Tsernobylin onnettomuuden vuosipäivä...

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2007 » Tsernobylin onnettomuuden vuosipäivä « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

TSK
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 8.34:   
Tänään olis taas kerran Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuosipäivä. Tuli tossa eilen illalla katsottua TV1:ltä se dokumentti. Oli ihan järkkyä katsottavaa vaikka noita juttuja on tullut nähtyä ja luettua aikaisemminkin. Vuodesta 1986 on jo sen verran aikaa kulunut etten itse paljon muista. Tuon dokumentin mukaan jos siellä olisi sattunut toinen iso räjähdys kuulemma koko Euroopasta olisi tullut asumiskelvoton. Missähän mekin siinä tapauksessa tälläkin hetkellä olisimme. Löysin sattumalta netistä yhden ukrainalaisnaisen matkakertomuksia kuvien kera tuonne suljetulle Tsernobylin alueelle. Vois olla jännä käydä tuommosessa täysin autiossa kaupungissa. Täydellinen hiljaisuus.

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 9.03:   
Silent Hill...

Katsoinpa minäkin tosiaan tuon, ja se pitäisi määrätä pakolliseksi kaikille ydinvoiman kannattajille, jotta vähän näkisivät mistä on kysymys. Muistelen jonkun sanoneen, että ydinvoiman mahdollisuus on laitettu tänne "palikkatestiksi", jolla mahdollisesti kehittyvä laji tuhoaa itsensä, ellei kykene vastuulliseen ajatteluun. Tuolla tavoin se tuho rajoittuu vain omaan planeettaan, ennen kuin se laji oppii avaruusmatkailun. "Valitamme, mutta ette läpäissyt testiä."

 

KimmoK
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 13.59:   
Itse en ymmärrä miksi niitä pitää maan päälle rakentaa. Eikö niitä voisi rakientaa sinne minne jätteetkin loppusijoitetaan eli kallioperään.

Siellä kun pannu posahtaa niin ei muuta kuin potkittais multaa päälle ja jatkettais eteenpäin.

 

KimmoK
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 14.03:   
Yksi Ouluun ja heti.
Myytäis ruotsiin ja venäjälle ylijäämäsähköt.
Ja toppilassa saisivat lopettaa kaupunkilaisten savustamisen hiilellä ja turpeella, reagtorista saisi lauhdevettä riittämiin.

 

The Real J.
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 14.55:   
KimmoK: ja jos vedettäisiin lauhdevesiputket vaikka Rotuaarin katujen alitse saataisiin kaiketi talvellakin sulat kadut sinne ;-)

 

JPQ
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 15.27:   
Ei voi mitään kuvat olen nähnyt ennenkin uskoisin
koska eräs linkitti jonkun tuon tapaisen yhdelle valokuva foorumille joskus ja tulee mieleen yksi biisi Kraftwerkin radioactivity. Tsernobilistä nekin oli tosin siinä oli paremmat kuvat ehkä ja järkyttävämpiä jotenkin myös eli surullisempi tunnelma niissä.
KimmoK: Ydinvoimaa ei pitäs minnekkään rakentaa
(vaara se on maanallakin luonnolle vähintään jos ei tyhmimmälle eläimelle koskaan)
vaan saada maapallon sähkönkulutusta alas. Sillä esimerkiksi että tehosyöpöt käyttöjärjestelmät/sovellukset kieltoon jollei ole pätevää syytä käyttää niitä. Ja harvallapa on.

 

TSK
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 18.53:   
Lainaus: "Eikö niitä voisi rakientaa sinne minne jätteetkin loppusijoitetaan eli kallioperään"

Pohjavesi saastuu !

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 18.54:   
JPQ: Tuo krafwerkin biisi on muuten 70-luvulta, ja tämä tapaus sattui 1986. ;-)

Kyllä se jäte tulee sieltäkin kallion sisältä ihmisiä ja luontoa kiusaamaan, vaikkei ehkä vielä meidän elinaikanamme (mikä tuntuukin ainoa kriteeri tosiasiassa olevan noita rakennettaessa). (Tai sitten vain jätteen "turvallisesta" loppusijoituksesta puhuvat firmojen pamput eivät ole oikein käsittäneet sanaa ikuinen.)

 

JPQ
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 19.44:   
Jarmo Piippo: puhun vain biisin tunnelmasta en iästä ja tuosta on mielestäni uudelleen sanoitettu versio ja ihan kraftwerkin.
ps. ikuinen sanan käsitys on vaikeaa monelle.

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 20.13:   
JPQ Niinpä teitkin, kun luin uudestaan.. sori.

 

Ibe U
Torstaina, 26. huhtikuuta, 2007 - klo 21.41:   
Kannatan ydinvoimaa jotta tulevaisuuden lapsilla olisi enemmän vapaita käsiä tehdä parempaa huomista :)

 

TSK
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 0.17:   
Alkuperäinen Kraftwerk:in Radioactivity on 70-luvulta mutta 1991 julkaistulla "The Mix" albumilla on uudistetut versiot yhtyeen suurimmista hiteistä. Tuossa uudessa versiossa Radioactivity:stä nimenomaan hoetaan sanoja: "Chernobyl, Harrisburg, Sellafield ja Hiroshima" ! Laulun sanat täällä. (Ja jos joku haluaa väitellä vastaan niin minulla tämä kyseinen CD-kotelo kädessäni ja itse CD koneessa soimassa.) "Radioactivity Is in the air for you and me, Chain reaction and mutation, contaminated population"

 

JPQ
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 0.38:   
Ibe U: Viittaat etteivät ainakaan olisi kädettömiä.:)
TSK: mä en halua väittää tarkoitus on hankkia molemmat versiot omaan cd/lp hyllyyni.Naps..... naps....naps...naps..naps.naps.
PS. ydinvoima,mutaatiot yms on vakava asia oikeesti.

 

KimmoK
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 8.12:   
Joko tuhotaan tämä planeetta hiilidioksidilla tai käytetään ydinvoimaa (kunnes fuusiovoima on käyttökelpoinen).

Siinä ne on ne kaksi mahdollista vaihtoehtoa.

Mielestäni siis ydinvoimalle ei ole vaihtoehtoa.

Tuhansia ydinpommeja ja reagtoreita on räjäytetty & haudattu maahan ja meriin ilman että siitä tsernopiilin kaltaisia ongelmia on aiheutunut.

Siksi mielestäni suomessa maan alle kaivaminen on ainoa oikea vaihtoehto. Peruskallioon voi tehdä luolia joihin vesi ei tunkeudu (maalämmittäjien toisinaan toteutuva painajainen, 200m kaivoon ei vesi tule) Syvällä peruskalliossa olevat veden virtaukset eivät ole yhteydessä juomavetenä käytettävään veteen. Maapallon ydin pysyy sulana anyway ydinvoimalla eli se säteilee muutenkin anyway... jne...

Kun homma tehdään itse on sen hallinta omissa käsissä. Saaterin tyhmää on ostaa energiaa (ja uraania) ulkomailta.


Toki energiansäätö on KAIKKEIn tärkeintä. Mutta se on liian hidasta tähän hätään kun kakka on jo housuissa ja napajäätiköt jo sulaa.

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 9.44:   
Hienoa, ydinvoimaväittely. :)

Haudatut ja unohdetut reaktorit yms. eivät ole mihinkään hävinneet, vaan odottavat vain tilaisuutta iskeä. Peruskallioon varastointi on väliaikainen ratkaisu, jonka seuraukset tulevat sitten joskus, yllätyksenä sen aikakauden ihmisille. Ydinpolttoaineen valmistus kaivoksineen ja loppusijoituksineen (ja valtavine arvometallimäärineen niihin säiliöihin) tehdään pääosin fossiilisilla polttoaineilla. Ydinvoimaloiden purkaminen on liian kallista että sitä edes suunniteltaisiin, sekin jää tulevaisuuteen (yksi on tietääkseni purettu kokeilumielessä, ja maksoi yli tuplasti rakentamiseen verrattuna, eikä sen "oikeaa" loppusijoitusta liene silti tehty).

Noh, energiaongelma on tosiaan vaikea, toivottavasti se keksintö hiilidioksidin varastoinnista ja/tai muuttamisesta rakennusmateriaaliksi onnistuu (vaikka sekin kuulostaa väliaikaiselta ratkaisulta). Ja energian säästäminenkin olisi kyllä mahdollista, jos pahimpiin tuhlailuihin haluttaisiin oikeasti puuttua (esim. asumattomien kesämökkien lämmitys ympäri vuoden).

 

Joanna
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 11.46:   
Luulisin että nuo keinotekoiset hiilidioksiiditallentimet osoittautuvat toimiessaan niin kalliiksi (käyttö vie energiaa ja rakentaminen maksaa) ettei niiden käyttö onnistu käytännössä. Helppo ja tehokas tapa on lisätä yhteyttävien kasvien määrää planeetalla. Sitten kun vielä maltetaan olla polttamatta ne kasvit (+ haudatan ne maan alle) saadaan hiilidioksiidia varastoitua kokolailla luotttavasti ..

Ydinvoima.. Hauska kapistus jonka loppulaskun maksaa aina kuluttaja.. Ellei nykyinen niin jälkipolvet. Tosin, niinhän ne kärsivät jälkipolvet nykyisestä öljyn yms suurkäytöstäkin. Eikä vähempään osata tyytyä joten lienee vain kysymys siitä minkä sorttisen katastrofin haluaa jättää tuleville polville.

 

Jope
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 12.09:   
Suosittelen kaikille vapaaehtoista sukupuuttoa.

http://www.vhemt.org/

Ihmiskunta ei voi voittaa, ehkä seuraava dominoiva laji on vähemmän itsekäs.

 

KimmoK
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 12.53:   
@Jarmo

Myöskin sen voimalan purkamisen kannalta kallioperään sijoittaminen on mielestäni ainoa edes puolitolkunninen ratkaisu.

Reagtori voi olla siellä jo valmiiksi lavetilla jotta se voidaan rullata jonnekin sivuhaaraan ja valaa pois päiviltä lyijyjauheella ja betonilla.

Voimalan muiden kuluvien laitteiden rempan jälkeen tilalle voidaan rullata uusi reagtori omalla lavetillaan.

Ja vuonna 2060 tilalle voidaan ehkä rullata fuusioreagtori. ;-)


(nää mun ideat on 15 vuotta vanhoja ja aloin niitä viime vuonna kaivaa naftaliinista kun huomasin ettei niille kukaan oikeita esteitäkään keksinyt, ei ole fissiovoimalaitoksia kukaan viitsinyt edes yrittää kehittää eteenpäin viimeiseen 20 vuoteen) :) :)


PS. energian säästön kannalla olen siis edelleen, mutta mielestäni luonnon säästäminen on sitäkin tärkeämpää. Meidän talo lämpiää 60% ydinenergialla joka pumpataan 200m syvyydestä talomme alta. :) Rahallisesti ensimmäisen 20 vuoden aikana vehje ei tuottane rahallista säästöä, se vaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja uraanin kulutusta.

 

KimmoK
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 12.56:   
"maalämpö on noin 20m syvyyteen asti aurinkoenergiaa ja sitä syvemmällä radionuklidien hajoamisesta vapautuvaa lämpöä" (Helynen et al. 1999)

 

JPQ
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 15.28:   
KimmoK: energian säästön kautta välttäisiin monilta voimaloilta.

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 15.31:   
Kimmo: Maan ytimen kuumuus ei ole peräisin ydinreaktiosta, vaan se on edelleen jäljellä olevaa lämpöenergiaa planeetan muodostumisen aiheuttamasta paineen kasvusta. Sama "materiaalipilven" luhistumisen aiheuttama paineen kasvu sytyttää myös tähtien ydinreaktiot, mutta Maan massa ei onneksi ollut tarpeeksi suuri ihan niin kovan lämpötilan synnyttämiseen. :-)

(Mainitsemasi maalämpöputkiston syvyydessä oleva lämpö on eri asia, se ei ainakaan Suomessa ole tarpeeksi syvä hyödyntääkseen ytimen lämpöä. Siitä saavat naatiskella vain islantilaiset.)

 

KimmoK
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 16.36:   
@Jarmo

No joo. Ei se ydin ehkä sulana pysisi pelkkien radionuklidien vaikutuksesta. Mutta ilmeisesti osansa silläkin koska asiantuntijat niin väittää.

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 16.47:   
Jep, on niilläkin varmaan osansa. Jospa jonakin päivänä saisivat todelliset määrät selvitettyä, sillä kiinnostava ja salaperäinen aihehan tuo ydin on, ja ehkä vähitellen yksi ehdokas energiapulaankin ratkaisuksi.

 

KimmoK
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 16.53:   
@Jarmo

Autojen kehitystä on jarruttaneet öljy-yhtöt viimeisenä satana vuotena. Ja taitavat jarruutella niin pitkään kun on öljyä jota myydä.

Taitaa olla samantapaisia piilotettuja agendoja ydinvoimateollisuudella ja muillakin.


Kuinkahan syvällä suomen peruskalliossa on sula magma?
Tiesittekö että suomessakin voi käydä tutkimassa sammunutta tulivuorta?

Äkäslompolosta kittilään johtavan tien varrella on turistinähtävyytenä tulivuori.

 

JPQ
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 17.02:   
KimmoK: tottahan toki. Ja tietokoneiden kehitystä eräät firmat.
PS. en tiennyt tuota tulivuori juttua.

 

mkl
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 19.11:   
Neukkulassa, eikun Venäjällä puuhaavaat kuulemma kelluvaa ydinvoimalaa, jota on helppo siirtää paikasta toiseen. Griinpiisit ym. vastaavat hurraa ja taputtaa, not.

Eikös Venäjä maksanut velkojaan tuossa joku vuosi sitten poraamalla erikoisen syviä reikiä? Porataan vielä vähän lisää, niin saadaan maalämpöä purkautumaan pinnalle sulan kiviaineksen, eli magman muodossa. Tosin paineenvaihtelut saattavat saada aikaan purskauksia, jotka tunnetaan osassa maailmaa tulivuoren purkauksina.

 

JPQ
Perjantaina, 27. huhtikuuta, 2007 - klo 21.24:   
mkl: kelluva ydinvoimala ajatuskin pelottava miksei samantien kannettava jokakodin salkkumalli. vain 5kg ja sinulla omasta takaa sähköt isompiinkin tarpeiisi missä vain....

 

Jarmo Piippo
Lauantaina, 28. huhtikuuta, 2007 - klo 22.59:   
Kimmo: 1. Varmasti on tosiaan ydinlobbareilla näppinsä monessa pelissä. 2. Muistaakseni maankuoren paksuus on keskimäärin 50 kilometrin luokkaa, Suomen kohtaa en tiedä. 3. Jep, olen käynyt tuolla tulivuoripuistossa, MAHTAVA kokemus kävellä jähmettyneen laavan päällä Suomen kamaralla, ei voi kuin suositella. Tosi kapean ja mutkaisen/mäkisen tien varrella vain, pitää varoa ettei aja ohi.

Huh, kelluvat ydinvoimalat tästä vielä puuttuukin niiden sukeltelevien versioiden lisäksi. Ehkä tuossakin on ajatuksena, että onnettomuuden sattuessa se upotetaan, levitköön jätökset sitten mereen, eihän sen tuhoutuminen haittaa kun siellä ei asu kukaan. Huoh.

 

KimmoK
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 0.52:   
@JPQ

Salkkumallejakin on olemassa ydinvoimaloista. Lataus purkautuu niistä vaan turhan luihakkaasti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Nuclear_artillery_test.jpg

Positiivisena puolena sanottakoon että lämmön lisäksi se tuottaa valoa ensimmäisten attosekuntien aikana.

 

KimmoK
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 0.54:   
Kyllä jonain päivänä joku peelo myy tommosen vielä jollekin ählämille.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:W48_155-millimeter_nuclear_shell.jpg

 

KimmoK
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 0.56:   
Moisen latinkin kun pistää ilotulitusraketin kärkeen ja sytyttää niin ... ei paljon järki päätä pakota.

Niinpä: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:DavyCrockettBomb.jpg

 

KimmoK
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 0.59:   
Jotta pahan olon vielä maksimoisi niin ... tsekatkaa vuosilukuja. Vuonna 61 on ydinpommit olleet tommosia amerikkalaisen jalkapallon kokoisia. Kuinkahan pieniä niistä saatiin kylmän sodan loppuun mennessä?

Maatuskaan mahtuvia? Kinder yllätysmunaan mahtuvia.

 

KimmoK
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 1.12:   
Kai sitä olisi nukkunut yönsä rauhallisemmin kun ei olisi alkanut tonkimaan....

Ne on tehneet maamiinojakin joissa on ydinlataus.

Ja tuolla on selkärepuiksi pakattuja ydinkärkiä:
http://www.search.com/reference/Special_Atomic_Demolition_Munition

Vuoteen 1989 asti ne on ollut USA armeijan "vakiokamaa". Onkohan niistä monta sittemmin lipsahtanut pimeille markkinoille... 8)


Sylttytehtaan lähde:
http://www.search.com/reference/Nuclear_artillery


***********

Aiheeseen takaisin.

Ydinreagtoreitahan on vesillä ollut iät ja ajat mutta ne on olleet aika pieniä (aluksen omaan tarpeeseen) ja ne lienee käyttäneet aika ärhäkkää plutoniumia polttoaineenaan. Jos ne nyt jotain uutta suunnittelee niin se kait ois sama kakka kuin aikaisemmissakin paateissa mutta isompi.

Mulla on epäilys että ydinvoimalla toimivien laivojen vanavedessä taitaa säteillä enemmän kuin loviisan edustalla... laivoissa tuskin on montaa erillistä kiertoa lauhdutusjärjestelmässä... raskas vesi (tai jokin kaasu) kiertää ydintä ja sen lisäksi ei välttämättä ole kuin merivesi lauhduttamassa ... kun lohi polskuttelee lauhduttimen ottoputkeen niin -> Kursk

 

Jarmo Piippo
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 17.00:   
Käsittääkseni nykyään ydinsukellusveneiden reaktoreissa käytetään ensiökierrossa jotain nestemäistä metallia, koska sillä saadaan pikkureaktorista enemmän tehoa irti kuin vedellä.

Hmm, salkkukokoisen ydinvoiman tekemiseen ei oikeastaan tarvita reaktoria, onhan niitä satelliiteissakin käytössä "ydinparistoja", vai mitä ne nyt oli. Noiden takiahan satelliittien tippumista saa pelätä muutenkin kuin sen päähän jysähtämisen takia.

 

Boogie
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 17.27:   
Kyllä noita atombomb's varmaan ase-markkinoilla liikkuu ja onko ihme ettei jenkit löytäneet noita. :) Luoja missä shittissä sitä oikeasti kahlaa!

 

Piru
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 19.02:   
Siihen ruskien kelluvaan ydinvoimalaan tulee 2 x KLT-40 -reaktoria, jotka siis ovat painevesireaktoreita. Samoja siis kuin mm. venäläisissä jäänmurtajissa (joita muuten on rakennettu suomessa, muuten paitsi itse reaktorit ym judanssit).

Tuossa reaktorityypissä on kolme erillistä kiertoa (ensiö, toisio ja jäähdytys). Ainoastaan tuo viimeinen on kosketuksissa ulkomaailman kanssa.

Myös suomen kaikki reaktorit ovat tuota tyyppiä.

 

Piru
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 19.10:   
@KimmoK
"Mulla on epäilys että ydinvoimalla toimivien laivojen vanavedessä taitaa säteillä enemmän kuin loviisan edustalla"

Epäilisin että säteilee tasan yhtä paljon, eli käytännössä ei laisinkaan. :-)

Loviisan ydinvoimalan ympäristöön aiheuttama lisäaltistus on samaa luokkaa kuin luonnon taustasäteilystä saatava säteilyannos noin kahden tunnin aikana (Loviisassa on kohtaisesti Radonia maaperässä joka on selvästi suurin säteilylähde).

 

Piru
Sunnuntaina, 29. huhtikuuta, 2007 - klo 19.18:   
Niin ja se "vuodessa" jäi pois. Eli kahdessa tunnissa saa luonnosta saman altistuksen kuin loviisan ydinvoimalasta vuodessa.

 

Boogie
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 16.13:   
Luonto paha, Ydinvoima hyvä. Jesh! :)
Aikoinaan luulin ydinvoimalan (ydinreaktori) olevan jotain äärifiksua. Mutta se, että käytännössä keitetään vettä ja pyöritellään sillä turbiineja sähköksi on öh... sanoisinko vaikka että insinörtteilyä.
Jos ytimessä pikkuisen säteileekin, niin eihän se tietenkään ulos tule, ollaan me niin taitavia. ps. Eikä me edes ikinä myönnetä mitään, vaikka joskus jotain sattuisikin.
1. Kuka hullu tänne tällaisia tynnyreitä oli ajanut? 2. Eikös me toimitettu ne jollekin venäläiselle firmalle?! 3. Final Solution taisi upottaa sen koko satsin Atlantin syvänköön, joten niistä ei ainakaan ole enää huolta. $. Jotenkin on semmonen olo että jotain alkaa jostain valua.
Eikö voisi tehdä sellasen mielettömän kokoisen kärryn, jonka moottorissa posauteltais bensiinin sijasta pieniä ydinlatauksia (halpoja kilometrejä!?) ? Mä diggaisin tällasta saasteetonta, luontoasäästävää ja fiksua vaihtoehtoa.

 

Boogie
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 16.15:   
Aika pitkä matka StarTrekkiin, oikeesti :(

 

Boogie
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 16.32:   
Pieniä nappeja pötkössä "uuniin"
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinpolttoaine
Ja jätteenä samoja pikkunappeja, joista pystytään hyödyntämään jälleenpolttoaineena 95%.
Aivan käsittämätöntä ettei joka-kodissa ole omaa pientä nappipoltinta ?! Ihme :)

 

rrebel
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 16.37:   
Nappejapa nappeja, joo-oh.

 

Boogie
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 17.06:   
Katos käteen hei:
"Valmis ydinpolttoaine on kiinteitä, kovia uraanioksidinappeja jotka pakataan zirkoniumisiin polttoainesauvoihin. Tässä olomuodossa polttoaine on myös käytettynä."
Ai että rakastan elämää, kaikissa olomuodoissaan.

 

jes
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 21.53:   
Jabadabaduu ja maailma pelastuu.. :)

 

Jarmo Piippo
Maanantaina, 30. huhtikuuta, 2007 - klo 21.59:   
Boogie: Tosiaan, Star Trekin materia/antimateria -reaktorihan se vasta jotain olisi, nämä nykyisethän ovat pelkkää napeilla pelaamista (näköjään kirjaimellisestikin). :-)

 

KimmoK
Torstaina, 10. toukokuuta, 2007 - klo 15.34:   
tsernobiilistä satelliittikuva
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=kiev&ie=UTF8&ll=51.389211,30.099412&spn=0.003184,0.006298&t=h&z=18&om=1

 

Jarmo Piippo
Perjantaina, 11. toukokuuta, 2007 - klo 1.38:   
Sielläkös se vieläkin törröttää, eikös noiden pitänyt herrojen puheista päätellen suunnileen "hävitä itsestään" varsin nopeasti? ;-)

 

KimmoK
Perjantaina, 11. toukokuuta, 2007 - klo 8.44:   
Olikohan se niin että 400 vuoden päästä sitä voi alkaa purkamaan...

Ne taitaa olla ne pari muuta tsernopiilin reagtoria edelleen käytössä? Vai oliko niin että Ukrainalle maksetaan siitä että se pitää niistä "töpselin" irrallaan?

 

Frn
Perjantaina, 11. toukokuuta, 2007 - klo 16.19:   
@KimmoK:

400 vuotta on optimistinen arvio, milloin ihmiset voivat alkaa taas aktiivisesti asuttaa aluetta. Pessimistinen arvio 900 vuotta. Mossahtanutta reaktoria ei voida harkitakaan purettavaksi tuhansiin vuosiin, ellei jotain puhdistamiskeinoa keksitä. Sen sijaan sen ympärille on tarkoitus tehdä valtava suojakuori, nykyinen kyhäelmä on hajoamispisteessä.

Viimeiset reaktorit suljettiin vuonna 2000. Tämän ehtona oli tosiaan vaihtoehtoisen energian toimittaminen Ukrainaan.

 

Frn
Perjantaina, 11. toukokuuta, 2007 - klo 16.26:   
Tarkennetaan vielä: onnettomuuden jälkeen reaktoreiden 5 ja 6 rakennustyöt keskeytetään. Joskus 90-luvun alussa yhdessä toimivassa reaktorissa tulipalo -> suljetaan. Viimeiset 2 reaktoria kiinni noin vuonna 2000.

 

Ibe U
Lauantaina, 12. toukokuuta, 2007 - klo 2.26:   
Ja onnettomuus johtui äärettömän älykkäästä testistä.

Eli siis jos olette katsoneet samat documentit.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: