Päivän namupalat
hakemistoon

ak#?.PPC datatypes

3.3.98 - Simo Koivukoski

(kuva)

Mainioista ak-datatypeistä on tullut myös kaksi PowerPC-versiota. Kyseessä on akJFIF- ja akPNG -datatypet. Datatypet vaativat rekisteröidyt versiot toimiakseen, mutta niitä voi myös testata ilman avainta. Siinä tapauksessa kuvista piirretään vain joka kolmas rivi. Truecolor-kuvissa tämä näytti lähinnä sotkulta, mutta akPNG:n 8-bittisten kanssa kuvista sai jotain tolkkua.

Installer-ohjelma ei asenna ak#?.PPC-datatypejä, vaan ne pitää asentaa käsin SYS:Classes/Datatypes/ -hakemistoon. Myös 68k-versiot pitää olla asennettuna ja niistä vain 68040/060-versiot käyvät, koska vain ne sisältävät tarvittavan lisäkoodin ak#?.PPC datatypeille.

ak#?.PPC:t tuntuvat toimivan hyvin niitä testaillessani. Esim. Workbenchin taustakuvanlataus saa uutta puhtia. Testasin myös kuvien avaamista muutamalla eri ohjelmalla. Esin kokeilin toistasataa kiloista PNG-kuvaa. MultiView avasi sen 3:09 sekunnissa, Cyberviewin (käyttää akPNG-datatypeä, koska siinä ei ole sisäistä PNG-rutiinia) kanssa myös 3:09 ja Visage 3:29. Systeemin hidas MultiView osoittautui akPNG-datatypen avulla nopeammaksi kuin hyvin nopeaksi tunnettu Visage, joka oli 020-optimoitu. Cyberview näemmä käsittelee datatypejä samaan tapaan kuin MultiView, koska se avasi kuvan samalla nopeudella. Sitten kokeilin vähän alle 900 kt:n (1280x1024) JPEG-kuvaa. Cyberview sisältää JPEG-rutiinin, joten se kulutti kuvan avaamiseen 12.17s. 020-versio Visagesta sisältää huomattavasi paremmin optimoidun JPEG-rutiinin ja käytti kuvan avaamiseen 8.11s. Yleensä hidas MultiView osoittautui joukon nopeimmaksi akJFIF.PPC-datatypen ansiosta. Kuvan avaaminen kesti vain 6:29s. Toivottavasti näemme pian hyvin optimoidun PowerPC-version Visagesta.

ak#?.PPC datatypet voi ottaa hyötykäyttöön myös Internet-surffailussa. AWeb pohjautuu kokonaan datatypejen käyttöön, mutta ikävä kyllä PPC-versiota ei ole GIF-formaatista, jota käytetään Internetissä eniten. Suurta nopeuslisää saadaan kuitenkin kun ladataan jo muistissa olevia sivuja uudestaan, joissa käytetään JPEG- ja (hitaasti yleistyvää) PNG-formaattia. Awebin lisäksi voi esim. IBrowsessa käyttää akJFIF-datatypeä, asettamalla JPEG-kuvien lataus ulkoiseksi, yllä olevan kuvan mukaan (Image decoding, JPEG: External). Muistista haettavien sivujen uudelleenlataus on sen jälkeen selkeästi ripeämpää JPEG-kuvien kohdalla. ak#?.PPC kanssa pitää kuitenkin huomioida ettei ne vaikuta selainten omiin rendering- tai dithering (remapping) -nopeuksiin. 24-bittistä tilaa käytettäessä ei tosin tästä yleensä mitään hidastavaa ongelmaa tule.

Aivan ongelmatonta ak#?.PPC datatypejen käyttö ei kuitenkaan vielä ole. Suurin syy satunnaiseen kaatumiseen on yleensä pinon ylittyminen. Datatypejen ohjeissa tulee mukana muutamia neuvoja, joilla saadaan parannusta ongelma tilanteeseen. akPNG-datatype osoittautui minulla aika ongelmattomaksi, kun taasen akJFIF kaatoi koneen satunnaisesti MultiViewin kanssa, tosin vasta kuvaa suljettaessa.

ak#?-datatypeille on saatavilla myös MUI-pohjainenPprefs-ohjelma, joka on esitelty namupaloissa 21.01.98. Tilasin ak#?-datatypejen avaimet PerSuaSiVe SoftWorX:lta (Bundle #2 offer). Toiminta oli uskomattoman nopeata, sillä kirje lähti Saksaan perjantaina ja avaimet tulivat emalissa heti maanantaina!

ak#?.PPC-datatypes on sharewarea ja vaatii vähintään PowerPC:n ja AmigaOS 3.x:n.