Freax vol. 1 - the brief history of t...

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2005 » Viestit 09/2005 asti » Freax vol. 1 - the brief history of the computer demoscene « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Jon
Sunnuntaina, 17. heinäkuuta, 2005 - klo 15.13:   
http://www.freax.hu/index.html

Tommoiseen kirjaan törmäsin. Jos luin oikein niin toisessa mainitussa web-kaupassa maksaa 25 euroa plus 8 euroa postitus.

Onko kukaan lukenut?

 

Marq
Sunnuntaina, 17. heinäkuuta, 2005 - klo 16.31:   
Ei sitä varmaan kukaan vielä ole voinut lukea, kun kirja esitellään Assemblyillä ;v) Odotan kyllä mielenkiinnolla.

 

Jon
Sunnuntaina, 17. heinäkuuta, 2005 - klo 18.55:   
Niinpäs onkin, kirjaa voi tilailla 1. elokuuta lähtien ;)

 

hooligan/dcs
Maanantaina, 1. elokuuta, 2005 - klo 13.56:   
Lueskelin hetken kirjaa Boozemblyillä. Ihan kattava teos scenestä.

 

Jon
Maanantaina, 1. elokuuta, 2005 - klo 15.35:   
hooligan: kiitos tiedoista, pitää vinkaista Visaa jossain vaiheessa - vai saadaanko tätä Suomeen?-)

 

Piru
Maanantaina, 1. elokuuta, 2005 - klo 17.17:   
Aika paljon tuossa on typoja ja pieniä asia- & kielioppivirheitä, mutta tämähän ei kuitenkaan ole mikään ammattimaisesti kustantamon resursseilla toteutettu teos.

Sisältö on täyttä rautaa, esim haastatteluissa on loistavia juttuja... Enkä edes ole vielä ehtinyt Amigaan... :)

Tarkempaa arviota sitten kun tuon koko opuksen ehtii lukemaan läpi...

 

JPQ
Maanantaina, 1. elokuuta, 2005 - klo 18.10:   
Piru: millaisia asiavirheitä ?

 

Piru
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 13.30:   
Asiavirheitä:

"By default, it contained a 3.5 inch DD format (720 KB) floppy disk drive." (sivu 89)

Tuo 720KB väite toistuu useassa kohdassa, myös HDD Amigakorputtimien kohdalla jossa puhutaan 1.44MB kapasiteetista. Tuo ei ole pelkästään itse asemasta, vaan myös median kapasiteetti todetaan 720KB:ksi useassa kohtaa.

HAM sekoilua:
"It was the first computer which was able to display more than 256 colors in its basic configuration. By its HAM (Hold And Modify) mode it was capable of handling 4096 colors! Actually HAM was quite unreliable. Since the speed of color mixing operations was not precisely calculatable, some pixels were often misplaced on the displayed picture. Sometimes a pixel was plotted on the next or after the next position instead of the specified one, because while the graphics chip calculated the correct value, the cathode ray has already stepped a few positions. This was because HAM was not a real feature, but a hardware hack." (sivu 89)

HAM ei ole mitenkään epäluotettava, vaan se toimii aina 100% samalla lailla joka kerran. Värien "vuotaminen" johtuu siitä että vain yhtä R, G tai B komponenttia voidaan säätää yhden pisteen matkalla. Käyttämällä laadukkasta RGB2HAM algoritmia voidaan värien vuotaminen minimoida.

Älytöntä hehkutusta HAM:sta:
"The capabilities of HAM mode are practically unlimited and there are no monitors built, even today, which are able to handle its highest possible resolution." (sivu 89)

Joo-oh.


Lisää kritiikkiä:

Teosta hieman rasittaa se että tekijä selvästi tuo esiin oman näkökantansa moniin asioihin, vaikka silti yrittää tuoda esiin historiallisia tapahtumia. Kyseessä ei siis selkeästi ole historian kirjaaminen, vaan myös pitkälle viety analyysi. Tästä johtuen useat tahot tulevat todennäköisesti pitämään osia kirjasta virheellisenä tai jopa valheellisena. Toistaalta tekijä tuskin yrittääkään tuoda esiin vain historiallista totuutta. Värikkäät tarinat, tappelut ja vihollisuudet ovat selkeästi osa scenen historiaa, ja näistä kertominen täysin puolueettomasti lienee mahdotonta. Itseäni hieman häiritsi suora hyökkäys Bill Gatesin henkilöä kohtaan, vaikka en hänen suurimpia fanejaan olekaan.

Teoksen tyyli on hyvinkin vaihtelevaa: Joskus kirjoittaja keskustelee lukijan kanssa, ja sortuu varsin aloittelijamaisiin kirjoittajan mokiin ('but now we must move on' tai vastaavaa kappaleiden alussa). Osin tyylin vaihtelu selittynee sillä että teosta on luotu yli kuuden vuoden ajan.

Kirjoittajalla on ollut selviä vaikeuksia englannin aikamuotojen kanssa. Aikamuodot vaihtelevat jopa kappaleiden sisällä, nyky- ja menneen muodon välillä. Englanti ei kylläkään ole kirjoittajan äidinkieli, joten annettakoon tämä anteeksi.

Kaiken kaikkiaan itse sisältö on suurimmaksi osaksi täyttä rautaa. Pienet asiavirheet (jotka tekijä lupaa korjata seuraaviin painoksiin), tai kielen kankeus eivät estä kirjaa olemasta yksi parhaista koskaan scenen historiasta kirjoitettu teos. Suosittelen kirjaa ehdottomasti vähänkään scenestä tai demoista kiinnostuneille.

 

Jon
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 13.54:   
Piru: proof-reader on tainnut löysäillä :(

Olisi hienoa jos viitsit laittaa palautetta noista asiavirheistä.

 

hooligan/dcs
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 13.55:   
Ja ulkoasuhan läpykällä oli mainio.. itseäni miellytti muutamat screenshotit joista sitten turistiin grillin äärellä pidemmänkin aikaa ja muisteltiin vanhoja :)

 

JPQ
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 14.21:   
Piru: Sanotaan nyt että en tiedä monitoria joka on tehty samoille
synkeille jolle Amigan 1280x512 tila on niin en tiedä sellaista joka
siihen pystyy puhtaannätisti.

 

Jon
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 18.54:   
http://www.pouet.net/topic.php?which=2161

 

Piru
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 19.05:   
@Jon
Juu, löysin tuon itsekin. Postailen sinne kohta.

 

Piru
Tiistaina, 2. elokuuta, 2005 - klo 19.26:   
...tai postailisin jos tuo pouetin rekkaussysteemi lähettäis varmistus-spostin... blah.

 

Piru
Keskiviikkona, 3. elokuuta, 2005 - klo 18.42:   
Kestipäs sen saapuminen, mutta nyt on palaute postitettu.

@JPQ

No sillä 1280 leveydellä ei ole mitään suoranaista tekemistä HAMin kanssa, ja sitä paitsi Phillips 8833-II näytti sen tarkkuuden kohtalaisen hyvin.

 

jPV
Keskiviikkona, 3. elokuuta, 2005 - klo 20.07:   
Juuh.. hieno kirja. Tuli ostettua se Assyiltä, mutta en ole vielä ehtinyt lukea kuin Amiga-osuuden pikaisesti sieltä täältä.

Ensivaikutelmana tulee kirjasta varsin laadukas kuva. Kannet ovat jämäkät, sivujen materiaali on hyvän tuntoista ja painojälki ja kuvien laatu varsin mallikelpoista. Asiaakin on hienosti Amigan alkuajoista ihan nykyhetkeen asti.

Muutamia kappaleita tarkemmin lukemalla herää kuitenkin samankaltaisia ajatuksia mitä Piru jo esittikin. Tekstin tyyli tuntuu hieman vaihtelevan. Välillä se on varsin asiallista, mutta välillä tahtoo ote lipsua hieman ylilyövään hehkuttamiseenkin. Pieni Amigafanaatikko tahtoo kaivautua esiin tai jotain ;) Myös niitä kankeita kielikuvia löytyy ja puhtaita asiavirheitä. Itselläni sattui silmään esim vääriä tietoja gruuppien kotimaista sekä paikkaansa pitämättömien huhujen esittämistä faktana.

Mutta noista puutteista huolimatta kirja on erinomainen hankinta. Joka euron arvoinen ja halpahan tuo oli kirjaksi. Hienoa että joku edes tekee tällaista dokumentaatiota demoscenestä. Suosittelen kyllä kaikille.

 

Frn
Keskiviikkona, 3. elokuuta, 2005 - klo 20.57:   
"The capabilities of HAM mode are practically unlimited and there are no monitors built, even today, which are able to handle its highest possible resolution."

Voi olla, että tuolla yritetään (huonosti) viitata yleisesti videopiirin joustavuuteen. Maksimi overscannia on toki vaikea saada kokonaan näkyviin. Sinäänsähän tuo lause on kyllä höpöhöpöä.

 

JPQ
Keskiviikkona, 3. elokuuta, 2005 - klo 21.57:   
Piru: no näyttää tuo videomonitori jotenkin tuon tarkkuuden
myönnän muttei todella timanttisesti niinkuin tarkoitan. Eli samaan
tapaan kun nykyinen hyvä 17tuumaienn SVGA putki 1024x768 tilan eli ei
mitään ongelmia. ja liittyy hamiin sen verta että on isoin tila missä
hamia voinee käyttää ja järkevin isoin on se jonkun kikka 1024x768 ja
siksi järkevämpi kun mittasuhteet on järkevämmät.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: