Viikon namupala
hakemistoon

Amiga Inc. kehittää uutta laitteistoriippumatonta Amiga-käyttöjärjestelmää. Uuden järjestelmän kehitysympäristön ensiversio, Amiga SDK 1.0, julkaistiin keväällä ja ensimmäiset ilmaisohjelmat uudelle Amigalle ovat jo ilmestyneet. Tutustumme orastavaan tarjontaan esittelemällä loppuvuoden ajan joka viikko yhden tällaisen ohjelman.

eUAE

50/2000 - Janne Sirén

Amiga on pyöritellyt julkisuudessa erinäisiä vaihtoehtoja vanhojen Amiga-ohjelmien ajamiseen uudessa Amiga DE -ympäristössä. Yksi kenties vähemmän elegantti, mutta "taatusti" toimiva ratkaisu on vuosien saatossa hyvään jamaan kypsynyt UAE-emulaattori. UAE emuloi Classic Amigan laitteistoa erikoispiirejä myöten, joten sillä voidaan ajaa useimpia vanhoja Amigan ohjelmia. Grafiikkakortteja emuloidaan ja uusimmissa versioissa myös AGA on tuettuna.

Uuden Amiga-käyttöympäristön perustan, mm. virtuaaliprosessorin, kehittänyt Tao Group on pikaisesti kääntänyt UAE:n myös uudelle Amiga-ympäristölle. Amiga SDK:lla voidaan siis jo nyt ajaa alkuperäisen Amigan ohjelmia emuloituna. Portattu UAE on kuitenkin versio 0.8.12, joka ei mm. tue AGA-piiristöä. Käännös on myös varsin hätäinen, eikä sisällä esimerkiksi graafista käyttöliittymää asetusten asettamiseen.

Kokeilimme UAE:n Amiga SDK -versiota, eUAE:ta, 333 megahertsin testikoneella käyttäen Amiga Forever 3.0 -emulaattoripaketin Amiga OS 3.1 -ROM-imagea ja valmiita käyttöjärjestelmäasennuksia. Kopioimme UAE:n asetukset lähes suoraan Amiga Foreverin esimerkeistä. Jostain syystä eUAE ei suostunut toimimaan Picasso IV -ajureiden kanssa, eikä avannut 640x256-pistettä suurempaa ikkunaa Amiga-emulaatiolle. Asetusten sorvaaminen olisi ehkä auttanut asiaa.

Saimme kuitenkin AmigaOS:n käynnistymään ja toimimaan kohtuullisella nopeudella. Varsin hitaitahan Amigan natiivit näyttötilat ovat WinUAE:llakin ajettuna, joten siihen nähden suoritus oli kelvollinen - joskaan ei kovin käyttökelpoinen. Grafiikassa ilmeni jonkin verran bugeja ja UAE-käännös tuntui melko herkältä kaatumaan uudelleenkäynnistysten jälkeen, mutta käyttöjärjestelmän perusohjelmat ainakin toimivat.

Perehtymällä UAE:n asetuksiin syvällisemmin mukavasti toimiva asetuskombinaatio löytynee. Eri asia sitten on, kuka haluaa ajaa Classic Amigan ohjelmia SDK:lla kun voi tehdä sitä UAE:n natiiviversioillakin. On kuitenkin mukava nähdä, että jos muuta ratkaisua ei uudelle Amigalle vanhojen ohjelmien ajamiseen ilmesty, niin UAE:sta varmasti saadaan hiottua tarkoitukseen sopiva väline.