Mistä elokuvista pidät ?

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2003 » Viestit 03/2003 asti » Mistä elokuvista pidät ? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

TSK
Lauantaina, 28. joulukuuta, 2002 - klo 18.13:   
Musiikkimakua kun on jo kyselty niin kysytäänpä elokuvamakuakin.

 

JPQ
Lauantaina, 28. joulukuuta, 2002 - klo 19.50:   
James Bondit,Leslie "Nilssen" Toilailut,Poliisi opistot (vähiten eka ja vika),Robocopit ja Leon vai mikä se yksi ranskalaiselokuva oli ? + paljon muutakin.

 

Teemu I. Yliselä
Lauantaina, 28. joulukuuta, 2002 - klo 22.13:   
David Lynchin, Stanley Kubrickin, Akira Kurosawan ja Ingmar Bergmanin elokuvista suosikkeihin lukeutuu monta monituista. Muista mainittakoon esimerkiksi Fargo, Amélie, Jackie Brown ja vaikkapa Brazil. Mutta näitähän voisi luetella auringonnousuun saakka...

 

TSK
Sunnuntaina, 29. joulukuuta, 2002 - klo 2.04:   
Bondit, avaruusjutut (Star Trek, Alien-sarja), sotaleffoista Sukellusvene U-96, huumorijutut (esim. Piukat Paikat, Takaa haettu, Top secret jne...), lännen tarinat ja hyvät toimintapläjäykset (esim. Terminator:it, Tappava ase-sarja jne...).

 

JPQ
Sunnuntaina, 29. joulukuuta, 2002 - klo 2.59:   
TSK: Käykös Robocop ?

 

Markus
Sunnuntaina, 29. joulukuuta, 2002 - klo 13.21:   
Jospa minäkin... En katso kovin paljon elokuvia, mutta leikkaamaton Robocob on hyvä. Jatko-osista en pitänyt. "Come quietly, or there will be... trouble." :) Excalibur oli myös hyvä. Hyvä vastaan paha -asetelma oli mielestäni ihan hyvin toteutettu ja ritarit arvostivat ihanteitaan. No, Arthurin isä Uther taisi olla hieman himokas ja harkitsematon... Musiikki oli mielestäni myös ihan hyvää ja vaikuttavaa. "One day king will come, and the sword will rise again." Bitter Moon (siinä on muuten Vangeliksen musiikki! :) ) oli muistaakseni myös ihan hyvä. Tähtien sota elokuvat ovat myös mieleeni. Ah sitä hyvä vastaan paha -asetelmaa ja lopulta isä vastaan poika... Se jäi vain vaivaamaan, että miksi Obi-Wan Kenobin ja Yodan ruumiit hävisivät heidän kuollessaan. Episodi II:ssa kuolleet jedit jättivät ruumiinsa jälkeensä.

 

TSK
Sunnuntaina, 29. joulukuuta, 2002 - klo 19.25:   
JPQ: No menettelee ne Robocop:itkin.

 

Joanna
Sunnuntaina, 29. joulukuuta, 2002 - klo 19.37:   
Ah,, Kohta lähden katsomaan sen sormusten herran toisen osan: kasi tornia.. onhan se himskatin pitkä mutta uskon sen olevan ainakin yhtä hyvä kuin ensimmäinenkin osa.

 

tomppa
Sunnuntaina, 29. joulukuuta, 2002 - klo 20.01:   
Joanna: Itse kävin eilen Tornit katsomassa eikä ehtinyt yhtään paikat puutumaan. Todella hyvä siis. Elokuvana sitä on vähän vaikea arvostella, omasta mielestä kyseessä on paremminkin kuvitus kirjaan, eroavaisuudet huomioiden, tietty. Huono päivä ehkä mutta en osaa sanoa siitä mitään kyynistä, hienoja kohtauksia jotka kolahti ainakiin meikään täysillä.
Muita: Kubrick, Cronenberg, Robocop(eka), Alienit 1-2, Kurosawalta muistan nähneeni joskus tvstä jonkun h*lvetin kauniin leffan, muuten niin tunne mutta todo listalla on.

 

KimmoK
Maanantaina, 30. joulukuuta, 2002 - klo 13.09:   
Babylon5 ja muitakin scifilefoja tulleepi katsottua.

(B5 on suurimmaksi osaksi katsomatta, mutta onneksi kaikki jaksot on videolla ...)

 

miksuh
Maanantaina, 30. joulukuuta, 2002 - klo 15.16:   
No aika laidasta laitaan mun leffamaku...Oikeastaan kaikki scifistä ja sotaleffoista aina nyyhkyleffoihin menee :) Lähinnä vaan mätkintä ja muut kuonoonveto leffat on semmosia jotka ei juuri innosta :P

 

Jarpie
Maanantaina, 30. joulukuuta, 2002 - klo 16.53:   
Mulle menee melkein kaikki, käytännössä inhoreaktiot tulee vain lällywood-nyyhkyleffoista ja propagandallisista isänmaa-vouhotusleffoista (Pearl Harbor yms). Tässä pieni lista parhaista leffoista joita olen nähnyt:
Brazil, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, RoboCop, Blade Runner, The Godfather 1&2, Memento, Citizen Kane, Star Wars 4-6, Fight Club, Se7en, Monty Python & Holy Grail, Léon, Lost Highway ... varmasti jäi monia pois, joululahjaksi saamassani Classic Monster Collection DVD-boksissa olleet Phantom Of The Opera (1943) ja The Invisible Man (1933) olivat todella hyviä, eikä vähiten loistavan Claude Rainsin ansiosta.

 

JPQ
Maanantaina, 30. joulukuuta, 2002 - klo 18.13:   
miksuh: Onkos bondi mätkintä ei minusta ? entäs meneekö romanttiset leffat kuten tämä uusi Titanic ?
Jarpie: Eikös se ole Lässywood ?

 

Teemu I. Yliselä
Maanantaina, 30. joulukuuta, 2002 - klo 23.40:   
> 2001: A Space Odyssey

Katsoin tuon juuri eilen DVD:ltä pitkästä aikaa. Kyllä se vaan on niin hieno elokuva. Ei mitään vastaavaa ole sen jälkeen tehty.

 

JPQ
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 0.13:   
Teemu: Kyllähän se erilainen scifi elokuva on mutta en itse varsinaisesti pitä siitä ei se huono ole ei vaan ole makuni mukainen. Eli kyllä erottuu joukosta.

 

jPV
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 0.48:   
Melkeen kaikki muu paitsi tavanomaiset mätkintäleffat ja idioottikomediat menevät. Eli siis Poliisiopistot, uudet Bondit, yet another teen moviesit jne saa unohtaa. Niin ja katastrofileffat ovat pahinta. Niitä ei voi katsoa kuin kidutusmielessä. Tarantinon elokuvat ovat kyllä jääneet positiivisesti mieleen (Reservoir dogs, True romance, Pulp fiction, From dusk till dawn...) ja jotain muita yhtäkkiä mieleen tulevia esim. U-96, Strange days, 12 monkeys, 5th element, Leon, Gilbert Grape... noh, on niitä varmaan vaikka kuinka, kun vaan muistais, mutta noi kaikki em. leffat ovat kuitenkin sellaisia, jotka kestävät katselua kerrasta toiseen.

 

miksuh
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.47:   
JPQ: No en minä Bondia mätkintäleffaksi laske :)
Bondit on ihan hyviä, vaikka vähä ennalta arvattavia kun niitä tehty jo niin monta :) Siis ei mulla toiminta-leffoja vastaan ole mitään.

Mätkintäleffalla meinasin lähinnä näitä kaikenkarvasia tappeluleffoja, missä mässäillään huitomisella ja potkimisella. Eli jotain ihme virityksiä missä ukkelit on jotain esim itämaisten taistelulajien osaajia ja sitten koko leffa on rakennettu sen mätkimisen ympärille. Ei oo koskaan tajunnu noita leffoja :P

Ja mitä Titaniciin tulee niin sehä oli iha saakelin hyvä leffa :) Näyttelijävalinnoista voi jokainen olla omaa mieltään, mutta leffana se oli kyl hyvä :)

 

miksuh
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 14.57:   
Jarpie: Kyl mä tykkäsin Pearl Harbouristaki, tosin on parempiakin sotaleffoja nähty. Mä en yleensä mieti et onko joku leffa nyt joku yltiö jenkkiasenteinen tai isänmallinen jne. Tärkeempää on se onko leffa yleensä hyvä ja viihdyttävä.

Turha sitä on liian kriittisesti ajatella, menee leffan kattomisesta kaikki hauskuus sillon.

Ja ei romnttisissa nyyhkyleffoissa ole mitään vikaa, hyvää vaihtelua ainaselle rymistelylle :)

 

tomppa
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 15.31:   
miksuh: Aivan totta sinänsä, joissain tapauksissa se ameriikkalaisuus vain hyppii niin silmille ettei hyvällä tahdollakaan voi keskittyä itse elokuvaan(jos siellä sellainen jossain on).
Sotaleffoista yleensäkin paras on ehdottomasti FMJ.
Itselle tuli aikoinaan yllätyksenä että Brad Pittin leffat tuntuis kautta linjan olevan hyviä, Fight Club, 12 Apinaa jne. Lisäyllätyksenä T.Cruiseakin näkee nykyään hyvissä pätkissä.

 

jpq
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 17.22:   
tomppa: yksi hyvä sotta leffa Kwai (ei Kawai) joen siltä.
Kaikki: Ja yksi hyvä leffa pako "siitä" vankilasta joka alkoi aalla ja oli "saarella".

 

Jarpie
Tiistaina, 31. joulukuuta, 2002 - klo 21.33:   
miksuh: no tarkoitin tyypillisiä typeriä ja paskoja Hollywood-romantiikka leffoja esim. You got mail sun muut mutta esim. Amélie on loistava esimerkki hyvästä romanttisesta leffasta ja mitä tulee Pearl Harboriin sun muihin niin niitä ei kestä, kyllä ne parhaat sotaleffat on niitä realistisia ja sodan järjettömyyttä kuvaavia eli esim. Apocalypse Now, FMJ, Platoon yms.

Tosta listasta unohtui Natural Born Killers ja Salvador, molemmathan on Oliver Stonen leffoja.

 

JPQ
Keskiviikkona, 1. tammikuuta, 2003 - klo 1.55:   
Jarpie: voi sitä Pearl Harborin tupakoinnin määrää kuulemma sehän oli tosi älytöntä.
Jaahas NBM on leffa oikein ettei pelkästään se yx juttu. Onkos NBM suomeksi syntyneet tappajiksi ?

 

Jarpie
Keskiviikkona, 1. tammikuuta, 2003 - klo 2.25:   
JPQ: On, Stone loistavasti kritisoi mediaa ja yhteiskuntaa yms.. monet(?) eivät vain näe tai halua nähdä sen räiskinnän taakse, sama on esim. RoboCopin ja Starship Troopersin kanssa joissa on myös napakkaa yhteiskunta-kritiikkiä.

Ja mitä juttua tarkoitit?

 

TSK
Keskiviikkona, 1. tammikuuta, 2003 - klo 3.05:   
jpq: Oliko kysymäsi leffa Pako Absolomista. Siinä leffassa on tosi hyvät äänet. Äänet nostaa tunnelmaa jos on kunnon kotiteatterilaitteet.

Itse lasken hyväksi ne joita jaksaa ja tekee mieli katsoa useammankin kerran.

 

JPQ
Keskiviikkona, 1. tammikuuta, 2003 - klo 15.41:   
Jarpie: kuulemma pearl harborissa ei tupakoida.
demoltion man:kin hyvää kriitiikki yhteis kunnasta.
TSK: Pako Algatrazista tai tuliko oikein edes on se mun tarkoittama elokuva.
Ja tuota sinn tarkoittaamaasi en ole muistaakseni edes nähnyt.
Hyväksi katsomani määräytyy sen mukaan kuinka monta kertaa jaksaa katsoa.
Kaikille: PS. Valitan kirjoitus taitoani englaninkielen kanssa.
PPS. Voi basilli kun uunot jäi mielielokuvieni listalta siis varsinkin vanhat.

 

miksuh
Torstaina, 2. tammikuuta, 2003 - klo 15.26:   
Jarpie: No ei kaiken aina tarvitse olla niin realistista, mielikuvitukseenhan jokainen leffa perustuu enemmän tai vähemmän. Samasta syystä turha miettiä niitä turhan vakavasti.

 

Jupp3
Sunnuntaina, 12. tammikuuta, 2003 - klo 0.26:   
Noh, mitähän tässä mainitsisi...
Scifiä:
Star Warsin osat 4-6
Aliens trilogian 3 ensimmäistä osaa :)
Robocop
Mad Max 2
Fifth Element
Total Recall
Matrix

Kai tässä pitää etukäteen mainita jo kotimainen Star Wreck 6 :)

Animea:
Akira
Princess Mononoke

Mitähän vielä...
Braveheart
Gremlins (Jotenkin siihen vain tykästyi pienenä... Liian pienenä ikärajaan nähden :) )

 

Fabio
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 14.23:   
Tuosta Mad maxistä kysyisin että millainen on ensimmäinen osa vai onko sellaista olemassakaan, oon kyllä nähnyt kakkosen ja kolmosen mutten ykköstä.

Ja omiin suosikkeihin kuuluu scifi (star wars, star trek,aliens...) fantasia (liian vähän tämän sortin elokuvia) jamonta muuta

 

Jupp3
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 18.46:   
Fabio:
Juu, itsellä myös Mad Max DVD:llä, sehän oli kakkoseen verrattuna melko pienellä budjetilla tehty, mielestä kakkonen on parempi, mutta "Ykkönen on aina ykkönen"

Eli ihan olemassaoleva leffa on :)

Eikä ole muuten ilmeisesti koskaan(?) tullut Suomen TV:stä...

 

JPQ
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 19.10:   
Fabio: On Mad Max ykkönen tosiaan olemassa ja on tullut suomen TV:stä tulee vain paljon harvemmin. Ja Mad Max 2:sta nimitetään joskus sillä tavalla harhaan johtasti lehdissä että sitä voisi luulla ykkös osaksi. Osa syyllinen on lehdet ja toinen on MTV3. Kakkonen on tosiaan paras ja kolmonen toiseksi paras tai sitten toisin päin eka on tosiaan aika surkea.

 

Anu Seilonen
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 20.09:   
JPQ: Väärin - suurin syyllinen on kansainväliset levittäjäoikeudet omistava Warner Brothers, joka julkaisi elokuvan Yhdysvalloissa pelkästään nimellä "The Road Warrior" (Ausseissahan tämä oli vain lisänimi) ja sillä nimellä sitä edelleen myy ja markkinoi sekä USA:ssa että Euroopassa (VHS, DVD ja myös TV-levitys). Sarjan ensimmäistä elokuvaa EI ole koskaan näytetty Suomen televisiossa eikä se ole ollut täällä myöskään teatterilevityksessä, mikä on omiaan lisäämään harhakuvaa.

 

JPQ
Tiistaina, 14. tammikuuta, 2003 - klo 20.34:   
Anu: Kyllä minä sen mielestäni olen nähnyt suomen TV:eessä. Ja jos olet aivan 100%:sen varma anna yksikin kunnon todiste väitteelllesi. En minä sinua epäile ihmettelen vain jos olen väärässä.

Ausseissa? eli austraaliassako ?

 

tomppa
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 8.45:   
hmm.. Itselläkin sellainen muistikuva että olisin ykkösen ihan telkasta joskus nähnyt? Osaisko joku vähän virkistää muistia että mitäs siinä oikeastaan tapahtuikaan?
Kakkonen on joka tapauksessa mainio leffa. Jonkinsortin peli aiheesta olisi kiva... (Fallouttia ei lasketa, vaikka hyvä onkin)

 

JPQ
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 11.18:   
tomppa: peli kövi minullakin mielessä. Enkä ykkösestä mitään muista. ja kolmonenhan on myös olemassa. Alkuperäinen Mad Max ei kai ollut vuodelta 1978? jos oli kappas vain syntymä vuoteni.

 

zipper
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 11.33:   
1979 (http://www.imdb.com)

z

 

Anu Seilonen
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 12.36:   
JPQ: No sitten voit varmaankin jakaa itse todistusaineistoa ja kertoa, milloin olet sen nähnyt ja miltä kanavalta? Jos et muista ykkösestä mitään, kuinka voit olla varma että olet sen nähnyt televisiosta? Sekö ei ole riittävä todiste, että leffa ei ole todellakaan koskaan tullut Suomen kanavilta?-) Ja juu, Ausseissa eli Australiassa (eli Oz:issa).

1990-luvun loppupuolelle asti kanavien oma sensuuri olisi varmasti estänyt elokuvan lähettämisen, vaikka se olisi ollutkin saatavana - elokuva on varsin karu, sisältää aika tylyä tavaraa ja on siksi yhä edelleen kielletty monessa maassa. Suurin syy siihen, miksi ykkösosaa ei ole nähty oikeastaan juuri missään maassa kunnon TV-levityksessä (no, USA:ssa hirvittävästi leikattuna ja vielä dubattuna), ovat kuitenkin pitkään vallinneet epäselvyydet elokuvan levitysoikeuksissa.

Alkuperäinen tuottaja oli firma nimeltään Kennedy Miller Productions eli kaksikko George Miller (joka myös ohjasi elokuvan) ja Byron Kennedy. Kennedy kuoli helikopterionnettomuudessa vuonna 1983 (elokuvan ensi-iltahan oli vuonna 1979), ja kun hänellä ei hilkun kolmekymppisenä ollut testamenttia, perikunta taisteli elokuvan oikeuksista aina 1990-luvun lopulle saakka. USA:n levitysoikeudet ehti ostaa American International Pictures eli AIP (USA:n ensi-ilta oli reilua vuotta Australian jälkeen), joten sinne asti perikunta ei käsiksi päässyt.

Japanissa 1998 julkaistu DVD oli pitkään ainoa "kunnon" julkaisu ykkösestä kotikatsomoille - se oli leikkaamaton ja sisälsi molemmat ääniraidat (ja siinä on edelleen yksi muista julkaisuista puuttuva traileri). Jenkkilän vuonna 1997 julkaistussa DVD:ssä ei ollut lainkaan alkuperäistä aussiääniraitaa, vaan se oli dubattu - levittäjä pelkäsi, etteivät jenkkiraukat olisi saaneet selvää aussimurteesta. Molemmat ääniraidat saatiin jenkkikiekolle vasta alkuvuodesta 2002, kun AIP/Filmways/Orionin oikeudet ostanut MGM sen viimein julkaisi lukuisten lisukkeiden kera. Village Roadshow:n R4-julkaisussa taas on todella hyvä DTS-ääniraita. Eurooppa-julkaisu ei ole anamorfinen ja siinä on vain Dolby Digital 2.0 -ääniraita. USA:n teatterilevityksessä ollut versio oli myös dubattu, samoin kuin pahasti saksittu televisioitu versio.

On ollut myös puhetta, että TV2:lle tarjottiin joskus vain tuota dubattua, leikattua versiota, jota he eivät halunneet lähettää (ja tekivät kyllä siinä aivan oikean ratkaisun, mikäli tarina pitää paikkansa). Suomessa ykkönen ehti olla jonkin aikaa saatavana vuokravideona ennen videolakia K-18-leimalla varustettuna, vieläpä leikkaamattomana versiona (tosin 4:3-kuvasuhteeseen litistettynä - kovin hoikkia poikia olivat). MTV3 esitti 2. ja 3. elokuvan syyskuussa 1997, Nelonen vuonna 2000 ja jossain tuossa välissä ne nähtiin kakkosellakin.

Lisäksi täältä löytyvät kaikki Katso-lehdet vuodesta 1978 lähtien, joten olet tervetullut selaamaan ne läpi - jos löydät niistä Mad Max ykkösen TV-esityksen, lupaan syödä valinnaisen vuosikerran ilman mausteita. :)

 

JPQ
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 13.24:   
Anu: No söisitkö kaikki lehdet ? jos löytäisin todisteen en rupea tarkistamaan noita lehtiäsi tulisi turhan kallis matka sinne pohjoiseen vaikka reisulla voisi muutakin tehdä. Ja sinulla tuntuu olevan varmat todisteet eli en taida enään kinata. Kanava kuten yritin alkuperäis viestissä oli MTV3 mutta täytyy nolona myöntää että taidat olla oikeassa. No tuosta silputusta & dubatusta versiosta olet kyllä oikeassa niitä ei tarfvitse näyttää. Huom. leikkaus on se mikä tehdään ohjaankäskystä ja silppuaminen se jonka tekee joku joka itse ei kestä elokuvaa sellaisena kun ohjaaja sen tarkoittanut.

 

Markus
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 15.23:   
Minäkin muistelisin MadMax ykkösen TV:stä nähneeni ja vieläpä useamman kerran. En ole tosin nyt ihan varma, onko tämä ykkösestä, mutta tämmöistä muistan nähneeni:

Elokuvan tapahtumat sijoittuivat autiomaahan. Ihmisillä oli kova pula bensasta ja jotkut "hyvät" ihmiset olivat rakentaneet jonkinlaisen linnakkeen, minkä porttina oli jonkinlainen linja-auto tai jotain... Tuota linnaketta vastaan hyökkäili jonkinlainen roskajoukko varustettuna naurettavan näköisillä autontapaisilla kulkuneuvoilla. Elokuvan alkumetreilla "herra Mad Max" ajautui tuonne "hyvien ihmisten" leiriin ja hänestä haluttiin kuskia ajamaan rekka-autoa, missä taisi olla isot bensavarat. Yhtenä yksityiskohtana muistan lisäksi tuolla "hyvien" ihmisten leirillä lapsen, josta en oikein erottanut oliko hän poika vai tyttö, poika taisi olla. Tämä heitteli teräksistä bumerangia.

En ole varma, onko tämä Mad Max ykkönen, mutta yllä kuvaamaani muistelisin jokatapauksessa TV:stä nähneeni. Elokuvateatterissa koko elämäni aikana olen käynyt yhden kerran lapsuudessani, yhden kerran armeija-aikana ja yhden kerran sen jälkeen.

Mielestäni nuo Mad Max elokuvat jotenkin alentavat ihmisen arvoa. Ihminen kuvataan jotenkin brutaalina ja kehittymättömänä.

 

Anu Seilonen
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 16.17:   
Markus: Kuvailit juuri kakkosen tapahtumia. Ykkösessähän Max on maantiepoliisi Max Rokatansky, joka joutuu vaimonsa ja lapsensa kanssa moottoripyöräjengin jahtaamaksi tapettuaan takaa-ajon yhteydessä jengin pomon.

Ja niin valitettavaa kuin se onkin, ihminen on kovin brutaali ja kehittymätön - ei tarvitse kuin katsoa maailman tapahtumia. Sellaista Star Trek -utopiaa tuskin koskaan tulee, että maailma olisi yhtä suurta perhettä ilman nälkää, sotia tai muita katastrofeja. Ihmiskunta on loppujen lopuksi liian itsekäs sellaiseen.

 

JPQ
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 16.22:   
Anu:Ennustus: Se kyllä tulee mutta vasta (tosin katastroofit jää) kolmannen maailman sodan jälkeen joka lienee viimeinen lajiaan. ;-) Ja
anu missäs sinä tuon ykkösen olet nähnyt ? ja mistähän sen voisi ostaa ?
PS. Spoilaisitko sen verta vaikka mailiini joka on tässä viestissä. Että selviääkö lapsi ja vaimo?

 

Anu Seilonen
Keskiviikkona, 15. tammikuuta, 2003 - klo 16.41:   
JPQ: Ottaen huomioon Maxin synkän tarinan ja jatko-osat, mitä arvelisit - selviääkö?

Ensimmäisen kerran näin Mad Maxin siltä videolain viemältä vuokrakasetilta ja sen jälkeen vuonna 1986 julkaistulta UK-kasetilta, jota oli tosin leikattu vajaan minuutin verran ja ääniraita oli se dubattu jenkkisössötys. Kuusi vuotta myöhemmin julkaistu widescreen-kasetti sisälsi alkuperäisen ääniraidan ja oli leikkaamaton - sen myin aikanaan pois todella hyvällä hinnalla ennen DVD-julkaisujen tuloa...

Ykkönenhän on nykyään saatavana ihan laatujulkaisuna DVD:lläkin. Vilkaise tuolta ylempää se pitkä viestini, mainitsen siinä nuo DVD-versiotkin. Suomiteksteillä sitä ei saatavana ole, importina voinee kysellä esim. leffat.comista, Filmifriikistä tms.

Maxin ystäville myös hyvä linkkivinkki:
http://www.madmaxmovies.com/

 

miksuh
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 13.17:   
JPQ: Ehkä pessimististä mut veikaisin et MadMaxin tapanen tulevaisuus 3. maailmansodan jälkee on todennäkösempi kun StarTrek:n tapanen maailma.

Jos joku katto sen minisarjan Viimesellä rannalla, niin se vois olla kans aika mahdollinen. Eli siinäkin viimeset rippeet tyypeistä asuu jossain tyhjenevissä kaupungeiss tai eristyksissä jossain. Siinäki kaikki järjestys romahti, kun katto sitä touhua siellä kaupungissa. Niin siinä todennäkösesti kävis.

 

JPQ
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 13.23:   
Anu: Luulis että muut jaksot tuntien että ei.
miksuh: no siinä mielessä että maisema ehkä lähempänä mutta sattumoisin sen verran iso ja julma sota että väkilukukin laksee eikä edes vain pikkuisen. Taas tässä ennustelen.;-)
Älkää ottako minua liian tosissani en vastaa menetyistä yöunista yms.

 

Markus
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 15.27:   
Anu: Pidän kuitenkin ihmistä kehittyneempänä, kuin mitä Mad Max -elokuvissa kuvaataan - ainakin itse olen. :) Mad Max -elokuvissa esim. ihmisillä ei ole juuri minkäänlaista arvomaailmaa. Mielestäni esim. keskiaikainen ihminen oli henkisesti kehittyneempi kuin Mad Max -elokuvien, vaikka tekninen kehitys jäljessä olikin.

James Bond -elokuvista vanhassa Kultasormi-elokuvassa kuvataan korealaiset mielestäni selvästi kehittymättömämpinä kuin muut. Ajavat herra Bondia takaa pyssyt paukkuen suorastaan eläimellisellä kiihkolla. Samaisessa elokuvassa nuoret naiset (ne lentäjät) kuvataan myös mielestäni hyvin kehittymättöminä - moraalinen ulottuvuus heidän aivostaan tuntuu puuttuvan. Tuovat mieleen siinä mielessä aivottomat ihmiset, että tottelevat johtajaansa sokeasti välittämättä tekojensa seurauksista muulle maailmalle. Sentään jopa lopulta ydinpommin räjäyttämisestä juonessa oli peräti kyse.

Itse olen esim. joskus miettinyt, että jos olisin toisen maailman sodan aikana ollut saksalainen ja joutunut natsien riveihin, niin olisin ennemmin kuollut, kuin totellut natsien hirmuvaltaa ylläpitäviä käskyjä.

Lapsena ihmettelin useasti, että jos voi valita, ollako hyvä vai paha, niin miksi kukaan valitsee olla paha. Ellei ole kiihtyneessä mielentilassa, niin jokaisen tekonsa kerkeää punnita ennen itse tekoa. Mutta luultavasti tämä kysymys ei ole pääasiassa valintakysymys.

 

JPQ
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 19.11:   
Markus: Kyllähän me keskimäärin kehittyneempiö olemme mutta "roskasakki" aika iso joukko kuitenkin. Ja super rikollisillahan ei ole moraalia ne tappaa vaikka kaikki maailman ihmiset päästäkseen taivoitteeseensa.

 

Markus
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 19.15:   
Lisäänpä tuohon aiemmin kirjoittamaani...

Siinä kuvaamassani Mad Max -elokuvassa elokuvan loppuosassa, missä herra Max yrittää päästä sillä rekalla ties minne, mielestäni takaa-ajajat ovat lähes yhtä kiihkomielisessä tilassa kuin korealaiset Kultasormessa. Ulkonäkönsä on kehittymättömämpi. Herra Max on kuin transsissa. Hänen tilanteessaan toki täytyi olla keskittynyt selvitäkseen. Mutta järjetöntä väkivaltaa vain bensan vuoksi, mitä lopultakin oli hyvin äärellinen määrä. Jotta siitä bensasta olisi lopulta mitään hyötyä, täytyisi siitä myymällä saada eläkepäivien rahat, mutta jotta rahasta olisi hyötyä, täytyisi jossain olla järjestäytynyt yhteiskunta jossa käytetään rahaa. Hyötyä siitä bensalastista olisi lisäksi, jos se riittäisi elämisen tarpeisiin loppuelämäksi eli siis kenties lämmitykseen (jos siellä aavikolla kylmä oli), valaistukseen ja/tai moottoriajoneuvoihin jos niitä tarvitaan todella hengissäsäilymiseen tai jos jossain olisi parempi paikka elää, ja sinne ei olisi pääsyä ilman rekan bensavaroja. Mutta jos niillä pahiksilla oli bensaa ajoneuvoihinsa riittämiin päästäkseen jonnekin parempaan paikkaan, mikseivät he ottaneet ja menneet pois sieltä aavikolta ajelemasta. Vaikkapa odottamaan sinne, minne se rekallinen bensaa todennäköisesti oli menossa tai jotain... :) Mielestäni Suomessa TV:ssä esitettävissä "jännityssarjoissa" ihminen on kuvattu kehittyneempänä kuin nämä Mad Max -maailman ihmiset.

 

JPQ
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 19.54:   
Markus: Tuossahan maailmassa ihmiskunta oli tietyistä syistä luonnollisesti takapakkia mennyt. Ja joitain ihmisiä ohjaa ahneus ei tarve.

 

Jon
Torstaina, 16. tammikuuta, 2003 - klo 22.30:   
Fight Club, TSH 1 ja 2, Kellopeliappelsiini, Lars von Trierin Valtakunta (vaikkei leffa olekaan - kenties parempi kuin Twin Peaks?), Rockyt on ok, jotkut kungfuleffat (esim. Jackie Chanin huumori puree, ei Jet Li:kään huono ole, Bruce Leen leffoja en muista), Conan 1 & 2, Blues Brothers, Matrix...T2, ja Aliens 1, 2 ja 4.

Kauhuleffat( ei ne teini), Hellraiser 1 ja 2...

Mitäköhän Terminator 3:sta tulee?

 

jpq
Perjantaina, 17. tammikuuta, 2003 - klo 0.01:   
jon: Mikä vika alies kolmosessa ? ja tuohon kenties parempi juttuun voit olla sitä mitä mieltä haluat vaikka olisit täysin eri mieltä kun muut. Eli ehkä mielipide tekee näin :-).

 

tomppa
Perjantaina, 17. tammikuuta, 2003 - klo 9.01:   
Markus: ja miten tämä eroaa nykyisesta maailmanmenosta?

 

Markus
Perjantaina, 17. tammikuuta, 2003 - klo 13.20:   
Tomppa: No maat omaavat huomattavasti edistyneemmän yhteiskuntajärjestelmän, huomattavasti kehittyneemmän kuin Mad Max -maailmassa (kakkososassa mistään yhteiskuntajärjestelmästä ei voi edes puhua), ja ainakin länsimaissa katson, että elämä ei ole vain kummallista "tappeluelämää", missä kaikkea arvokasta, mitä omistaa, on suojeltava väkivalloin jokaiselta vastaantulijalta. Edes missään Afrikan maassa ei taida olla varsinainen yhteiskuntajärjestelmä niin primitiivinen kuin esim. Mad Max 3:ssa ellei näissä maissa yhteiskunnan ulkopuolella mahdollisesti asuvia alkuasukkaita oteta huomioon. En tosin tunne jokaisen Afrikan valtion tilannetta. Ja ihmisen kuvaaminen noin primitiivisenä mielestäni antaa alentavan kuvan ihmisestä.

Lähi-Idässä öljykysymys on huomattavasti monimutkaisempi kuin kuvaamassani Mad Max -elokuvassa kysymys rekallisesta bensaa. Ensinnäkin sitä öljyä on huomattavasti enemmän, ja sitä pumpataan lisää. Ja tässä maailmassa öljyä todella tarvitaan esim. teollisuuteen ja lämmitykseen. Sekä esim. öljyä käyttäviä moottoriajoneuvoja tarvitaan muuhunkin kuin päämäärättömään ajeluun aavikolla. :) Lisäksi Irakin tapauksessa jos Irak olisi saanut Kuwaitin öljyvarat, olisi Irak voinut pitkälti määrätä öljyn hinnan ja sillä taas olisi ollut mitä ilmeisemmin suuri vaikutus koko maailman talouteen ja sitä kautta työllisyyteen jne...

En kiellä etteikö nykymaailmassa ryövättäisi ihmisiä, rekkoja ja melkeinpä mitä nyt ryövättävissä on, mutta mielestäni ryövääjät eivät ole niin primitiivisiä ihmisiä kuin Mad Max -elokuvassa. Tuossa mitä aiemmassa postauksessani selitin, pointtini oli se, että ei kenties ollut edes järkevää alkaa ryöväämään ja ampumaan liikkuvaa rekkaa, minkä lasti on helposti syttyvää ja mikä lasti oli ilmeisesti väkivallan syy. Jos esim. rekan kuskille sattuu jotain, on suuresti mahdollista, että koko rekka menee pian ympäri niin kuin muistaakseni elokuvassa menikin ja taisipa vielä räjähtää vai mitenkäs se nyt olikaan... :)

Anteeksi, mutta minä en ainakaan elä Mad Max -elokuvien kaltaisessa maailmassa en edes James Bondin. :)

 

tomppa
Perjantaina, 17. tammikuuta, 2003 - klo 15.13:   
Markus: Kunhan kärjistin. En kuitenkaan usko että Mad Maxin "yhteiskunta" on kovin kaukana monien kehitysmaiden tilanteesta, vaikka en ole minäkään niissä käynyt. Valtiotasolla tilanne kuitenkin on mielestäni niin nykyään kuin menneisyydessäkin kokolailla sama, moraalia noudatetaan silloin kun se itselle sopii. Eikä monien sivistysvaltioden alakulttuureissakaan meno välttämättä ole niin erilaista. Offtopiccia olkoon ;-)
Noi elokuvan pikku epäloogisuudet on kyllä pistänyt silmään, olet oikeassa siinä.

 

tomppa
Perjantaina, 17. tammikuuta, 2003 - klo 15.15:   
Niin ja rekassahan ei ollut lastina muuta kuin hiekkaa, että sellaista pikku kusetusta ;-)

 

Anu Seilonen
Perjantaina, 17. tammikuuta, 2003 - klo 23.47:   
Hei ystävät, toverit ja kanssaihmiset...

A) Mad Maxit sijoittuvat kuvitteelliseen sodanjälkeiseen tulevaisuuden synkkään Australiaan (Albert Einsteinhan sanoi, ettei hän tiedä millä aseilla kolmas maailmansota käydään, mutta neljäs käydään kivillä ja keihäillä - näille jäi sentään vähän löpöä ja paljon pyssyjä sun muuta relettä :-), joten

B) se on fiktiota, jonka ei ole tarkoituskaan olla välttämättä realistista (tuntuu kovin monesti unohtuvan ihmisiltä) ja

C) se tärkein minkä takia itse asiassa viestiä kirjoitan, kun mieleeni putkahti - eikö teistä kukaan koskaan pelannut Amigalla Roadwar 2000:a tai sen jatko-osaa Roadwar Europaa? :) Rokkasivat aikanaan kyllä kovasti, muistelen pelanneeni noita todella pitkiä sessioita aikanaan... Heti alkoi käsien tärinä kun muistin nuo pelit!

Pienenä anekdoottina muuten mainittakoon, että muutaman hetken verran Mad Max kakkosessa vilahtaa nyt SubTV:llä pyörivän Farscapen Pa'u Zotoh Zhaan eli Virginia Hey.

 

JPQ
Lauantaina, 18. tammikuuta, 2003 - klo 0.38:   
A: Einsteinin kanssa olen aseista samaa mieltä.
Outoa että naisella tapahtuu tuo reaktio pelien takia ? ;-) Älä pidä minua sovinistina vaikka pelaajana en naisia pidäkkään.
Liittyykö tuo Roadwar 2000 tai Roadwar Europa jotenkin MadMaxiin onko idea samaa sarjaa ?

 

Markus
Lauantaina, 18. tammikuuta, 2003 - klo 13.54:   
Taidan toistaa itseäni, mutta todettakoon, että se varsinainen pointtinihan oli, että Mad Max -elokuvissa ihminen on kuvattu siis jotenkin alentavan kehittymättömänä - tämä on vaatimaton mielipiteeni. Lopulta on vaikea huonon muistini pohjalta tarkemmin ko. elokuvan pohjalta eritellä asiaa. Tilanne onkin se, että samoin kuin vaikkapa jollakin on taidemaalauksesta "kyky" nähdä jotain, mitä toinen ei näe, itse näen ja kiinnitän elokuvissa huomiota siihen, miten ihminen on kuvattu. Tässä on paljon eroja. Pääsääntö elokuvissa tuntuu olevan, että pahikset kuvataan kehittymättömämpinä kuin muut. Poikkeuksena jotkut psykologiset trillerit, joissa tosin pahiksella on usein jonkinlainen psyykkinen sairaus, jonka annetaan ymmärtää olevan pahojen tekojen syy. Tosiassa psyykkinen sairaus ei tosin tietääkseni yleensä tee ihmistä pahakasi - voisi jopa sanoa, että tuollaisen kuvan antaminen fiktion varjolla on vaarallista propagandaa.

 

JPQ
Lauantaina, 18. tammikuuta, 2003 - klo 15.24:   
Markus: Pahikset tehdään tyhmemmiksi kun jenkilässä ei tykätä että pahikset voittaa. Tuo propaganda sopii siinä mielessä elokuviin että niissä ainakin jenkit haluaa antaa tietyn kuvan tietyistä ihmislajeista ?
Kuinkahan moni oikea nais agentti käyttää esim. minihametta ?

 

Markus
Sunnuntaina, 19. tammikuuta, 2003 - klo 13.16:   
Jenkkilässä TV taitaa olla myös opetusvälineenä keskeisessä asemassa. Muistan jostain Ylioppilaslehdestä lukeneeni muistaakseni kiinalaisen opiskelijan sanoja Jenkkilän yliopisto-opiskelusta ja tyrmistyksekseni hän sanoi, että siellä kirjojen lukeminen on vain suositus! Huh huh... Useammin kuin kerran olen jossain TV-sarjassa nähnyt tilanteen, missä joku olevinaan fiksu esim. college-opiskelija on tiennyt esim. luonnosta jotain "hienoa", mitä toinen ei ole tiennyt ja mikä onkaan ollut tiedon lähde. TV:pä tietenkin: "Olen katsonut luontokanavaa". Kirjat eivät ilmeisesti siis ole kovin pop jenkkilässä. Tämä kielii jonkinlaisesta henkisestä köyhyydestä. Tämänköhän takia sieltä tulee imeliä nuortensarjoja, missä hahmot ovat olevinaan hieman tuhmasti ilmaistuna "bättre svenska talande folk"-tyyppisiä ihmisiä, joiden tehtävä on ilmeisesti olla esimerkkejä nuorille. Olen joskus kiinnittänyt huomiota siihen, että näissä sarjoissa paheksutaan avoimesti esim. tupakointia, alkoholin käyttöä ja huumeiden käyttöä. Jos joku hahmoista käyttää jotain edellä mainitusta, niin mahdollisesti jo samassa jaksossa seuraa "opetus", kuinka tyhmää se on ja "vieroitus" alkaa. Suomessa nuorten sarjoissa on ollut esim. alkoholin käyttöä ilman mitään opetusta - jopa alaikäisten keskuudessa. Muistan tosin, että Suomessa kirkko älähti, kun Salatuissa Elämissä oli hmmm.. olikos se jotain pillereiden käyttöä. Kirkon mielestä se oli huonoa esimerkkiä nuorille. Muistan muutaman jakson katsoneeni USAlaista Marshall Law -sarjaa. Roskaa oli ja siinäkin oli imelää "älkää tehkö näin"-opetusta. Virkistävä poikkeus tästä paapomistyylistä on Frendit. Tätä kestää katsoa, eikä tule sellaista vaikutelmaa, että ohjelman tekijät pitävät katsojaa vailla omaa tahtoa. Kuitenkin mielestäni sarjoissa saa toki olla moraalista opetusta, mutta kunpa tätä ei vaan toteutettaisi niin imelästi.

 

pVC
Sunnuntaina, 19. tammikuuta, 2003 - klo 14.24:   
Ja sitten toisaalta vähän vanhemmille suunnatuissa sarjoissa vedetään drinkkiä jatkuvasti ja autolla lähdetään aina ajamaan kännissä, joka ei taida olla ollenkaan tuomittavaa siellä kulmilla sitten :)

 

tomppa
Sunnuntaina, 19. tammikuuta, 2003 - klo 16.13:   
Anu: Itselläkin tuli mieleen noi Roadwarit, tosi hilpeitä pelejä, se taktinen autotaistelu varsinkin oli tosi hienosti tehty, näistä uusinta versiota kehiin, niin.. Ja toinen SSIn klassikko oli Sword Of Aragon, jota vieläkin pelaa ihan mielellään. Joku Lord of the Rings tyylin uusväännös tästä olis todella paikallaan. Ja kyllä, tavallaanhan tämä viesti liittyi elokuviin ;-)

 

JPQ
Sunnuntaina, 19. tammikuuta, 2003 - klo 21.11:   
tomppa: Kyllä minusta saa vähän asia vierestä puhua koska naurettavaa olisi aloittaa joka pikku sivu huomiolle oma ketju.

 

mkl
Maanantaina, 20. tammikuuta, 2003 - klo 14.08:   
Mighty Aphrodite
(Woody Allen)

 

Hooligan/DCS
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 8.35:   
pornoleffat on aina kolahtanut

 

JPQ
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 14.02:   
Hooligan: Kylläpäs viihdyttävä komentti. Nehän ei ole oikeita elokuvia ollenkaan mutta tarpeeksi lähellä aihetta. Niissä ei usein liene kummoinen juoni mutta onko toiminta elokuvissakaan aina ? no ei mutta silti niitä katson itse mielummin.

 

Hooligan/DCS
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 14.20:   
keskiverto pokeleffassa on enemmän actionia kuin rambo 1-3, jottas poika tiijät :)

 

Jon
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 15.24:   
Make love, not war...eh.

Onhan niitä ennen näytetty jopa elokuvateattereissa, näin olen kuullut, mistä minä muka tietäisin... :)

 

Ibe U
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 16.35:   
Porno leffojen käsikirjoittajilla on varmaa hauska duuni.

Ajatelkaas

kohtaus1.

Nainen on juomassa siideriä kun pullo yllättäen tipahtaa lattialle ja menee rikki.

Nainen kumartuu masentuneena siivoamaan sirpaleita, täysin tuntematon posteljooni käy kopeloimaan ja jatko onkin historiaa...

Tai

Nainen on lenkillä kun hänelle aivan yllättäen tulee vallan vastustamaton himo hipelöidä itseää paljastavasti jossain julkisella paikalla esim. pellolla??

Kun paikalle saapuu kolme moottoripyörä jengiläistä....

Noiden kohtien jälkeen vain improvisoidaan..

Tossa ois varmaan ihan käyvät käsikset tehtynä kolmessa kymmenessä sekunnissa..

 

Ibe U
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 16.36:   
StarShip troopers on pop

 

JPQ
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 17.58:   
Hooligan: No eräänlaista on joo tiedän minua ei vaan p-leffat kiinnosta sinua toki saa kiinnnostaa. Ja pitäisikö pojitella takaisin kun en tiedä kumpi meistä on vanhempi. Minä näet olen 24v.
Ibe U: VOisitko vähän mainita spoilaamatta siitä? kun jotenkin tutun oloinen muttei täysin.

 

Hooligan/DCS
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 19.16:   
JPQ:
siinä tapauksessa pojittelen. pari kolme vuotta etumatkaa ;-)

 

JPQ
Tiistaina, 21. tammikuuta, 2003 - klo 21.00:   
Hooligan: Ei se mitään. Eikä se muutenkaan haittaa kun sävy oli asiallinen.

 

miksuh
Keskiviikkona, 22. tammikuuta, 2003 - klo 10.11:   
Jon: Hesasa oli aikanaan oikein erillinen teatteri noita varten :) En kyl ite siellä käyny :) mut se oli Bristolin vieressä siellä sillosella sisäpihalla, samassa rakennuksessa kuitenki.

 

JPQ
Keskiviikkona, 22. tammikuuta, 2003 - klo 13.27:   
miksuh: tarkoitat noita toisen soritin elokuvia? eli pornoelokuvia kait ?

 

Hooligan/DCS
Keskiviikkona, 22. tammikuuta, 2003 - klo 13.44:   
johan töllössäkin on kailotettu että porno on parasta... vai oliko se poro?

 

Jon
Keskiviikkona, 22. tammikuuta, 2003 - klo 14.54:   
Ibe U: siellä vois olla kunnianhimoiselle osaajalle työsarkaa :)

Elokuvia jotka unohtui listasta:

Event Horizon, Tim Burton's Nightmare Before Christmas, Army of Darkness (Evil Dead jotain?), italo-westernit (Hyvät, pahat ja rumat anyone?)...

 

JPQ
Keskiviikkona, 22. tammikuuta, 2003 - klo 15.09:   
Hooligan: Hahahaha. Ja Pornografiinenkäyttis...

 

miksuh
Keskiviikkona, 22. tammikuuta, 2003 - klo 16.01:   
JPQ: Niitä justiisa :)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: