Macin käyttis

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2009 » Macin käyttis « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

KimmoK
Torstaina, 15. tammikuuta, 2009 - klo 21.48:   
pystyykö mäkkiin lataamaan alkuperäisen laillisen version OSX:stä, esimerkiksi raudan sarjanumeron perusteella????

Edellinen omistaja on piraattiversion mennyt asentamaan eikä minua huvita sitä hiplata vimosen päälle kuntoon. Nykyisestä ei tiedä onko joku pöljyys feature vai bugi vai piraattiversion oire.

 

jPV
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 10.33:   
Sen voi sanoa, että featureina kyllä riittää pöljyyksiä aidossakin ;). Käytettäköön tekosyynä erilaista ajattelutapaa tms, mutta kyllä ainakin käyttöliittymän osalta löytyy paljon suoranaisia puutteita ja epäonnistunutta designiä, jota ei ilmeisesti kärsitä 80-luvun perinteen painostamana mennä muuttamaankaan :)

Mitäs pöljyyksiä esimerkiksi epäilet, että ei kuuluisi oikeasti olla?

 

KimmoK
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 12.36:   
@jPV

Heh. Aika hyvin sanoitkin: "erilaista ajattelutapaa"

Sen piikkiin voi mennä suuri osa ihmettelyistä.

Esimerkkinä Apple pöljyyksistä:
- Sovelluksia ei voi sammuttaa ikkunan ruksia painamalla.
- taskbaria ei ole olemassa, ikkunasta toiseen ei pääse (?) muutoin kuin minimoimalla ylemmät ikkunat, APPLE ajatteluahan on että ajetaan yhtä sovellusta kerrallaan, useampaa peräkkäin, eli moniajo heillä edelleen 100% sikiöasteella.
- CD levyä ei saa ulos masiinasta aina kovinkaan helpolla, pitää esim tietää mikä sovellus sitä käyttää, OSX ei auta, ei edes vihjaa
- DVD playeriä ei saa käyntiin klikkaamalla DVD levyn kuvaa.
- Apple olettaa että mäkkikäyttis on iskostunut käyttäjälle jo äidinmaidossa tai he luottavat että asiat on vaan itsestään selvää (windosia joskus klikanneelle ne ei ole itsestään selvää) ja käyttäjää ei siksi yleensä juurikaan auteta
- ikkunan minimointi/maksimointi/suurennus/pienennys on jotenkin ajateltu p*rsiilleen ja sekin on lukittu ja hard codattu vuoden 1985 ajatukseen.

jne jne jne jne jne

Bugiepäilyjä/piraatinfeatureja ei nyt muistu mieleen, kun en olekaan mäkillä nyt.

Tai oikeastaan yksi. Kun esim klikkaan pdf dokun auki niin se ei aina avaudu. "Esikatselu" sovellus käynnistyy mutta jää piiloon. Toisella avauskerralla akkuna tulee esiin tai käynnistysbaaria hipelöimällä.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 13.03:   
Huomaa tuon ruksi-ajattelin kun käy kodinkoneliikkeissä missä on Macceja myynnissä. Niissä on aina tsiljoona sovellusta auki kun porukka ei osaa sammuttaa niitä sieltä valikon kautta :D Sovellusten välillä pääsee pomppimaan sen oikean yläkulman valikon kautta ihan valitsemalla. CD:n saa ulos kun valitsee sen työpöydällä ja valitsee valikosta Eject.. :)

 

Jakodemus
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 13.50:   
Eject-systeemi saatto olla korppuaikana jollain tavalla perusteltua. Korppua ei päässyt kiskaisemaan ulos samalla kun kone luki tai kirjoitti sitä. CD-ajan jo pikkuhiljaa hiipuessa systeemin merkitys on kyllä ainakin itselle hieman epäselvä.

 

TSK
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 15.20:   

Quote:

CD:n saa ulos kun valitsee sen työpöydällä ja valitsee
valikosta Eject



Niin tai raahaat sen CD:n ikonin paneelissa olevan roskakorin
päälle.


Quote:

porukka ei osaa sammuttaa niitä sieltä valikon kautta



Tai dockin kautta.

 

jPV
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 15.53:   
Jakodemus: ehkä se on tullut taas ajankohtaisemmaksi USB-massamuistien kanssa ;)

KimmoK: Mulla kyllä se "preview" on auennut esiin pdf:ien kanssa... mitä nyt muutamaa testannu. Ainoo asia mikä jurppi siinä on se, että se muisti kaikista pdf:istä sivun jolla olin viimeksi.. onneks tollasen turhien tietokantojen tekemisen sai pois asetuksista :). Muutenkin tympii Macin tapa tallettaa kaikki tekemiset... kuten hakemistojen kohdat jne.

Niin ja asetuksissa on ihan hirveetä että se tallentaa samantien kaikki kokeilut. Ei oikein uskalla säätää mitään, kun ei näytä saavan palautettua viimeksi talletettuun tilaan. Muista nyt siinä mikä fontti/koko oli alunperin kun huvikseen leikki asetuksilla.. tai missä kohtaa sliderit oli, kun ei ne edes arvoja näytä :)

Ja se ikkunoiden käsittely on kyllä pahin kaikista. Miksi ei voida tarjota tapaa suurentaa ikkuna koko ruudun kokoiseksi? Yritä siinä nyt säätää pikselintarkasti esim Safaria fullscreeniksi vain sen takia että huomaa, että sillä kertaa automaattinen talletus ei toimikaan, vaan vihreestä plussasta palaakin ihan erilaiset koot... kele ;) Toi vihree plussa näyttää toimivan suht randomisti mulla ainakin...

Ois kiva kans olla optio millä heittää ikkunan muiden taakse. Joku selaimen download-ikkuna kun jää helposti pääikkunan alle ja oli aika hankalaa kaivella sitä sieltä esiin. Exposen käyttö helpottaa asiaa, mutta ei nyt niin hirveen nopee ole. Eli katopa Kimmo dashboard&expose-kohta system prefseistä, se helpottanee sun ikkunasta toiseen hyppäämistä. Oletuksena ilmeisesti näyttää kaikki ikkunat F9-näppäimellä...

Mikä oikean yläkulman valikko muuten? En näytä löytävän sellaista :)

Ja tiedostojen tuhoaminen suoraan. En ainakaan ole vielä keksiny keinoa muuten kuin kierrättää roskiksen kautta. Ikävää touhua kun esim kopioi tiedostoja ahtaalle muistitikulle ja täytyy tehdä tilaa vähän väliä. Täytyy tyhjätä roskis ennenkuin tilaa tulee. Näppäinoikotietkin on aika hankalia siihen touhuun, kun pitää pystyä painaan neljää näppäintä yhtaikaa tyhjätäkseen roskiksen.

Tiedostojen kopioinnissakin on vielä opeteltavaa, siihen täytyy olla joku toimivampi tapakin. Mutta toistaiseks tulee vaan epäonnistumisia kun raahatessa aukeaakin allaolevat hakemistot ja kamat menee aina ihan väärään paikkaan :). Samaten oikean napin copy&paste pistää ainakin listamuodossa aina allaolevaan kansioon eikä auki olevaan... tekniikkavirhe varmaankin, mutta ei just nyt tunnu hirveen intuitiiviselta, mitä mainostetaan ;)

Muutenkin asetukset on hirveen suppeat. Systeemi on tehty käytettäväksi sellaisena minä se tarjotaan, eikä omia mieltymyksiä kuunnella. Sopeudu tai luovuta.

No tulipa nyt vuodatusta. Melkosta nyypiöjurinaa, mutta jos jollain on jotain vinkkejä, niin siitä vaan ;)

 

MarkoS
Perjantaina, 16. tammikuuta, 2009 - klo 23.55:   
KimmoK: "pystyykö mäkkiin lataamaan alkuperäisen laillisen version OSX:stä, esimerkiksi raudan sarjanumeron perusteella????"

No mikä ettei? ..Vai tarkoitatko käyttöjärjestelmän "päivittämistä" niin että ohjelmien asennukset, asetukset ja omat tiedostot säilyvät?

OSX on perseestä käyttää, mutta jos pitäisi jotain kehuja, niin käyttöjäjestelmän päivitys tai koneen vaihto, niin että "vanhat" säilyy... Vaikuttavaa, mutta toisaalta ensi viikolla voisi taas katsoa tota yhtä mäkkiä, joka ei tajua jostain veen syystä ottaa IP:tä DHCP:ltä. Tyypillistä mäkille. Jos joku ei onnistu, niin se ei todellakan onnistu.

 

KimmoK
Lauantaina, 17. tammikuuta, 2009 - klo 16.54:   
@MarkoS

Meinaan sitä että minulla ei ole muuta kuin tuo MacMini fyysinen rauta.

Eli miten siihen saa laillisesti "palautettua" OSX:n ilman että maksan 127€ uudesta OSX:stä.

 

jakp
Sunnuntaina, 18. tammikuuta, 2009 - klo 0.30:   
Ne joilta on hukkunut OS X:n asennuslevy ovat saaneet uuden tilalle ottamalla yhteyttä Applen tukeen. Mutta "ostin mäkin käytettynä enkä saanut asennuslevyä" -jutut eivät tod.näk. mene läpi.

Jos uuden OS X:n hinta hirvittää, niin esim. Hopeisessa omenassa näkee aika usein käytettyjen OS X:ien myynti-ilmoituksia.

 

Marq
Sunnuntaina, 18. tammikuuta, 2009 - klo 7.02:   
MarkoS: Monenlaisesta voi toki valittaa, mutta verkkojutut on kyllä OSX:ssä paremmat kuin missään näkemässäni käyttiksessä, katseli asiaa sitten minkäväristen lasien läpi hyvänsä.

 

jPV
Sunnuntaina, 18. tammikuuta, 2009 - klo 10.08:   
Juu, verkkoasetukset kyllä toimivat näppärästi (ainakin silloin kun ne toimii ;) ja löytyvät hyvin yhdestä paikasta. Locationit sais olla yhtä helposti muissakin käyttiksissä. Ei moitteen sijaa siinä asiassa.

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 19. tammikuuta, 2009 - klo 9.12:   
Niin, ja jos ei sillä wizardilla tahdo mennä asetukset kohdilleen niin OS X:ssä on sentään ihan rehellinen shelli, josta ne voi käydä sitten käsin laittamassa kuntoon. Pari kertaa itse joutunut sitä kautta homman tekemään locationia vaihdettaessa kun ei tahtonut uskoa muuten.

 

Jakodemus
Maanantaina, 19. tammikuuta, 2009 - klo 12.10:   
Wizardi on kyllä OSX:ssä ihan näppärä. Jotain vikaa siinäkin kyllä oli. Taisi jotkut termit olla vähän kummasti nimettyjä tai jotain. Parempiakin wizardeja olen linux-puolella joskus nähnyt. Mutta Windows sähellykseen verrattuna se on ylivoimainen. Niin ja ei se MiamiDX:kään ole kovin helppokäyttöinen.

 

jPV
Maanantaina, 19. tammikuuta, 2009 - klo 18.32:   
Ai missäs siellä on joku wizardi? Mä vaan lisäsin locationeja suoraan network prefseistä. Siis jos puhutaan eri asiana graafista asetusohjelmaa, josta nähdään suoraan arvot ja editoidaan ne, tai sitten sellasta kädestäpitäen kohta kerrallaan failaavaa wizardia. No enivei, mä ainakin inhoan niitä wizardeja kaikilla alustoilla ja haluan editoida itse suoraan arvot. Käsin määritys siis onnitui esimerkillisesti mäkillä ja locationien vaihto on helppoa ja nopeaa käytön aikana.

Amigallakin on GenesisWizard ja MiamiInit jne, mutta jos kerralla haluaa kohdilleen, niin se on parempi tehdä aina käsin GUI:sta tai konffitieostoista :-) MiamiDX on tosiaan aika kryptinen, mutta johtuu osittain monipuolisuudestaan... Tavallinen Miami ja Genesis on paljon helpompia siinä mielessä.

Linuxilla taas jo graafiset asetusohjelmat suoltaa sellasta kakkia konffitiedostoihin, että sillä puolella on parasta editoida suoraan tekstieditoreilla. Mitään Wizardia en uskaltais kyllä kokeillakaan siellä :P Aina saa esim. jollain Ubuntulla siistiä tekstiedikalla ne asetustiedostot gui-pohjaisen säädön jälkeen.

 

MarkoS
Torstaina, 22. tammikuuta, 2009 - klo 23.06:   
@ KimmoK

Oukkei. Jos asuisit muutamat sadat kilometrit etelämpänä, asennuslevyjä saattaisi olla tarjolla. ;-)

 

hooligan/dcs
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2009 - klo 11.05:   
Aihetta liipaten, eilen vaimo kehuskeli että tekivät videoita töissä. "Se oli sellainen valkoinen värkki, ei tietokone. Ei siinä ollut edes Windowsia vaan joku paska". Totuus tulee naisten suusta.

 

Jani Kuituniemi
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2009 - klo 11.16:   
Riippuu varmaan naisesta, koska tuo malli mikä meillä on kotona, ikänsä Windowsia käyttänyt, on sen verran pahasti tykästynyt meidän G4 iBookkiin, että on monesti todennut, että joku päivä hän ryhtyy vielä kokonaan Macistiksi.. ;)

 

arto77
Perjantaina, 23. tammikuuta, 2009 - klo 18.18:   
http://www.youtube.com/watch?v=3CrQjfgvqJQ

vanha mutta hyvä...

 

KimmoK
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2009 - klo 21.58:   
argh...

peukalo töröttää keskellä kämmentä ...

Yritin juniorille näyttää DVD:ltä rippaamiani animaatioita ja youtube:sta lataamiani autolla-ajopätkiä mutta eihän tuo OSX osaa juuri mitään näyttää ja jos koetan codekia metsästää niin hemmetilläkös siihen oikeanlaisen löytää... tuntuu että Linux on helpompi... mutta luultavasti se on vain taas Amiga-Linux-Windos-peukalo joka mäkkiä rapatessa on keskellä kämmentä.

Ikonien raahaaminenkin on ihan ufoa. Raahasin ikoneja moneen kertaan quicktime playerin päälle mutta se vain sinnikkäästi aina toisti samaa videopätkää. Sitten huomasin että se perhana quicktime oli editoinut pitkän elokuvan niistä raahaamistani videopätkistä, poislukien kaikki formaatit joita se ei ymmärtänyt ja kun suljin quicktimen niin se ois halunnut tallentaa teoksen yhden alkuperäisen videopätkän päälle.
Karseeta. ...

Kuinkahan ubuntu toimisi tuossa raudassa...

 

Jakodemus
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2009 - klo 22.02:   
Ei kai kukaan mitään quicktimeä käytä? En ainakaan itse muistaakseni käyttänyt, kun oli pc:llä hackintosh testissä.

 

Jani Kuituniemi
Maanantaina, 26. tammikuuta, 2009 - klo 23.33:   
Hmm.. minä ainakin käytän VLC:tä Macissäkin. Toimii :)

 

jPV
Tiistaina, 27. tammikuuta, 2009 - klo 0.18:   
mplayerin laitoin itse ensitöikseen mäkkiin. Pitäis toimia kaikki tarpeellinen sillä kodekkien puolesta... tosin tekstitysten latailu tuntuu olevan vaikeeta, toisin ku esim MorphOS-versiolla samasta softasta.

 

Marq
Tiistaina, 27. tammikuuta, 2009 - klo 16.36:   
Xvid- ja divx-pluginitkin löytyy Quick-imelle, mutta itekin tosiaan käytän suosiolla VLC:tä ja Mplayeriä koodekkikasalla evästettynä.

 

KimmoK
Lauantaina, 31. tammikuuta, 2009 - klo 19.11:   
pitää joku päivä tesmata VLC ja MPlayer OSX:llä.

in the meanwhile:

Ottaa päähän kun applelogiikalla quicktimessä esim fast forward löytyy vain ja ainoastaan ylävalikosta. Samoin ikkunan koon muuttaminen.

Nyt ne edes on huomanneet että hiiressä voi olla enemmän kuin yksi nappi, kohta ne kuulevat jotain "pop-up-menuista ja siitä miten ne pitäisi toimia ja sitten varmaan jo alkavat tutustumaan tatti/joystick hiiriin yms. systeemeihin.

OSX on surkea. Tai ehkä käyttiksen runko on jotenkin ok, mutta se ettei Apple osa tehdä softaa näkyykin sitten kaikessa muussa...

Microsoft osaa tehdä sentäs jotenkuten kelvollista rautaa ja siten melkein ansaitsee olemisensa telluksella... ...

 

rrebel
Lauantaina, 31. tammikuuta, 2009 - klo 22.57:   
Tai sitten ei-mäkistit itkevät kaikesta mitä ei ole tehty just niink kuin siinä ihq parhaassa mitä käyttäs muuten jos 1) se ois olemassa tai 2) sille ois softaa/tukea.

Beats me.

 

itix
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 0.34:   
@KimmoK

Olen kyllä aika samaa mieltä OSX:stä :-) Kun joskus aikoinaan käytin KDE:tä ja Gnomea ensimmäistä kertaa niin niihin pääsi nopeasti sisälle. Jotkut ratkaisut olivat outoja mutta pienellä pähkäilyllä kaikki löytyy ja tuntuvat loogisille.

OSX taas... no ehkä se poikkeaa niin paljon valtavirrasta että siihen ei vain osaa sopeutua.

 

Marq
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 19.05:   
KimmoK: Tiedä sitten millainen QT sinulla on, mutta ihan tossa ikkunan alalaidassa on ne kelausnapit ja myös nuolinapeilla kelaa.

Enkä kyllä ihan ymmärrä tota valtaisaa itkua muutenkaan. Mikä firma sitten sen parempaa softaa tekee?

 

KimmoK
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 19.49:   
@Marq

Ei oo kelausnappeja tuossa lainkaan. On vain hyppy seuraavaan "merkkiin/loppuun" tai edelliseen/alkuun.

Nuolinäppäimiä en hoksannut testata.
Näppiskin ihmetyttää. Se ei kerkiä lukemaan kaikkia näppäimen painalluksia tai sitten se lukee ne kahteen kertaan. Eikä se tue sitä että voisi pitää napin pohjassa ja siten toistaa napinpainalluksia. Ihmehomma. Pitäiskö näppiksessä olla applen logo jotta se toimis 100%?

Mistä muuten laitetaan ctrl+c ja ctrl+v toimimaan mäkissä?

Enkä kyllä ihan ymmärrä tota valtaisaa itkua muutenkaan.

>Enkä kyllä ihan ymmärrä tota valtaisaa itkua muutenkaan.

No ei tämä ruikutus järkevää olekaan. Kunhan sauhuja päästelen. Luulin että OSX on hyvä. Mutta ei se ainakaan minulle sovi. Petyin.

Mieluummin vaihdan romun peg 2:n ja ostan siihen AOS4:n 105 eurolla kuin maksan 100€ jotta saisin tähän viimeisimmän laillisen leobardin, joka tuskin on paljoa parempi.

Joku päivä tulen ruikuttamaan myös linuxin. Mutta sen nyt kuitenkin omaksuin helpommin kuin mäkin. Esim softien hallinta on muutaman valovuoden edellä tota OSX:ää (ja Visvaa).

>Mikä firma sitten sen parempaa softaa tekee?

Nokia Networks. :)

Tai teki. Nykyisin myydään kuraa lukuisilla featureilla mutta sekin pieksee kilpailijat. :(
(softan laatu on kovin suhteellista)

Koska applella on maksettuja työntekijöitä niin toivoisin heiltä fiksumpaa softaa.

about safari:
Alku ihastuksen jälkeen alkaa kolista.
Esim telkku.com on päivittänyt sivunsa niin ettei se enään kokonaan toimi safarilla eikä firefoxilla. Saapa nähdä miten Amigamaisuuksilla.

 

KimmoK
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 19.50:   
OSX ei muuten ole kaatunut vielä kertaakaan.

Kas, kehunkin löysin. ;)

 

Jani Kuituniemi
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 19.51:   
Se on omppu+c ja omppu+v Macissa.. yritä nyt edes pikkusen opetella. Ei kaikki maailman käyttöjärjestelmän toimi samalla tavalla. Eihän Amigassakaan ole ctrl+c ja ctrl-v :P

 

KimmoK
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 20.42:   
@Jani

Mikäs on omppu jos näppiksessä ei ole omppua eikä muitakaan apple hässäköitä. :)

No, joo, oletettavasti windows napit. :)

Mieluummin mäppäisin copypastet siten kuin ne on muuallakin (paitsi tavanomaisessa Amigassa), ei tartte sitten jokaista olkkarikoneen käyttäjää erikseen opetettaa.

Esim. vaimoni lipsahti Linuxiin kun se oli kylliksi Windowsin kaltainen, hän kun oli vannoutunut wintous käytttäjä. Sekin yksi syy jättää OSX väliin.

Olin puhunut OSX:n myös parille kaverille. Nyt harmittaa. En osaa puhelimessa neuvoa eikä kaupoissakaan osata neuvoa (esim mokkulat ei toimi), tein siis hitonmoisen karhunpalveluksen kun koetin opastaa kaverit eroon windos hemletistä.

No eivät tosiaan kyllä kysele windows tuen perään... mut ei se lohduta pätkääkään.

 

jPV
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 23.27:   
Noh, kyllä mäkki on sentään turvallisempi online masiina kuin Windows :). Ei tarvi niin pahasti stressata viruksista sun muista haittaohjelmista.

BTW. Itse tykkään mäkin copy&pastesta. Nehän toimii just samoilta näppäimiltä kuin Amigalla ja MorphOS:lla! :). Eli se (Windows|Amiga|Omppu)+(C|V) yhdistelmä :). Tympiny aina se Windowsin epästandardi ctrl-yhdistelmä ;)

 

jPV
Sunnuntaina, 1. helmikuuta, 2009 - klo 23.30:   
...CTRL-C:hän on perinteisesti käytetty aina ihan muuhun tarkoitukseen kuin kopioimiseen lähes kaikissa ei-windows-käyttiksissä.

 

Marq
Maanantaina, 2. helmikuuta, 2009 - klo 1.38:   
Kimmok: jos pidät niitä kelausnappeja pohjassa etkä päästä napista irki, niin eikö se juurikin kelaa?

Mokkulat toimii kyllä oikein hyvin, ainakin ne Huawein normaalit ulkoiset usb-kalikat. Elisan sivuilta saa Vodafonen ajurin ja muut (esim. DNA) voivat sitten käydä hakemassa Huaweilta suoraan.

 

KimmoK
Maanantaina, 2. helmikuuta, 2009 - klo 11.29:   
@Marq

pitääpä kokeilla
/me tottunut erillisiin kelausnappeihin joten mistäpä moista arvaisi
kokeilla.

@jPV

Joo, viruksettomuus on iso plussa. Ja on tämä sentäs näkemiäni
wintoosia tykinpi. Joskuss moniajaakin paremmin vaikka kädet
onkin sidottu selän taakse.

 

Joanna
Tiistaina, 17. helmikuuta, 2009 - klo 13.28:   
KimmoK: En tiedä onko noista härpäkkeistä mihinkään (tai edes että onko firma laillinen) mutta niiden mukana kuulemma tulee OSX.

https://www.pearc.de/index.php

 

KimmoK
Tiistaina, 17. helmikuuta, 2009 - klo 13.51:   
OSX:Stä

Latailin netistä ilmaisohjelmia. Eipä tarvinnut päätä vaivata asentamisen hetkellä. Siistiä.
(taisi Intent:ssä olla samantapainen helppous)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: