Kysely suomalaisille kone- ja peliker...

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2007 » Kysely suomalaisille kone- ja pelikeräilijöille « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Marq
Keskiviikkona, 21. helmikuuta, 2007 - klo 12.18:   
Väkästämme Heinosen Mikon kanssa pientä tutkimusta suomalaisesta peli/tietokonekeräilyharrastuksesta ja täällähän on tunnetusti vannoutuneita Commodore-faneja, joilla on kaikki koneet Vicistä AGA-Amigoihin. Kyssäriin vastaamiseen ei mene kauan ja samalla saat harrastajan äänen kuuluviin hiukan virallisemmissakin ympyröissä:

http://www.kameli.net/pkpboard/YaBB.pl?board=news&action=display&num=1171398924

 

????
Keskiviikkona, 21. helmikuuta, 2007 - klo 15.36:   
Mihin tutkimusta/vastauksia käytetään?

 

Jarmo Piippo
Keskiviikkona, 21. helmikuuta, 2007 - klo 18.18:   
Tuo vaikuttaa varsin hyvältä idealta, ja on laaja-alaisempikin kuin esim. taannoiset Saku-lehden lukijakyselyt (jotka toki olikin vain oman yhdistyksemme toiminnan ja Amiga-käyttäjien kartoittamiseen tarkoitettuja, eivätkä varsinaisesti liittyneet retroiluun).

Yksi asia tästä kyselystä tosin kaipaisi hieman tarkennusta, nimittäin se, että mitä tuolla äänen saamisella kuuluviin virallisissa ympyröissä tarkoitetaan? Ehkäpä sitä, että mediat voivat lukea ja kommentoida tuloksia "suurelle yleisölle"?

 

Marq
Keskiviikkona, 21. helmikuuta, 2007 - klo 20.36:   
Tarkoitus on siis saada tuosta aikaan pieni julkaisu, jota mennään esittelemään pohjoismaisen tietotekniikan historiaa käsittelevään konferenssiin. Siellä on sitten näitä "virallisia tahoja" kuten yliopistojen ja museoiden edustajia, joiden kanssa yritetään saada jotain yhteistä säveltä aikaan. Harrastajilla on monenlaista arvokasta kokoelmaa olemassa, mutta ne eivät juuri näy keräilyskenen ulkopuolelle.

Rahallista hyötyä tästä ei ole ainakaan meille tulossa :)

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 1.43:   
Tämä selvä. :) Kieltämättä kotimikrojen vaiheiden taltiointi kaipaisi ihan virallistakin asemaa, niiden yleistyminenhän aloitti tavallaan suurimman muutoksen historiassa tavallisen(kin) ihmisen elämässä. Tuhannen vuoden päästä luennoidaan yliopistossa, miten ensin alkoi teollinen vallankumous, ja koteihin ilmestyi vähitellen monenlaista aparaattia, kunnes lopulta tulivat tietokoneet...

 

JPQ
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 9.14:   
Jarmo Piippo: ja silloin aikanaan ei enään tietokoneita käytellä......

 

Jupp3
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 10.33:   
Marq:
Muistattehan tehdä kyselystä & sen tuloksista jutun myös Sakuun? :)

 

Marq
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 10.51:   
Jupp3: Kiristystä! :) Voisihan tuo tulla kyseeseen, kunhan saadaan pläjäys tässä kevään mittaan kasaan. Tarvittaisiin niitä vastauksia kuitenkin, joten jos tunnette keräilijöitä, niin kyselyä saa forwardoida heillekin.

Jarmo: Digitaalinen historia on harvinaisen nopeasti katoavaa vieläpä. Joku saviruukku säilyy tuhansia vuosia, mutta 70-luvun kotimikrot alkavat olla jo hajalla suurin osa ja jossain kaatopaikalla. Tallennusmediat ovat vieläkin suuremmassa vaarassa. Tulee historiaan tyhjä aukko tähän kohtaan, jos ei ajoissa havahduta ja juurikin tässä yksityiset keräilijät tekevät arvokasta työtä.

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 13.44:   
Marq: Syynä vanhojen mikrojen arvostuksen puutteeseen lienee se, että suuri yleisö pitää niitä (yhäkin) vain vanhentuneina kodinkonemalleina. Niiden keräily näyttää varmaan heistä samalta, kuin joku keräisi silmät onnesta kiiluen vanhoja, likaisia sähkövatkaimia. :)

 

Joanna
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 19.25:   
marq: niinoä.. Itse olen ikuisen tilapulan vuoksi miettinyt että mitä tekisi muutamilla antiikeilla.. siis myyminen yksin kappalein ei innosta, toisaalta jonkin PRK-84:n (+manuaalien + 20-30 lerppun) pistäminen roskiin tuntuisi loukkaukselta niitä Polyteknikkoja kohtaan jotka reilu parikymmentä vuotta sitten kasasivat itselleen omat (piirilevyä myöten itse suunniteltu) CPM mikrot..

Luultavimmin osan heitän menemään.. kukaan ei kaipaa jotain 8086 ericson pöytömikroa jossa on leppuasema, cga (ohjain+näyttö) ja joku 20MB kortti.kiintolevy.

 

Jarmo Piippo
Torstaina, 22. helmikuuta, 2007 - klo 22.26:   
Joanna: Lerppuasemalle voisi olla o(s)ttajia. Itse tarvitsin taannoin lerputinta vanhojen PC-HD-lerppujen lukemiseen, mutta ne maksoivat 50 markasta ylöspäin, kunnes löysin ja ostin kirpparilta kokonaisen 386-koneen 30 markalla, pelkästään sen lerppuaseman takia. (Oli onneksi erittäin hyväkuntoinen, tuskin paljon käytetty kun samassa koneessa oli HD-korputinkin.)

Eli kyllä arvottoman näköisistä PC-raadoistakin kannattaa evakuoida mahdolliset hyödylliset osat.

 

LarryLotter
Sunnuntaina, 25. helmikuuta, 2007 - klo 14.18:   
Eihän semmoisia kannata heittää pois, ne ovat osa historiaa! pitäisi perustaa oma museo vanhoille tietokonelaitteille, johon niitä kerättäisiin ja laitettaisiin pentujen ihmeteltäväksi. Ei nykynuorilla ole useinkaan mitään käsitystä ajasta ennen WINDOWSin/PC:n ylivaltaa, joka-miehen ohjelmoinnista jne.

 

Joanna
Sunnuntaina, 25. helmikuuta, 2007 - klo 18.58:   
Jarmo: kysymys tulee vaan siitä että kun on vuosikymmenien aikana useamman kerran muuttanut ja kantanut niitä tavaroita keksimättä niille mitään käyttöä niin tulee joku vuosi vastaan tilanne että ei enää jaksa raahata... Ja sitten ne on roskissa.

Larry: En tiedä pitäsikö nykynuorilla olla sen suurempaa käsitystä niistä ajoista? Siis kun miettii ja suhteuttaa siihen mitä aiemmin oli, ja miten vähän oma ikäluokka tietää niistä, niin en ihmettele ettei nykynuorta kiinnosta jotkut muinaiset primitiivilelut :)

 

itix
Sunnuntaina, 25. helmikuuta, 2007 - klo 19.15:   
Onhan niitä museoita. Jyväskylässä toimii Suomen Tietojenkäsittelymuseoyhdistys ry joka kerää näitä vanhoja "romuja" ja muuta materiaalia.

Ongelmana onkin sitten ikuinen rahan puute ja sitä kautta kokoelmiakaan ei ole kovin hyvin nähtävillä. Yliopiston Agorassa ja ammattikorkeakoulun Dynamossa on pysyvät näyttelyt, mutta kovin eheää kuvaa niistä ei saa. Tosin aikaisemmin kokoelmia ei ollut näytillä missään julkisessa tilassa joten parempi sekin kuin ei mitään.

 

Jon
Maanantaina, 26. helmikuuta, 2007 - klo 8.55:   
Oulussa Ludocraft kerää pelirompetta:

http://ludocraft.oulu.fi/retro.html

Muistaakseni ovat joskus olleet myös näytillä jossain tapahtumassa viime syksynä.

 

rrebel
Maanantaina, 26. helmikuuta, 2007 - klo 17.34:   
Ludon kamppeet kiertelevät näytillä ja pelikäytössä siellä sun täällä. Esim. syksyllä -06 vectrex oli täällä Kajaanissa laitoksen esittelyssä mukana.

Ja Ludolle saa pelikampetta lahjoitella :) kuten allekirjoittanut tekee.

 

Jupp3
Tiistaina, 27. helmikuuta, 2007 - klo 11.13:   
>Ja Ludolle saa pelikampetta lahjoitella :) kuten allekirjoittanut tekee.

My preciousssss :)

 

shopper
Sunnuntaina, 24. kesäkuuta, 2007 - klo 19.57:   
mikä on hyvä moottori shopper pyörään itse rakennettuun? esim. ruohon leikkurin kone...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: