PC päivitys.. Mielipiteitä n 200€ osi...

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2007 » PC päivitys.. Mielipiteitä n 200€ osista « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Joanna
Keskiviikkona, 6. kesäkuuta, 2007 - klo 22.34:   
Ajattelin katsoa josko saisi aikaan kohtuullisella rahanmenolla hieman tehokkaamman PC:n..

Lähtökohtana olisi päivittää 2002 konerunko hankkimalla uudempi prossu+emo+muistit. Loppu osa koneesta on ok tasolla, mutta emo (asus A7N266-E) on niin vanha ettei siihen saa CPU:ja ja aiemmat kokemukset muistin lisäämisestä riittävät :)

- CPU:ksi edullisin Athlon 64 X2 . (3800+) noin 80€ (coolerilla)
- Emoksi Asus M2N mx/dvi n 70€
- Muistit joko 2*512 tai 2*1G DDR2 riipuen mitä löytyy (50€)

Yleensä olen oppinut luottamaan asukseen ja Nvidian integroituihin näytönohjaimiin.. Kone ei tule pelikäyttöön joten 3D ei paljon ole merkitystä. Vistan ajamisella ei ole merkitystä, lähinnä kaipaisi lisää konetehoa nykyisen 1700+ athloniin verraten.

Virtalähteen päivityksestä en tiedä, voi olla että tuonaikaisessa eivät ole nykymuodin mukaiset liitännät, joten sen voineen joutua myös hankkimaan?

 

Ibe U
Torstaina, 7. kesäkuuta, 2007 - klo 9.49:   
Virtalähteen ongelma saattaa olla että siitä puuttuu 4pinninen liitin joka syöttää tehoa CPU:lle, senkin saa ratkaistua adapterilla.

61,20€

 

Miikka
Torstaina, 7. kesäkuuta, 2007 - klo 19.34:   
@Joanna

Uusissa emoissa saattaa olla myös 4 napaa lisää itse emon virtaliittimessä.

Muutenkin vanhan lähteen voisi vaihtaa, koska väsähtäessään helposti rikkoo uutta kalustoa.

2x512 mb on ok.

sataII kovat muuten ovat havaittava parannus verrattuna entisiin.

 

Toni
Torstaina, 7. kesäkuuta, 2007 - klo 22.19:   
Virtalähde kannattaa ottaa mukaan, kun lähtee päivittäämään. Epäilen, että 1700+ aikuisen virtalähteen tulee hiki tuon uuden kokoonpanon kanssa. Se on tod. näk. joku 300W, missä ei 12V linjasta irtoa kunnolla potkua.

Itse kiinnittäisin huomion virtalähteen ja prosessorituulettimen hiljaisuuteen. Muutaman euron lisäpanostuksella löytyy tosi hiljaisia malleja.

 

Joanna
Perjantaina, 8. kesäkuuta, 2007 - klo 19.12:   
Virtalähteen taidan hankkia päivityksessä. Se on kumminkin viidettä kesää toiminnassa, joten on paha ennakoida kauanko kestää ja tuo liitinjuttu epäilyttää (siinä on kyllä se erillinen 4-pininen liitin +12V:lle).. Itse virtalähde (315W, 15A 12V)on kyllä ollut hyvä ja varsin hiljainen termostaattiohjatulla tuulettimella, ja kotelo on ollut hyvä äänellisesti ja jäähdytyksen kannalta (Chieftec Dragon)

Proseesorin virrankulutuksesta tuli tehtyä semmoinen havainto että tämä nykyinen (Athlon XP1700+) vie tehoa enemmän kuin uusi suunnittelemani (Max power 72W vs 65W uudessa) ja tuossa on vielä se että nykyään AMD:llä on rammikontrollerit CPU:ssa, kun aiemmin se osa sähkönkulutuksesta meni siltapiirin piikkiin.

Sitä en tiedä mikä olisi hyvä piirisarja Linuxin ajoon.. Ati:lla lienee siedettävät ajurit, Nvidialla vähän niin ja niin (binäripaketti?).. Mutta entäs Via Ulticrome? Niitä saisi edullisemmin, mutta sen firman tuotteisiin on tietty epäilys.

 

Jope
Sunnuntaina, 10. kesäkuuta, 2007 - klo 0.09:   
Via on vähän kakspiippuinen juttu. Toisaalta raudan laatu voi olla paskaa, mutta toisaalta taitaa olla parhaiten Linuxissa tuettuja, kun ajureita ei ole tarvinnut reverse-engineerata.

 

Joanna
Sunnuntaina, 10. kesäkuuta, 2007 - klo 2.36:   
Mietin emoa.. ehkä asuksen M2A-VM (? HDMI ?) kosa siinä olisi Atisarjan (690) joka on nopeimpia integroituja, vähävirtainen ja passiivicoolereilla.

Äh... Pelkästään Asuksella on kolmekymmentä eri plattaa (ainakin) yksinomaan AMD AM2 kannalle.. Kuinkahan paljon niitä kaikkiaan eri malleja on teossa kun lasketaan eri cpu/kantavariantit ja muutkin valmistajat???

 

Jarmo Piippo
Sunnuntaina, 10. kesäkuuta, 2007 - klo 11.34:   
Vähän lipsahtaa minusta liikaa noita Vian etukäteen haukkumisia, itselläni on parikin Vian piirisarjaa käyttävää emoa, ja ovat toimineet vuosikausia loistavasti. Yksi kone käytti jotain toista emoa (Taisi olla Asus), eikä siinä saanut videoeditointikorttiani toimimaan ollenkaan (jokin ihme väyläkonflikti PCI:ssä), mutta Viaa käyttävässä emossa (valmistaja Abit) rupesi toimimaan laakista. Viasta en luovu. :-)

 

Miikka
Sunnuntaina, 10. kesäkuuta, 2007 - klo 13.19:   
@Joanna

Kokosin viimeviikolla muutaman koneen toimistokäyttöön. Saantivaikeuksista johtuen kahdella eri emomallilla.

MSI K9AGM2 ja MSI K9VGM-V . Molemmat edullisia perusemoja. K9VGM on K8M890 / VIA VT8237A piirisarjalla, toinen AMD 690V / SB600 piireillä.

Vian piirisarja oli näppituntumalla huomattavavasti nopeampi normaali xp-käytössä. AMD vaikutti jotenkin kummallisesti kovin tahmaiselta. Lisäksi K9VGM on hitusen halvempi.

Verrokit olivat samoilla kilkkeillä, 3400+ sempron prosessori, 1 Gt 800 MHz muistia, single-channel mode kylläkin, koska vain yhdellä muistikammalla toteutettu.

Tosin taitaa olla niin, että NVidia on kukkulan kuningas.

Nuo kaksi ylläolevaa esimerkkiä ovat sopivia toimistokäyttöön, ei kovin paljon laajennusvaraa.

Vialla jätän usein xp:lle MSn geneeriset ajurit idelle, koska via on ollut hitaampi kovalevykäsittelyssä omilla ajureillaan(!) Aivan viimehetken testiä en ole tehnyt.

Joitakin asioita kannattaa kaivella.

Jos käytät w2k:ta edelleen, niin kannattaa selvittää piirisarjan ajurituen laatu kyseiselle käyttikselle.

Elinkaarensa päässä olevat MSI/Asus emot kannattaa skipata. Jos tehtaalta on tullut viimeinen tuotantoerä kyseistä emoa, yksilökohtaiset erot ovat suuret, syystä tai toisesta. Takuuasiaa saa yleensä hoidella taajemmin.

Jos otat integroidun näytöttimen, ne ovat joissain tapauksissa "optimoitu" litteille näytöille. Eli voi olla hankalaa saada ulos vaikkapa 1280X1024 85Hz 32 bit väreillä. 1280X1024 60 Hz taas onnistuu. Jokin S3-integroitu (via unichrome?)ainakin oli kyvytön ajamaan CRT-putken vaatimia taajuuksia.

En sitten tiedä, miten liikkeet antavat takuuta emoille, mutta tehdastakuu Asuksella ja VIAlla on yleisesti 36kk. Eli kauppiaan on mahdollista antaa 3v takuu, se on tahdosta kiinni. Usein tyrkytetään 1v takuuta. EU lainmukainen tosin on 24kk...

 

Miikka
Maanantaina, 11. kesäkuuta, 2007 - klo 0.00:   
@Joanna

Sen verran vielä. Tein aikoja sitten yhden kokoonpanon, jossa oli hitain tuplaydin amd, jonka tuolloin sai. Olisko ollu 3600+ ?

Ainakin tuolla prosessorilla kellotaajuus oli liian matala, jolloin käytettäessä ohjelmia, jotka eivät osanneet hyödyntää tuplaydintä, meno ei ollut kovinkaan livakkaa, sanoisinko ihan, että hidasta. No, on tuosta tietysti kotva aikaa kulunut jo ja asiat kehittyy.

Kannattaa tuotakin yrittää selvittää. Riippuen tietysti ohjelmista ja käyttötarkoituksesta.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: