Win XP tappaa ADSL yhteyden?

Saku-foorumi » Vapaa sana » Viestit 2015 » Win XP tappaa ADSL yhteyden? « Edellinen Seuraava »

Kirjoittaja Viesti
 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Tiistaina, 4. elokuuta, 2015 - klo 9.15:   
Onko havaintoa moisesta?

Minulla tuli tuosta vahva epäilys kun koko kesän ongelmitta toiminut kotiverkko alkoi pelleilemään kun boottasin vanhan winXP koneen käyntiin.
XP kone on kodin WLAN verkossa ja WLAN tukiasema on kytketty kytkimeen ja kytkin on kytketty ADSL modeemiin jossa myös palomuuri.

Eli kun XP kone on muutaman tunnin imutellut windows updatejaan huomaan että soneran katkaisee yhteyden (tms). Yhteys palautuu kun otan hetkiseksi ADSL purkin irti verkosta ja virroista.

(myös XP koneessa tietenkin oma palomuurinsa ja ajantasainen virustutka)

No, ehkäpä kaikki on vain sattumaa....

 

ShK
Käyttäjätunnus: shk

Rekisteröity: 10-2012
Tiistaina, 4. elokuuta, 2015 - klo 9.36:   
Katos telnetillä mitä ADSL purkin statistiikka näyttää?

(Telnet to 192.168.1.1, enter "admin" for login and password, then type "adsl info --stats")

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Keskiviikkona, 19. elokuuta, 2015 - klo 8.50:   
En ole kerinnyt analysoimaan tarkemmin.

Mutta todellakin. 100% varmuudella kun kytken XP koneen kotiverkkoon, ADSL modeemi pimenee alle 5 minuutissa. Joudun käyttämään siitä piuhat irti.

(win8.1 koneet, Linux, Android, Amiga jne. ei sitä tee)

Tällä tavoin M$ varmistaa että vanhoista windows koneista tulee AROS/Linux koneita???? Vai onko syynä NSA:n vanhentunut takaportti?

 

jPV
Käyttäjätunnus: jpv

Rekisteröity: 6-2009
Keskiviikkona, 19. elokuuta, 2015 - klo 11.21:   
Tai sitten XP-koneessa kuitenkin joku haittaohjelma, joka tukkii siellä linjat hyökkäyksillään tms :-) Tai peräti haksoroitu modeemi ja tekee sen kans jotain jännää.

Nuo modeemitkin on ihan hirveetä kakkaa ohjelmistoiltaan nykyään. Useat tuntuu olevan korkattavissa ja sitten uudempia firmiksiä löytyy metsästämään ja arvailemaan pitkään.

Itse olen ihmetellyt Soneran liittymän mukana tullutta VDSL2-modeemia, kun aloin huvikseen katselemaan päivityksiä siihen netistä. Ilmeisesti Soneralta olisi pitänyt tulla uhkauskirje kaikille kyseisen laitteen omistajille, että se pitää päivittää uusimpaan versiooon, kun se muuten "hidastaa laajakaistaliittymän nopeutta ja aiheuttaa Soneran laajakaistaverkkoon ongelmia". Hyvin epämääräisesti sanottu, enkä tiedä olisinko tuolla kuvauksella alkanut päivittämään, jos nopeudessa ei ole ongelmaa :-) Eipä kuitenkaan ollut näkynyt meillä koko kirjettä, että ei sen puoleen. Nyt kaivellen kyseinen lausunto näyttää viittaavaan siihen, että laitteessa on ikäviä aukkoja ja ilmeisesti tuo "nopeuden hidastaminen" johtuisi ulospäin lähtevistä hyökkäyksistä, kun joku on ujuttanut ylimääräistä kivaa purkkiin. Olisivatpa heti sanoneet suoraan.

Noh, omassa modeemissa oli joku 1.01 tms versio firmiksestä. ZyXELin webbisivuilta ei löytynyt muka mitään firmispäivitystä, mutta sitten kun meni itse tonkimaan niiden ftp:ltä, niin löytyi 1.10 versio. Nettikeskustelujen mukaan joillakin oli kuitenkin jopa 1.12 versio käytössä, mutta ei sitä mistään löytynyt. Soneran sivuilta pääsi vain johonkin automaattiseen webbiwizardiin, joka hoitelisi päivityksen "automaattisesti".. ei vaan näyttänyt lähtevän tekemään sitä ei-Windows-koneilla. Lisää googlettamaan, niin toi wizardi näyttää antavan firmispäivityksen versioon 1.00. Lisää lueskelua, niin ilmeisesti tuo 1.00 on sitten kuitenkin uusin, vaikka versionumerointi heittääkin nyt pahasti. Versiohistoriaa ei tietenkään löydy mistään (1.10:een asti löytyy kyllä ZyXELin ftp:ltä), ja jollain foorumilla joku sitä kysyikin, niin Soneran edustajan mukaan sitä ei kuulemma jaeta käyttäjille "tietenkään". Uutena ominaisuutena monilla alkanut pätkäisemään yhteyttä kerran viikossa yms kivaa... itsellä kun vanhalla kuitenkin pysynyt vakaasti päällä, niin eipä tehnyt mieli sitten kokeillakaan. Kaiken lisäksi bootloaderi päivittyy uudemmissa, ettei vanhaa versiota saa enää takaisin...

Alkoi kuulostamaan niin sotkuiselta tuon ZyXELin kanssa, että aloin katselemaan kokonaan toisen merkkistä modeemia ja löysinkin sitten Intenon boksin, joka oli jopa ensimmäisten joukossa suositeltuina modeemeina Soneran sivuilla. Sen saatuani aloin tarkastelemaan siinäkin firmispäivityksiä. Tämän modeemin ohjelmistosta ei sitten Soneran sivuilla ollut halaistuakaan sanaa. DNA:n sivuilta löytyi kuitenkin maininta, että siinä on ihan samat aukot kuin ZyXELissäkin, ja heidän sivuiltaan löytyi päivitys. Tarkistin vielä valmistajan sivut, mutta ei päivityksiä, joten kokeilinpa vetäistä DNA:n tarjoaman firmiksen, kun vanha ja aukkoinenhan se itsellä oli. Modeemin hallintosivu on nyt varustettu DNA:n logolla, mutta toimii kuitenkin Soneran verkossakin.. ja hieman turvallisempi olo kuin alkuperäisellä haavoittuvaksi ilmoitetulla firmiksellä, mutta vain hieman :-)

Sitten kummassakin on vielä kaikkea muutakin kivaa bugitusta kyseisten aukkojen lisäksi. ZyXEL esim hukkaa tietyin väliajoin langattoman puolen ja Inteno sekoaa kokonaan jos yrittää muuttaa lähiverkon johonkin muuhun kuin vakioon 192.168.1.x osoitteistoon jne. Liekö noita testattu lainkaan vai onko näissäkin käyttäjät betatestaajina perusjutuillekin.

Enivei, meni vähän aiheen viereen, mutta teki mieli avautua näistäkin joskus :-) Kannattaa kuitenkin huomioida modeemitkin, jos jotain selittämätöntä häikkää ilmenee netin kanssa. Tuntuu olevan melko purkkaa niiden ohjelmistot ja jostain kumman syystä kriittisetkin päivitykset piilotetaan kivien alle ja ollaan hyshys, vaikka näiden asioiden luulisi olevan tärkeimmästä päästä pitää kunnossa.

 

Hanzu
Käyttäjätunnus: hanzu

Rekisteröity: 3-2010
Keskiviikkona, 19. elokuuta, 2015 - klo 12.37:   
Itse en enää XP:tä käytä, mutta silloin kun niitä asensin, niin asensin aina ilman nettikaapelia, koska niin usein niihin livahti joku ilmeisesti Windows Updaten kanssa samoja reittejä väijyvä mato, joka teki kaikkea sai nettiliikenteen etanaksi ja aiheutti kaikenlaista kiusaa ja häiriötä.

Siksi asensin ensin CD:ltä ilman nettikaapelia ja asennuksen jälkeen kaikkein ensimmäisenä pistin nettitikulta antiviruksen ja palomuurin, sitten vasta ajurit, nettikaapelin ja Windows updatet.

Voi olla että nykytilanteessa uudet madot ja virukset ovat jo löytäneet tiensä XP:n Windows Updaten välirakenteisiin ja operaattorin turvajärjestelmät tai modeemin palvelunestoturvajärjestelmät katkovat yhteyden. Tämä siis pelkkä arvaus minulta.

 

flux
Käyttäjätunnus: flux

Rekisteröity: 2-2010
Keskiviikkona, 19. elokuuta, 2015 - klo 20.21:   
Muistan ammoisina xp alkuaikoina, kun heti asennuksen jälkeen oli notepad.exe saastunut, filen koosta pystyi päättelemään välittömästi. Varmaankin ulkoapäin kolkuteltiin portteja jatkuvasti ja käveli sisään jo asennuksen aikana. Natin takana ei tullut, silloin oli jostain silloin suora yhteys. Kannatti irroittaa nettikaapeli koneesta ja kytkeä vasta turvalliseen koneeseen.

 

kimmok
Käyttäjätunnus: kimmok

Rekisteröity: 10-2009
Torstaina, 20. elokuuta, 2015 - klo 10.59:   
harmi kun se vanhus ei suostunut suosiolla palaamaan tehdastilaan, eikä asennuslevyjäkään ole.

Luultavasti teen niin että disabloin wifin kokonaan, se p*ska kun aina bootissa heräilee.
Ja tyydyn käyttämään vehjettä ilman verkkoyhteyttä satunnaiseen SimCity4 pelaamiseen, heh.

Satunnainen nettitarve tuolle vehkeelle (SC4 karttojen yms lataaminen) sitten vaikkapa kännykän kautta niin ei kodin verkko pätki.

Lisää viestisi tähän
Viestisi:
Käyttäjätunnus: Postitus informaatiota:
Tämä on yksityinen keskustelupalsta. Vain rekisteröidyt käyttäjät ja moderaattorit voivat postittaa tänne.
Salasana:
valinnat: Aktivoi URL:t automaattisesti tässä viestissä
Toimenpide: