Avaruusmatkailu

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2003 » Viestit 06/2003 asti » Avaruusmatkailu « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

Fabio
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 8.49:   
Tässä tuli mieleen Elite Frontieriä pelatessa, että olisko sellainen mahdollista joskus tulevaisuudessa oikeassa maailmassa ? Eli matkustella ympäri galaksia rahtia raahaten ja joskus vähän piraatteja teilaten. Vai millaista tulevaisuudessa avaruudessa matkaaminen on vai onko se ollenkaan mahdollista mitenkään. Nyky käsityksen mukaanhan valon nopeus on ehdoton katto.

 

Esa Haapaniemi
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 10.30:   
Niin oli absoluuttinen 0-pistekin aikoinaan kylmyyden kynnysarvo, mutta se on alitettu vähäksi aikaa. Tuo valonnopeuden raja tulee yhtälöistä, missä reaalinopeuden ja valonnopeuden arvot kumoavat toisensa ja yhtälöstä tulee mahdoton. Mutta tapauksissa missä valonnopeus olisi pienempi kuin reaalinopeus yhtälöt vielä toimivat imaginaarisina.

Kun väitetään, että informaatio ei voisi kulkea valoa nopeammin, tarkoitetaan että mikään informaatiota kuljettava materia/energia ei voi ylittää valon nopetutta, mutta teoriassa on aukkoja.

Nykyisin selvin ongelma on siinä, että kappaleen kiihdyttäminen valon nopeuteen vaati äärettömästi energiaa, joten tuokin pitäisi pystyä jotenkin kiertämään.

 

JPQ
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 12.38:   
Esa Haapaniemi: toiseksi miksi niin monet haaveilee aika matkasta ? eli tarkoitan että kai haaveella joku pohja voi olla.
PS. Yksi niistä

 

miksuh
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 14.22:   
Nasallahan on kaikkia ihme moottoreita ihan oikeasti kehitteillä. Luin tosta kerran oliko ny tähdet ja avarus lehestäö tai jostain vastaavasta. Rakettimootori olis kuulemma ihan hiton hidas niihin verrattuna. Niillä moottoreilla esim Maa-Mars väli sujus murtoosassa siitä ajasta mitä rakettimoottorilla menee. Tosin noissa kehitteillä olevissa moottoreissa oli jotain semmosta et ne vaatii pitkän kiihdytys/jarrutus matkan, mut sit ku vauhtiin pääsee ni vauhtia riittääki.

 

miksuh
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 14.25:   
Samaten Nasa on suunnitellu esim ydinkäyttösiä miehitettyjä aluksia pitkille matkoille, mut eivät ole ainakaan saaneet lupaa viedä isoa ydinreaktoria kiertoradalle.

 

tomppa
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 14.44:   
Jos oletetaan että aikamatkailu olisi teoriassa mahdollista niin joku todennäköisesti sen joskus toteuttaisi. Ja jos menneisyyttä muuttamalla voisi vaikuttaa nykyisyyteen, niin kenen muokkaamassa ajassa me tällä hetkellä elämme?
Aika paljon muttia, silti...

 

miksuh
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 14.55:   
Yks Nasan ihan vakava moottorisuunnitelma tais olla Ionimoottori. Se oli just kans semmonen et kiihtyy ja hidastuu hitaasti. Itseasiassa siinä oli muistaakseni ideana pitää moottori käynnissä koko matkan ajan. Eli sen työntövoima on heikko rakettii verrattuna. Sen kulutus on kuitenki pieni ja sitä voi polttaa tauotta toisin kun rakettimoottoria, ni sillä vauhti kasvaa kokoajan ja on lopulta paljon suuremmpi kun mihi rakettimoottorilla päästäs. Sit matkan puolivälin paikkeilla moottori käännettäs jarruttamaan.
Joku tommonen oli yks mitä Nasa on suunnitellu.

 

Seppo
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 15.05:   
Tomppa: Mielenkiintoinen ajatus tosiaan - onko tämä meidän nykyisyytemme se alkuperäinen vai jonkun aikamatkaajan muuttama :)

Tuosta kuka muokkaa herää heti pieni kauhuskenaario - ensimmäisenä menneisyyttä oikomassa olisi esim amerikkalaiset - tukka nousee pystyyn kun ajattelee tiedemiestä selittämässä George W Bushille seuraavasti "So Mr President, with this system you can travel back in time and chance the history of mankind"

Sitten jos tuosta tulisi joku massakulutustuote niin maailma siirtyisi melkoiseen kaaokseen, kun jokainen haluaisi käydä muuttamassa jotain asiaa menneisyydestä, mikä tarkoittaisi sitä että nykyisyys muuttaisi muotoaan jatkuvasti :)

 

Fabio
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 15.46:   
Ionimoottori onjo tätä päivää ja Esakin on kehittämässä omaa ionimoottoria. Ionimoottorissa on vain se huono puoli, että kun se lykkää avaruuteen varautuneita hiukkasia niin sitä ei voi käyttää liian lähellä muita aluksia tai maata koska se sotkisi sähkölaitteet, toisaalta maalla on ionosfääri joka suojaa avaruudesta tulevilta varautuneilta hiukkasilta.

Valonnopeus on muuten loppujen lopuksi ihan älyttömän hidas nopeus eli pelkkä valonnopeuden saavuttaminen ei riitä lähellekkään sillä lähimmälle tähdelle on matkaa neljä vuotta valonnopeudella puhumattakaan toiselle puolen linnunrataa jonne on matkaa 100 000 valovuotta.

 

JPQ
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 18.20:   
Seppo: vaikka joku on sen muuttanutkin se on silti alkuperäinen. ja toiseksi meneekö aikaa eteenpäin vai taaksepäin vai onko se pelkkää tiede miesten humpuukia.
Fabio: onko tuo sun Esasi siis ESA. Eli euroopan avaruus hallinto tai tms.
Eikä toisaalta lähellä muitakaan planeettoja ettei marssilaisten tietokoneet me sekaisin.:(

 

tomppa
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 18.45:   
Seppo & JPQ: Ehkä aika sinänsä ei liiku eteen tai taaksekaanpäin, joidenkin teorioidenhan mukaan kyseessä on illuusio. Vaikka "menneisyyttä" muutettaisiin jatkuvasti sitä ei välttämättä huomaisi, subjektiivisesti kaikki olisi niinkuin "ennenkin". Todellisuus saattaisi siis muuttua vaikka kymmeniä kertoja sekunnissa. Äh, tai siis sekuntejahan ei perinteisessä mielessä olisi, ööh...

 

JPQ
Torstaina, 8. toukokuuta, 2003 - klo 19.52:   
tomppa: illuusioohan juuri viittasin jos vain termin merkityksen oikein muistan.

 

Seppo
Perjantaina, 9. toukokuuta, 2003 - klo 10.34:   
Juu tästäpä keskustelusta tuli mieleen mainio elokuva "Groundhog Day" (en muista suomenkielistä nimeä). Bill Murray esittää elokuvassa itsekästä p***iaista joka joutuu elämään saman päivän uudestaan ja uudestaan kunnes tekee hommat oikein.

Tästäpä vetäisen sellaisen Golden Gaten kokoisen aasinsillan ja heitän kehiin ajatuksen, että jospa tuo aikajana onkin ympyrä - päivän looppi jota päivän aikana tehdyt asiat muuttaa. Keskiyöllä sitten nollataan aika ja lasketaan seuraavan päivän 'muutokset'.

Juu ja "Dark City" on kanssa hyvä kuva :)

 

Fabio
Perjantaina, 9. toukokuuta, 2003 - klo 14.48:   
Siis se, että informaatio ei voisi kulkea valoa nopeammin johtuu yksin kertaisesti siitä, että emme pysty havaitsemaan mitään mikä kulkisi nopeammin kuin valo joten kaikki saamamme informaatio kulkee valon nopeudella. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö informaatio kulkisi valoa nopeammin, siis se kulkee silloin kun psytymme havaitsemaan jotain valoa nopeammin kulkevaa ja joka sisältää informaatiota ja kuten tiedämme esim kaikki sähkömagneettinen säteily on itsessään jo informaatiota.

JPQ: aiheena oli siis avaruusmatkailu ei aikamatkustus, vaikka suhteellisuus teorian mukaan kun saavutetaan valonnopeus niin aika pysähtyy avaruusaluksessa mutta sen ulkopuolella aika kuluu normaalisti, eli kuljet ajassa tulevaisuuten kuitenkaan huomaamatta sitä itse eli et vanhene.

Mutta kaikki riippuu rahasta ja avaruusmatkailu varsinkin kalleutensa vuoksi. Yksi keino rahan hankkimiseksi avaruudesta on kaivos toiminta, joko jollain kuulla tai planeetalla tai sitten asteroidi vyöhykkeellä, jossa joidenkin arvioiden mukaan nykyisellä länsimaisella kulutuksella ilman kierrätystä on ainakin 400 miljoonaksi vuodeksi raaka-ainetta.

 

JPQ
Perjantaina, 9. toukokuuta, 2003 - klo 17.33:   
Fabio: luin oikein aiheen mutta aikamatkustus lienee ainoa keino päästä nopeasti paikasta A paikkaan B.

 

Jupp3
Perjantaina, 9. toukokuuta, 2003 - klo 19.47:   
Tässäpäs mietittävää, jos ei uni meinaa tulla... :)

Jos oletetaan, että aikamatkailu on mahdollista, ja tullaan tulevaisuudessa toteuttamaan, olisiko joku tiedemies kyseiseltä ajalta palannut menneisyyteen (Meidän nykyisyyteen, tai miksei aiemminkin) kertomaan tästä keksinnöstä, jotta se saataisiin hyötykäyttöön aiemmin? :)

 

JPQ
Perjantaina, 9. toukokuuta, 2003 - klo 20.25:   
Jupp3: no ehkäpä olisi en tiedä mutta tiede mies olisi paluu tulevaisuuten leffoista tuttua tyyppiä jos noin olisikin.
Offtopic: Joskus tuntuu että jotkut ihmiset syntyy väärään aikaan.:)

 

miksuh
Lauantaina, 10. toukokuuta, 2003 - klo 12.14:   
Yhessä Aku taskarissa oli kerran hieno tommonen aikaparadoksi ongelma. Aku matkusti tuhansinen vuosien taa pellen aikakoneella, sit se vahingossa opetti luolamiehille tulenteon, pyörän tekemisen ja eläinten kesytyksen. Eli se vahingossa pisti ihmisen kehityksen alkuun.

Sit tietty ku ne luolamiehet oli kerran sen oppinu ni ne taidot periyty "nykyaikaan".

Voi vaan kysyä et ööh mistäs se Aku noi hommat sitte oppi jos se kerran oli se joka sen kehityksen pisti alkuun :)

 

miksuh
Lauantaina, 10. toukokuuta, 2003 - klo 12.17:   
Eli aika arvaamattomia sotkuja vois saada aikaan kyl aikakoneella :)

 

tomppa
Lauantaina, 10. toukokuuta, 2003 - klo 12.51:   
En nyt muista kenen kirjoittama novelli oli kyseessä mutta idea oli että tulevaisuudessa myydään turistimatkoja menneisyyteen. Yksi haluttu tapahtuma oli Jeesuksen tuomitseminen, missä sitten itse asiassa kaikki "Vapauttakaa Barabbas":sta huutavat olivat tulevaisuuden aikaturisteja. Hyvin tiedetyin seurauksin.
Sori offtopicista, mutta aiheet on mielestäni aika lähellä toisiaan.

 

JPQ
Lauantaina, 10. toukokuuta, 2003 - klo 13.34:   
miksuh: mitenhän esim. maailma muuttuisi jos PC jäisi suunnitelematta? :(

 

TSK
Sunnuntaina, 11. toukokuuta, 2003 - klo 2.17:   
JPQ: Hauska ajatus !

Ei aikaa voi muuttaa koska mitään sellaista ei konkreettisesti ole olemassa. Asiat vain tapahtuvat peräkkäin ja sillä siisti. Aika ei voi myös hidastua tai nopeutua myöskään samasta syystä.

PS. Joo mennään ajassa muutama päivä taaksepäin ja kidnapataan Forsberg ja Sundin ennen Suomi-ottelua.

 

JPQ
Sunnuntaina, 11. toukokuuta, 2003 - klo 14.06:   
TSK: tuo olisi väärin käyttöä mun ideani hyötykäyttöä. Koska jääkiekossa sentään oikeasti voitti paras tuskin ne sentään on sopupelejä. Jos epäilette sitä kertokaa sopivassa threadissa siitä.
Ja aha sinä olet näitä jotka haluaa latistaa.

 

itix
Maanantaina, 12. toukokuuta, 2003 - klo 2.23:   
Jos joku keksisi valonnopeudella kulkevan raketin niin mitenköhän se liikkuisi tuolla avaruudessa? Yksi murunen ja alus on tuhannen päreinä.

 

tomppa
Maanantaina, 12. toukokuuta, 2003 - klo 9.01:   
itix: Tuota meikäkin on joskus ihmetellyt, avaruushan on kaikkea muuta kuin tyhjä, miten noin kovilla nopeuksilla mahtuu sinne sekaan? Pienempikin pölyhiukkanen varmaan tömähtää jo aika kivasti. Tosin sitä vastaan tulevaa massaahan voisi käyttää polttoaineenakin, tästä tuli taas joku scifinovelli mieleen, en nyt muista tarkemmin.

 

joanna
Maanantaina, 12. toukokuuta, 2003 - klo 15.09:   
Jonkinlainen suojakilpi pitäisi kehittää joka työntäisi ne pikkuhituset syrjään.. Samallahan se voisi antaa niille hieman lisää vauhtia sopivaan suuntaan ja siten vastavuoroisesti kiihdyttää oman aluksen nopeutta.

 

Fabio
Tiistaina, 13. toukokuuta, 2003 - klo 9.35:   
Siis jos matkustetaan ajassa niin ei silloin vielä päästä paikasta A paikkaan B muuten kuin ajassa, eli jos aika ajatellaan janana niin siirrytään aika janalla paikasta A paikkaan B, sitten pitää vielä siirtyä reaali avaruudessa. Tietysti voidaan liikkua neli ulotteisessa koordinaatistossa jolloin liikutaan ajassa ja paikassa. Ajassa matkustamisen nopeus riippuu tietenkin kuinka nopeasti siinä liikutaan, nytkin me matkustamme ajassa eteenpäin, jos liikutaan normaali nopeudella ei se ole yhtään sen nopeampi kuin muutkaan tavat ja jos matkustetaan ajassa taaksepäin on vaarana, että nuorenet jolloin et pääse ajassa taaksepäin hedelmöitystä pitemmälle ja jos taas pelkästään vanhenet vaikka kuljet ajassa taaksepäin niin pystyt liikkumaan ajassa vain rajoitetun ajan. Eli aika matkustusta kannattaa harkita ennenkuin ryhtyy siihen.
Sen verta vielä, että jos nuorenet liikkuessasi ajassa taaksepäin niin se on oikeastaan turhaa, luultavasti näet unohdat myös kaiken mitä olet oppinut ja kokenut, joten et voi korjata menneitä virheitä eli koko matka on turha.

Luonnollisesti jos menen menneisyyteen ja opetan siellä jotain mitä sen ajan ihmiset eivät vielä tiedä, niin samalla opetan itseäni. Eli syy ja seuraus ovat sama asia.

 

Fabio
Keskiviikkona, 14. toukokuuta, 2003 - klo 9.23:   
Mielenkiintoinen artikkeli: http://www.esa.int/export/esaHS/ESAO4S0VMOC_future_0.html

 

explo
Perjantaina, 23. toukokuuta, 2003 - klo 11.55:   
Tomppa: Tarkoittanet Poul Andersonin Tau Nolla - nimistä teosta? Oli kyllä varsin reipasta menoa loppua kohti. (pakollinen monimerkityksellisyys teoksen lukeneille. ;)

 

tomppa
Tiistaina, 27. toukokuuta, 2003 - klo 16.22:   
explo: Taisipa muuten olla Tau Nolla, todellakin "reipasta" menoa, suosittelen muuten lukemaan jos aihepiiri kiinnostaa. Ohimennen sanoen aloin tuossa taas parin vuoden tauon jälkeen pänttäämään scifia, Dan Simmonsin Endymonion on juuri vaiheessa, suositellaan nyt sitäkin. BTW: Endymonionissa on "hauska" tapa matkata nopeasti pitkiä avaruusmatkoja ;-)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: