Plasmatelkkarin korjaus

Saku-foorumi » Vapaa sana » Plasmatelkkarin korjaus « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 9. maaliskuuta, 2017 - klo 16.05:   
http://flux.mbnet.fi/saku/plasma1.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/plasma2.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/plasma3.jpg
http://www.ohmsupplies.co.uk/KIT357-YSUS-KIT-LJ41-09423A-LJ92-NO-PICTURE-SOUND-O

Tuli tarjolla 51" Samsung ps51d535 fullhd plasmatelkkari. Kuulemma toiminut 3 vuotta. Sitten kuulunut poks ja kuva hävinnyt. Kun laittoi sähköt päälle, powerikortin rele naksahti vetoon. Napsumista ja hetken päästä rele katkaisee käynnistysyrityksen. Poksahdus saattaisi tarkoittaa paneelin läpilyöntiä, jolloin korjaus ei ole mahdollista.

Päätin aloittaa korjauksen, koska plasmassa pitäisi hyvä kuvanlaatu ja pääsi tutkiin plasman tekniikkaa, josta ei ollut vielä kokemusta. Takakansi irtoaa jalkaa irroittamatta, huoltoystävällinen. Aloitin elkoista, joissa ei fyysistä pullistumaa, valittu normaalia laadukkaammat merkiltään. Lähes kaikki irroitettuna mitattuna löytyi yksi 10uF 450v, jossa esr hieman koholla. Ei ihmekään, koska tehovastus vieressä. Vaihdoin kuitenkin ja arvatenkin ei vaikutusta.

Irroitin syöttöjohdon Ymain-kortille. Polvillaan ollut Vs pääjännite nousee ylös. Aloin mittaileen Ymain-kortin isoja kiviä. Oikosessa olevia löytyi 7 kpl. SMK1360 fetti, FDA16N50 fetti, SF10A400H diodi ja neljä FGPF4536 igbt. Varmaankin kuumuus tappanut yhden ja ketjureaktiolla lisää. Ebayn kiinan valikoimista löytyi edullisesti. Yllätys oli melkoinen, koska plasmaan ilmestyi kuva. Tosin ei täydellinen. Servicemenun mukaan käyttötunteja taisi olla noin 2400, vahingossa resetoin laskurin. Tuossa ajassa paneelin ei pitäisi olla vielä väsynyt kuvanlaadultaan.

Kuvassa oli keskivaiheilta alkaen tummenpaa, mitä enemmän kuva oli vaaleaa. Tummentuneilla alueilla värit vääristyvät ja muistaa kuvia jopa varttitunnin takaa. Powerikortista Vs pääjännitteen säätö trimmerillä maksimiin auttoi merkittävästi, säätövara 200-224V. Normimenun valoisuusäädöllä on vaikutusta. Nolla-arvolla kuva oli moitteeton, mutta liian tumma jopa pimeässä huoneessa. Normivaloisuudella tummapitoinen ohjelma, kuten haluatko miljonääriksi, oli moitteeton. Googlehaun perusteella tuollaiseen vaivaan eräs syyllinen on isojen kelojen murtuneet juotokset. Samsung on laittanut isovirtaisiin paikkoihin holkin reikään, jolloin murtuminen ei ole mahdollista.

Ajattelin, jos vaihtamani 16N50 fetti on huonolaatuinen. Tilasin tehokkaamman 20N50 version, että ei tulisi ainakaan samanlaista, vaikka myyjä on eri. Ei vaikutusta. Kyseisen Ymain-kortin korjaussarjan mukaan isojen kivien lisäksi tyyppivika on juotospuolella oleva 20 jalkainen pintaliitos t541p puskuripiiri, mitä ei välineilläni vaihdeta. Päädyin helppoon ratkaisuun eli tilata koko kortti ebaysta. Edullisin LJ41-09423A löytyi Englannista. Tilaamisen jälkeen aloin katteleen kuvia tarkemmin. Vaikka piirilevy on sama, on se kalustettu eri määrällä komponentteja. Joitain enemmän ja joitain vähemmän, sekä yksi y-buffer kortille menevä liitin enempi. Komponenttiversiot paljastaa jäähdytyslevyn leima. Tilasin DH version, kun oikea olisi DFS, jota ebaysta ei löydy.

Plasma alkoi heti toimia vaihdetulla kortilla täysin moitteettomalla kuvanlaadulla, joten komponenttivaihtoa samanlaiseksi ei tarvita. Korttien trimmereillä hienosäätö kuvanlaatuun. Ymain ja Xmain korttien jäähdytyslevyt käyvät kuumina. On aihetta lisätä niihin tuulettimet. Varmaankin takakanteen aukot tuulettimille, tuskin mahtuvat sisään.

 

Teemu Kärkkäinen
Käyttäjätunnus: wizor

Rekisteröity: 12-2009
Keskiviikkona, 5. huhtikuuta, 2017 - klo 6.39:   
Itsellä 50" LG:n plasma-tv ja jos siitä joskus meinaa aika jättää niin varmasti kyllä avaan sen ensin ja koitan korjailla ennen kuin edes harkitsen uutta :-)

Jonkin verran tosiaan tuokin lämpöä tuottaa, mutta ei niin paljoa, että alkaisin tuulettimia sinne laittamaan. Hyvin on reikiä takana, että lämpö pääsee nousemaan ylös.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 7. toukokuuta, 2017 - klo 22.22:   
Kivissä kiinni olevien jäähdytyslevyjen lämpötila selviää takakannen irroittamalla sormella tutkimalla. Kannattaa huomioita, että voi olla jännite, varsinkin powerikortin jäähdytyssiileissä.

http://flux.mbnet.fi/saku/plasma4.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/plasma5.jpg

Sain projektin valmiiksi. Pari 8 cm 12V tuularia. Käytän ulkoista poweria, joten on sähköturvallinen. Faneille säädetty 6V syöttö. Hellekelillä voi säätää 7.5V.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 2. marraskuuta, 2017 - klo 19.29:   
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu1.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu2.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu3.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu4.jpg

Tuli toinen plasmaprojekti, kun rappukäytävässä oli ollut panasonic tx-p42ux30e fullhd 42" muutaman päivän. Päätin ottaa talteen. Rikkunaiseksi osoittautui. Ei semmoiseen kehtaisi saa ottaa -lappua laittaa.

Vika näytti olevan sama kuin edellisessä samsung projektissa. Powerista lähtevä pääsyöttö on oikosulussa ja poweri menee polvilleen. Oikosessa olevia kiviä löytyi 3 kpl, kaikki igbt. Pari 30F131 ja yksi DG302. Pintaliitoskamaa ja lämpö siirtyy vain piirilevyyn. Ei ihme, että ovat hajonneet. Vain powerikortissa on perinteisiä kiviä kunnon siilissä.

Korvasin kaikki kolme FGPF4536 kivillä, mitä tilasin kiinasta samsung projektiin 10 kpl. Kuva tuli muutamaksi sekunniksi. DG302 paikalle laitettu FGPF4536 oli mennut oikosulkuun. Varmaankin jännitekesto tuossa paikassa turhan vaatimaton. Samsungista jääneestä piirikortista irroitin RJP63K2 kiven, joka kesti.

Kuvanlaatu on moitteeton. Laitoin laatikosta löytyneitä alumiinilevyjä kivien selkään toistaiseksi. Täytyy laittaa tuon piirikortin kohdalle tuuletin ja kääntää kivet vaakasuuntaan, että takakansi mahtuu. Olkoon toistaiseksi köökkitöllönä koekäytössä ilman takakantta.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Torstaina, 9. marraskuuta, 2017 - klo 5.41:   
https://www.ebay.com/itm/2PCS-NEW-DG302-Manu-PANASONIC-Encapsulation-TO-263-IC/282642447374

https://www.ebay.com/itm/5PCS-MOSFET-Transistor-TOSHIBA-TO-263-D2PAK-GT30F131-30F131/401305030800

Laitoin ebaysta pintaliitoskiviä tilaukseen, kun maksoi parin eur luokkaa. Tulee siistimpi, lisäksi ylimäärin, varaosia tai seuraaviin projekteihin.

Pitää puhallin edelleen lisätä. Yksi tuolle piirikortille piisaa, näyttää olevan tyyppivika vain siinä laitteen merkistä riippumatta.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Torstaina, 9. marraskuuta, 2017 - klo 12.49:   
Hienosti olet saanut korjattua!

Olen jäänyt siihen käsitykseen että plasmatelkkareissa on huippu kuva ja etenkin kontrasti, mutta myös kova virrankulutus. Oma mielikuva oli luokkaa 300W, mutta wikipediassa vielä korkeammalla https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_display#General_characteristics ( Typical power consumption is 400 watts for a 127 cm (50 in) screen. Most screens are set to "shop" mode by default, which draws at least twice the power (around 500–700 watts) of a "home" setting of less extreme brightness.". Tuon lähteen vuosilukua en saanut selville.

Googlasin virrankulutuksia ja tuosta isommasta ei löytynyt kulutustietoja käyttöohjeesta, mutta kylläkin teksti "For the power supply and power consumption, refer to the label attached to the product."

Pienemmästä kuva takapaneelista jossa 255 W, mutta käyttöohjeessa tarkemmin "Tilassa Virrankulutuksen keskiarvo (IEC 62087 Ed.2 -mittausmenetelmän mukaan) 115 W"

Että kehitystä oletetusti ehti tapahtua kulutuksen suhteen. Tuolta wikistä selvisi että LG, Panasonic ja Samsung olisivat lopettaneet plasma näyttöjen tuotannon vuonna 2014.

Tämä on varmaan jo hukattu pois kun ilmiutus on noin vanha...
https://murobbs.muropaketti.com/threads/panasonic-tx-p42ux30e-rikkinaeinen-hki.1297225/

 

Joni Valtanen
Käyttäjätunnus: jvaltane

Rekisteröity: 7-2010
Maanantaina, 13. marraskuuta, 2017 - klo 10.30:   
Kieltämättä hienosti korjailta.

Plasma-TV:ssä on myös kuvan kiinni 'palamisen' riski myös olemassa.

Oli kaverini nukahtanut plasma-tv:n ääreen ja kuulemma oli haamukuva jämähtänyt ruutuun. Puoli päivää lumisadetta oli sitten auttanut ongelman kanssa. Tämän jälkeen oli tarkkana että samanlaista vahinkoa ei satu. Pitääpä kysellä onko vielä tallella ja mainita että ei kannata heittää pois jos lahoaa, vaan koittaa korjata.

En voi kiistää etteikö olisi ollut hyvä kuva, ainakin silloin yli kymmenen vuotta sitten.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Sunnuntaina, 7. tammikuuta, 2018 - klo 23.12:   
https://www.ebay.com/itm/1PCS-DC-DC-LM2596-power-Supply-Buck-Converter-Step-down-Module-LM2596-3A/263153858657
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu5.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu6.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu7.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu8.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu9.jpg
http://flux.mbnet.fi/saku/pansu10.jpg

Ebayn pintaliitoskivet saapuivat ja asennus onnistui ongelmitta virityksen näköisten normikivien tilalle.

Takakannen mukaan kulutus on speksattu 255w, jota ei juurikaan ylitetä huutonetistä ostamani laadukkaan kulutusmittarin mukaan. Kuvan vaaleus ja säädöt vaikuttavat kulutukseen. Omilla asetuksillani tyypillinen tv-ohjelma pyörii 200-250w välillä. Tummapitoinen leffa voi olla vain reilu 100w. Pansua on tullut viime aikoina eniten katteltua, minkä kuvanlaatu on telkkareistani parhain. Kallis 4k-telkku vieressä -vertailussa huomaa väritoiston tärkeimpänä erona. Plasmassa on täyteläisemmät ja luonnollisemmat värit. Eritoten ihon värissä huomaa. Kontrasti tulee toisena, plasma voittaa jälleen.

Sain tuuletinprojektin valmiiksi. Laitoin suunnitelman mukaisesti yhden 9cm puhaltimen. Konehuoneessa on runsaasti tilaa, joten mahtui nätisti sisäpuolelle. Näin ollen sähkö houkutti myös sisäiseksi. Powerista passelein jännite on 15v. Laitoin väliin ebayn edukkaan step-down konvertterin, alle euro. Ruuvia säätämällä saa halutun jännitteen, kunhan syöttö on sitä suurempi. Asensin siten, että voi takakantta irroittamatta säätää ruuvia tarvittaessa. Koeajossa 5.8v oli riittävä ja hiljainen.

Liitin oli aiheellinen, että saa takakannen täysin irti avattaessa. Varaosaemosta otin p4-virtaliittimen. Sille löytyi powerikortista oiva paikka, kun tehtaalla on jätetty bond pois. 15v ja gnd foliot sopivissa paikoissa, tarvi vain porata p4-liittimelle 4 reikää. Johdoksi vastaava varaosa-atx-powerista.

 

TSK
Käyttäjätunnus: tsk

Rekisteröity: 4-2010
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2018 - klo 18.28:   
Tyhmä kysymys. Mikä on kivi ?

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2018 - klo 19.56:   
Yleensä tehopuolijohteista esimerkiksi tehotransistoreista käytetään nimitystä kivi. Kyseessä siis tekniikan ihmisten slangi.

 

Matti Järvinen
Käyttäjätunnus: varaktori

Rekisteröity: 4-2014
Maanantaina, 15. tammikuuta, 2018 - klo 20.09:   
Laitetaan tähän vielä käyttöesimerkki. Elektroniikkaa harrastava saattaa tokaista näin: vaihdoin vahvistimen pääteasteeseen uudet kivet. Se tarkoittaa, että kaveri vaihtoi vahvistimen pääteasteeseen uudet päätetransistorit. :-)

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: