-artikkelin aikanaan (vai mikä PC se oli?).

 

Cataball
Käyttäjätunnus: cataball

Rekisteröity: 4-2010
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 17.27:   
Toi ois ihan mielenkiintoinen kysymys, että maksetaanko mistään tietystä PC-koneesta (esim se aivan ensimmäinen IBM PC) mitään summia keräilijöiden taholta..?

Ja onko kukaan Amiga/C64-harrastelija hankkinut itselleen Commodoren PC-koneita?

 

Juha-Pekka Kuusela
Käyttäjätunnus: jpq

Rekisteröity: 10-2009
Lauantaina, 15. toukokuuta, 2010 - klo 20.27:   
Cataball: Olen Amiga harrastaja (piti käyttää työkoneena unelma työssäkin mutta vaatimukset nousi jotka itse asetin...) ja itse asiassa mulla mielikuva että aito IBM on sellainen että joku tietty keräilijä vois maksaa (tuolla jossain voi muuten olla semmoisen emokin) itse asiassa jos keräilisin tekniikkaa vois kuulua settiin koska onhan se merkittävä laitos esimerkki siitä miten markkinointi saa täyttä "tuubaa" myytyä ihmisille niin paljon että valta-asema saavutettaan.

 

Mikko
Käyttäjätunnus: mikko

Rekisteröity: 10-2009
Sunnuntaina, 16. toukokuuta, 2010 - klo 19.12:   
Mulla oli joskus Commodoren PC 10-III:nen. Siinä sit kaks lerppu asemaa a: ja b: :-) Käyttiksenä MS-DOS 3.21 ja näyttö CGA. Eipä ollu kovin hääppönen vehje, mutta tuli noita sierran vanhoja pelejä sillä kuitenkin pelailtua. Kovalevy olis voinu tietysti tuoda hiukka lisää "mukavuuden" tunnetta.

http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.ntrautanen.fi/computers/commodore/images/pc10-iii.jpg&imgrefurl=http://www.ntrautanen.fi/computers/commodore/pc10_20-iii.htm&usg=__jt_1Ux9nAtVpbK7tPBlMPEOlVoU=&h=447&w=500&sz=15&hl=fi&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=crCFhZn32TG28M:&tbnh=116&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dcommodore%2Bpc%2B10-iii%26um%3D1%26hl%3Dfi%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:fi:official%26tbs%3Disch:1

 

Mika
Käyttäjätunnus: mika73

Rekisteröity: 2-2010
Maanantaina, 17. toukokuuta, 2010 - klo 13.39:   
Tonnisessa Amigassa oli itsellä Sidecar PC 4.77mhz laajennus, jossa korttikiintolevy sisällä. Laite boxikäytössä. Myöhemmin Commodoren AT 40-40 10mhz 40MB levyllä.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: