Kokemuksia kopiosuojauksista

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2006 » Viestit 06/2006 asti » Kokemuksia kopiosuojauksista « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jupp3
Maanantaina, 17. lokakuuta, 2005 - klo 23.55:   
Minkäslaisia kokemuksia muilla on kopiosuojatuista "CD-levyistä", mahdollisesti amigaan & yhteensopiviin liittyen? Ajattelin tässä kertoa aluksi omistani.

Eli levyllä on Copy Controlled -suojaus (josta ei tietenkään mainittu mitään verkkokaupassa, josta sen ostin. En kuitenkaan jaksanut palauttaa, sen verran hyvää musiikkiakin levyllä kuitenkin on)

Suojauksen "teho" perustuu levyllä olevaan windows-ajuriin, joka (asennuttuaan autorunilla automaattisesti, mikäli se oli päällä, ja shift ei ollut pohjassa) estää normaalien CD-trackien soittamisen, ja soittaa niiden sijaan huonolaatuiset wma(?)-versiot (näin siis vain ja ainoastaan windowsilla). Tämän lisäksi levyä on kuitenkin rikottu jollain tavalla, mikä aiheuttanee huomaamani ongelmat. Tästä johtuen levystä puuttuu myös "Compact Disc" -merkintä.

Jostain syystä levyä ei meinannut saada soimaan kunnolla, ei Amigalla (A1200) eikä Pegasos 2:lla. Trackien kopiointi MakeCD:llä kuitenkin onnistui ilman minkäänlaisia ongelmia (tosin viimeisen trackin perään tuli pieni "häiriö", mutta vasta varsinaisen kappaleen jälkeen. Helppo editoida pois). Eli levyn muuttaminen mp3-muotoon ei tuottanut oikeastaan minkäänlaisia ongelmia (verrattuna standardeihin CD-levyihin)

Testasin levyn soittamista tarkemmin myöhemmin, ja huomasin että oikeastaan minkä tahansa trackin (paitsi ensimmäisen) sai soimaan ongelmitta. Hetken kuluttua huomasin myös sen, että ensimmäisen trackin sai soimaan esim. pistämällä 2. trackin soimaan, ja painamalla soittimen "previous track" -nappia.

CD32 ei tunnista koko levyä.

Kokemukset "Copy Controlled" -suojauksesta lyhyesti: Vaikeuttaa soittamista, kopiointi onnistuu niinkuin normaalisti. Voisin kertoa tulevaisuudessa lisääkin kokemuksia muistakin suojauksista, mutta tuo taitaa jäädä viimeiseksi kopiosuojatuksi levyksi, jonka tulen ostamaan.

 

JPQ
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 0.41:   
Tämän voinee lain puitteissa sanoa että eräs suojattu levysisälsi yli
ison raidan. Sen miten sen tekemän ongelman kiersin jätän sanomatta
koska ohjeitahan ei saa sanoa. Mutta tosiaankin suojattuja jos vain
näkyy että on suojattu tai ei ole todella erikoinen levy en osta ja
jos saan sopimuksen vaadin myös ettei suojauksia tule.
Nimimerkki suojaus polkee philipsin ja kuluttajan oikeuksia.

 

JPQ
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 2.48:   
Ai niin tuo raita ei liittynyt kuunteluun mitenkään.

 

hooligan/dcs
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 7.01:   
Henk koht en omista kopiosuojattuja levyjä, kaverin cd soi hänen dvd-soittimessaan, mutta Sonyn autosoitin ja Technicsin cd-soitin eivät edes tunnistaneet levyä. CD oli jotain suomalaista saatanallista rasvatukkaheviä.. ei muista tarkemmin :)

 

tomazkid
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 7.40:   
Eikö Philips ole kieltänyt suojattujen musiikki cd-levyjen kutsumista cd-levyiksi?

 

Joanna
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 8.05:   
tomazkid: Jotain tuollaista oli, koska nämä ns 'kopiosuojaukset' eivät ole CD-speksin mukaisia niin niitiä sisältävät levyt eivät ole oikeutettuja siihen logoon..

Itseasiassa, jos yhtään ymmärrän nin: JOS Philips haluaisi, se voisi kieltä tuollaisten epäyhteensopimattomien ja lisenssiehtojen vastaisten CD-levykloonien (eli 'laittomien 'piraattituotteiden') myynnin, mutta ilmeisesti sellaiseen ei heillä ole ollut kanttia ryhtyä.

Jupp3: luultavasti se roska minkä kuulet siellä levyn lopussa on se ns. kopiosuoja... Se on jotain binääridataa joka on koodattu CD-levyn speksien vastaisesti siten että PC:t luulee sitä executableksi (ja ajaa sen) ja muut laitteet joko sekoaa siihen tai yksinkertaisesti soittaa sen audiona.

Minulla itselläni on ns. ensimmäisen polven Philips CD303 joka ainakin soittaa kaiken CD:lle kirjoitetun materiaalin ihan audiona.. Kokeiltu mm. CDrommeilla...

PS: sivuhuomautuksena ... Niille joilla on Fakta 2000 kirjasarja nurkisssa, katsokaa CD303:n kuva kohdasta CD-soitin :) ..

 

KimmoK
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 8.35:   
Jo jostain 88 lähtien pyrin siihen että ostan vain pelejä jotka vähintään älyää kahden korppuaseman päälle (ja mieluusti varmuuskopioitua). About 90 lähtien päätin että ostan vain pelejä jotka saa kovalevylle (samalla myös varmuuskopioitua).

Jatkossa ostanen vain kopiosuojaamatonta tavaraa. On todella hanurista kun esim. CD vikaantui jo melkein ensimmäistä kertaa kuunneltaessa eikä varmuuskopiota ollut ...

 

tomazkid
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 8.57:   
Täällä Ruotsissa oli kohua keväällä kun Kent-yhtyeen cd-levy tuli kauppoihin.
Ensimmäisestä erästä noin puolet oli kopiosuojattu, ja koska niitä myytiin niitten kopiosuojattomien cd-levyjen kanssa, niin moni ostaja sain ongelmia.
Ne kopiosuojatut CD:et ei toiminut monessa kotistereossa, ja lopulta ne jotka halusit saivat vaihtaa ne levyt. Muistaakseni siinä meni noin 20000 cd:tä roskiin.

Näin tuomion Ranskasta nyt kesällä, joka kielsi DVD-kopiosuojat. :)

Lisää tuomiosta tässä:
http://www.edri.org/book/print/554

 

itix
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 13.48:   
Suurin osa kopiosuojauksista on tehottomia. Yleensä ne perustuvat siihen että ne sotkevat TOC:n (table of contents, levyn "sisällysluettelo") niin että soitto-ohjelmat ei osaa soittaa levyä.

Luonnollisestikaan mikään kopiointisuojaus ei ole vedenpitävä.

 

JPQ
Tiistaina, 18. lokakuuta, 2005 - klo 14.42:   
tomazkid: olen joskus saanut muualtakin viitteitä siitä että saksakin olis suojauksia kieltämässä. Varmaa tietoa ei ole mutta hyvä näin jos kaksi euroopan suurvaltaa näyttää hyvää mallia.

 

KimmoK
Tiistaina, 25. lokakuuta, 2005 - klo 14.58:   
Lexkarpela täydessä käytössä (?):
http://www.itviikko.fi/uutiset/uutinen.asp?UutisID=70769

 

JPQ
Tiistaina, 25. lokakuuta, 2005 - klo 15.40:   
Mielenkiintoinen idea... minä olenkin suojauksia ja perus listapoppia
tuntevana sitä mieltä että suojausten pitäs olla sellaisia ettei niitä
voi kopioida niitä näet työstetään varmasti enempi kuin perus top40
levyä.

 

Jupp3
Tiistaina, 25. lokakuuta, 2005 - klo 16.00:   
Entäs jos kopiosuojatun kappaleen soitto-ohjelma perustuu GPL-koodiin? Lain mukaanhan ei saa levittää tietoa suojauksen purkamisesta :)

 

Jupp3
Torstaina, 3. marraskuuta, 2005 - klo 0.14:   
Secunian raportti Sonyn käyttämästä toisen sukupolven kopiosuojaustekniikasta:
http://secunia.com/advisories/17408/

Kuten arvelin, tämä(kin) suojaus toimii vain ja ainoastaan Windowsilla.

 

Joanna
Torstaina, 3. marraskuuta, 2005 - klo 0.46:   
Hmm. tarkoittaako tuo että kaikki muut käyttikset kuin Windows ovat sitten laittomia kun niillä voi kiertää tuon "hienon" kopiosuoja-virus-malwaren? :)

 

hooligan/dcs
Torstaina, 3. marraskuuta, 2005 - klo 6.47:   
@Joanna

Ei. Jos suojaus kierretään vahingossa/tietämättä tai em. kommentissasi tieten, tai jos et tee jotain radikaalia sen poistamiseksi kopiosuojaus luokitellaan liian kevyeksi eikä kuluttajaa voida tästä syyttää.

 

itix
Torstaina, 3. marraskuuta, 2005 - klo 12.01:   
Ei tuo ole edes mikään kopiointisuojaus. Se muuttaa Windowsin toimintaa niin ettei kyseistä levyä pysty kopioimaan eikä se edes toimi kaikissa Windows-asennuksissa.

Kaikki CDDA-levyt ovat kopioitavissa eikä kopion tekemisessä ole mitään laitonta.

 

Jupp3
Torstaina, 3. marraskuuta, 2005 - klo 12.17:   
>Kaikki CDDA-levyt ovat kopioitavissa eikä kopion tekemisessä ole mitään laitonta.

Kaikki kopiosuojatut levyt eivät ole "Compact Disc" -levyjä :)

Joissakin (vanhemmissa) suojausmenetelmissä levyn trackeihin pistettiin tahallisia virheitä. Suuri osa CD-soittimista ei edes huomaa niitä, mutta CD-asemat & suurin osa DVD-soittimista taas havaitsee virheen ja juuttuu siihen. Joissakin toisen tyyppisissä suojauksissa CD:n rakennetta on rikottu niin, että CD-asemat, DVD-soittimet (ja tietenkin osa CD-soittimista) eivät tunnista levyä CD-levyksi (jollainen se siis ei ole, koska standardia on rikottu niin pahasti)
(Tämä on siis se suojaus, jonka voi kiertää piirtämällä tussilla levyn reunaan)

 

KimmoK
Torstaina, 12. tammikuuta, 2006 - klo 13.04:   
http://www.boingboing.net/2006/01/01/coldplays_new_cd_has.html

http://ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20060110&mode=classic

Kuulemma uusimmassa tietokonelehdessä oli testattu nuita kopiointisuojauksia. Ongelmia oli XP:ssä. Ei muissa.

 

itix
Perjantaina, 13. tammikuuta, 2006 - klo 0.25:   
Tietokone 1/2006 sivulla 49 toteaa:

"...ilmeisesti yksikään cd-levyn suojaus ei ole lain tarkoittama "tehokas suojaus". Näin ollen cd-levyjä saisi kopioida vapaasti..."

Ja se kyllä pitää paikkansa. Varsinainen audio on aina suojaamatonta raakadataa. Sonyn rootkit virukset ym. perustuvat levyn käytön vaikeuttamiseen Windowsissa jonka takia levyn kopiointi onnistuu vaivatta Amigalla, Linuxilla ja varmaan Macilläkin.

 

Jupp3
Perjantaina, 13. tammikuuta, 2006 - klo 1.54:   
>Varsinainen audio on aina suojaamatonta raakadataa.

Itse luokittelisin tahallisesti virheelliseksi tehdyn audiodatan "suojatuksi", sen lukeminen, kopioiminen (tai soittaminen) ei suurimmalla osalla cd-asemista (mukaanlukien myös DVD-soittimet, pelikonsolit ym.) onnistu.

Ilmeisesti palaute tuon kaltaisista menetelmistä on ollut sen verran negatiivista, joten levy-yhtiöiden on ollut pakko luopua tuosta.

 

Joanna
Keskiviikkona, 1. helmikuuta, 2006 - klo 9.33:   
Virheellinen 'raakadata' on siitä hankala asia että se sotkee luvallisenkin käytön ja todennäköisesti (ollakseen tehokas suojaus) alentaa äänn laatua levyllä. Plus tietenkin se pikkupointti että kaikki tuommoiset tahalliset virheet ovat Philipsin CD yhteistoimintaspecsin vastaisia, eli niitä ei edes saisi vastuullliset tahot valmistaa/myydä ..

Mutta.. kopiosuojasta toiseen.. onkos tämmöisestä ollut kenellekkään ongelmaa?
http://www.glop.org/starforce/
Linkissä annetaan ohjeet miten tuon 'suoja-ajurin' voi nähdä ja mitä se todennäköisesti tekee koneessa ollessaan.

 

The Real J.
Torstaina, 2. helmikuuta, 2006 - klo 9.28:   
Omaa kokemusta kopiosuojauksesta:

Periaatteesta olen päättänyt olla ostamatta ainoatakaan kopiosuojattua levyä sen jälkeen kun sain tietää tuosta idioottimaisesta laista. Kuitenkin minulta löytyy pari vanhaa kopiosuojattua levyä jotka tulin ostaneeksi hyvän aikaa aiemmin (Lordin Get Heavy ja yksi oliko se nyt Joe Cockerin tupla-CD). Tuota Lordin levyä on tullut vain kerran kokeiltua tietokoneella (kotona oleva Win-PC) ja siihen se levy asensi kysymättä jonkin soitto-ohjelman. Muistaakseni se soitto-ohjelma oli aika kämäinen ja äänenlaatu siinä aika surkea (taisi soittaa joitain 32 kbps:n MP3:sia).

Jonkin aikaa sitten kokeilin sitten sitä toista levyä omalla koneella (Linux-PC). Kun levyn pisti sisään ei koneen oma soitto-ohjelma käynnistynytkään (normaalisti se käynnistyy kun pistää musiikkilevyn asemaan). Kokeilin sitten avata levyn hakemiston ja kappas vain - sieltähän löytyi omassa hakemistossaan levyn sisältö suoraan MP3:sina. Äänenlaatu noissa ei taida olla kummoinen mutta olivat ne sentään kooltaan jotain 2-3 megan luokkaa joten tuskin sentään olivat jotain rupuisia 32 kbps-ämpäreitä.

Itse olen ottanut tavaksi ostaa lähes pelkästään kauppojen alelaareissa olevia 2-6 euron halpalevyjä, koska niissä ei yleensä tunnu olevan suojausta. Valitettavasti törmäsin jonkin aikaa sitten alelaarissa yhteen levyyn jossa oli copy control-merkintä. Sääli sinänsä, levyllä oli ihan hyviä kappaleita mutta kopiosuojattuja en osta...

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: